Opony 15 letnie - czy można na nich bezpiecznie jeździć?

03 Sie 2022, 22:35

mam w samochodzie opony 15 letnie (all season goodyear), samochodu (micra) używam mało - na krótkich trasach miejskich i z prędkościami do 80kmh i tylko jak jest sucho.

najbardziej się obawiam eksplozji opony; czy ze względu na wiek opony znacząco się zwiększa szansa na właśnie ten typ uszkodzenia?
lunak
Nowicjusz

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Ford Mondeo
Silnik: 1.9 Diesel 165KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

04 Sie 2022, 08:19

A ja narzekam jak opona ma 4-5 lat...
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

04 Sie 2022, 08:22

Jeżeli opony nie są spękane i nie widać uszkodzeń to raczej taka opona nie wystrzeli. jednak im starsza guma tym robi się bardziej twarda i przez to też może się bardziej ślizgać co może wydłużyć ewentualną drogę hamowania.

Nie mamy przepisów które określają maksymalny wiek opony więc nie musisz ich zmieniać. Pamiętaj jednak, że wielosezonówki które mają już tyle lat to w lecie mogą zachowywać się jeszcze w miarę jako tako ale w zimie może być na nich już dosyć ślisko.

Jeszcze jedna sprawa, jaką wysokość bieżnika mają te opony?

Możesz wrzucić jakieś zdjęcia tych opon do postu jako załącznik?

galakty napisał(a):A ja narzekam jak opona ma 4-5 lat..
Nawet i mniej bo mniej więcej po 2010 roku długość żywotności opon zaczęła drastycznie spadać. Dzisiaj to nawet po trzech latach potrafią już się nie nadawać do dalszej eksploatacji nawet jak ktoś mało jeździ.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Sie 2022, 12:26

bardzo dziękuję. To jest samochód awaryjny, zastępczy, prawdopodobnie niewart sprzedania. Stąd pytanie, bo nie chcę wydawać kasy jeśli zaraz go zezłomuję.
Wrzucę fotki asap.
lunak
Nowicjusz

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Ford Mondeo
Silnik: 1.9 Diesel 165KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Finał NIGHT POWER 2013 GP w Płocku / relacja
    Ostatnia runda tegorocznego NIGHT POWER Grand Prix zakończona. W Płocku zmierzyło się około 70 zawodników. W całym cyklu na starcie stanęło ponad 200 zawodników. Już wiemy kto jest najlepszy. Zwycięzcą całego ...
    Jak i gdzie kupić części do samochodu?
    Każdy kierowca, niezależnie od tego, jakiego auta jest właścicielem, staje przed koniecznością zakupu nowych części do samochodu. Zazwyczaj jest to wynik normalnej eksploatacji części, a czasem jest to wymuszone przez kolizję ...