Pomoc w wyborze opon letnich

30 Lip 2022, 14:24

Jakie opony z budżetowych letnich wybrać do Audi A4 B8 Quattro 2012r. 208km - Dębica Presto UHP 2 czy Nexen N'Fera Primus ? Rozmiar to 225/50 R17. Może jakieś inne są lepsze od tych?
Berserker1982
Początkujący

Zdjęcia: 0

31 Lip 2022, 10:33

Z podanych przez Ciebie proponuję te pierwsze czyli Dębicę. Szukaj promocji.

Jaki masz budżet na te opony?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

31 Lip 2022, 12:35

Rokiko napisał(a):Z podanych przez Ciebie proponuję te pierwsze czyli Dębicę. Szukaj promocji.

Jaki masz budżet na te opony?

Czyli z Nexenami dać sobie spokój? Budżet mógłby być jak najmniejszy, ale niech będzie 1400 zł . Gdzie te promocje znaleźć? Na oponeo.pl po 349 zł za sztukę są.
Berserker1982
Początkujący

31 Lip 2022, 12:41

Popatrz też po innych sklepach z oponami jest ich kilka, możesz też na allegro zerknąć tam czasem zdarza się coś ciekawego bo sklepy też wystawiają produkty w ciekawych promocjach.

Jak na ten rozmiar to budżet masz bardzo niski i raczej nic lepszego od Dębicy nie znajdziesz jeżeli chodzi o nowe opony.
Rokiko
Forumowicz VIP

31 Lip 2022, 13:12

OK dzięki. Ja tam mało jeżdzę - teraz mam tylko wyjazd wakacyjny z dziećmi 1000km i z powrotem, a tak wokół komina tylko :) więc nie wiem czy warto wywalać po 500/600 zł za sztukę. Może Dębica da radę - taniej niż 349 zł nigdzie nie ma bo przeryłem allegro i wszystkie sklepy z oponami. Aktualnie mam założone Sailun Atrezzo, które maja 5 lat tylko, że bieżnik trochę słaby - zamówiłem miernik to zobaczę ile dokładnie mają i czy jeszcze ten sezon dojechać i na wiosnę wymieniać.
A przy jakiej wysokości bieżnika zmieniać letnią oponę aby było bezpiecznie?
Berserker1982
Początkujący

31 Lip 2022, 13:19

Lepiej by było wymienić na wiosnę a te dojechać o ile jeszcze nadają się do tego. Sprawdź je dokładnie nie tylko pod względem wysokości bieżnika ale i patrząc na ich boki na taki ogólny stan techniczny. Jedziesz na urlop więc warto je dokładnie obejrzeć żeby było bezpiecznie.

Berserker1982 napisał(a):A przy jakiej wysokości bieżnika zmieniać letnią oponę aby było bezpiecznie?
Minimum to 3 mm tak do bezpieczników ale warto nad zmianą zastanawiać się już jak opony mają nie więcej niż 4 mm.
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla WRC (1997–1999)
    Pierwsza połowa lat 90. na rajdowych trasach należała do modelu Celica GT-Four. Pierwsza Celica z napędem na wszystkie koła dowiodła swych zalet jako świetny samochód wyczynowy, zdobywając tytuł mistrza kierowców ...

01 Sie 2022, 14:38

A Dębice są obecnie dobre? Bo wiem, że i letnie i zimowe szumią dość głośno a i jazda na nich nieciekawa...Gdzieś kiedyś pisaliśmy o Dębicach. Nexen-y też były kiedyś bardzo dobre ( sam miałem i mam ), ale obecnie też podobno się popsuły. Tyle tylko, że Nexeny to była mowa o wielosezonówkach.
Miałem kiedyś letnie Kleber i były bardzo dobre. Nie wiem jak obecnie. Dobre były też Hankook, Uniroyal, Dunlop. O Pirelli nie piszę, bo to już raczej większe koszta.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Sie 2022, 17:55

Kupiłem miernik bieżnika cyfrowy i pomierzyłem we wszystkich kołach losowo i wychodzi tak lekko poniżej 5mm (czasem pokazuje 5,10 mm) wysokość w tych 4 głównych rowkach. Te boczne lamele też tak od 4,60 do 4.80 mm. Boki opon gładkie bez żadnych pęknięć, ubytków, nie sparciałe, nie ma wybrzuszeń. Można jeszcze zrobić bezpiecznie do wiosny do 5 tyś. km i wymienić na nowe wtedy?
Berserker1982
Początkujący

03 Sie 2022, 09:10

Spokojnie do wiosny objeździsz.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Sie 2022, 14:06

Pomyłka :) - nie do wiosny tylko do listopada. Dzisiaj na okręgowej stacji kontroli diagnosta mi sprawdził jeszcze od wewnątrz boki opon i zbieżność i jest OK. Ciśnienie w oponach 2,6 bara - nie wiem czy tak ma być - różne są teorie. Przy okazji założonego tematu - mam zimówki Nokian Nordman 5 i one mają dziury po kolcach w bieżnikach. Czy użytkowanie takich opon jest bezpieczne? Opony 215/55 R16 z 2016 r. a pomimo tego bieżnik ma 8,5 mm. Wiekowo do ilu lat można używać taka oponę? Nie ma żadnych sparceń, pęknięć, ubytków czy uszkodzeń.
Berserker1982
Początkujący

05 Sie 2022, 17:53

Przed zmianą na wielosezonowe użytkowałem te dębice uhp i jak dla mnie b. dobra opona biorąc pod uwagę niską cenę, cicha i stabilna podczas deszczu, nawet na ostrych zakrętach.
ggg11
Początkujący