Opony asymetryczne niekierunkowe (w którą stronę bieżnik ?)

26 Paź 2018, 13:17

Witajcie.

W zeszłym roku kupiłem nowe opony zimowe FALKEN ESPIA EPZ2 205/55/R16/94R. Problem w tym, że mi kartki z zaznaczeniami pospadały i teraz pogubiłem się, po której stronie one powinny być. Chciałem dokonać rotacji na nich przód - tył.

Są to opony asymetryczne niekierunkowe. Dodaję zdjęcie z tą oponą. Prawa strona tej opony na zdjęciu jest stroną zewnętrzną.
Pytanie: czy taki wzór bieżnika jak na zdjęciu jest dla strony prawej pojazdu ? Te poziome duże wgłębienia (zaznaczone kolorem czerwonym) są skierowane lekko pod kątem do góry na zdjęciu. I teraz to wgłębienie powinno być właśnie skierowane do góry czy w dół przy założeniu takiej opony po prawej stronie pojazdu ?

Pomóżcie mi jak możecie. Nie chcę założyć ich w drugą stronę... :/
Ostatnio edytowany przez xaxx, 26 Paź 2018, 13:49, edytowano w sumie 1 raz
xaxx
Nowicjusz

Prawo jazdy: 29 12 2009
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Honda Civic IX
Silnik: 1.6 I-DTEC 120 KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

26 Paź 2018, 13:30

Przy oponach asymetrycznych kierujesz się napisami na boku opony i jeżeli masz napisane strona zewnętrzna (outside) to tak musi być zamontowana opona wtedy będzie ok.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

26 Paź 2018, 13:33

Opony asymetryczne mają oznaczenia inside i outside, wewnątrz i na zewnątrz.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

26 Paź 2018, 13:36

Opony mam założone na felgi poprawnie. Ale jak koło przerzucę z prawej strony auta na lewą to bieżnik jest w drugą stronę... i właśnie o kierunek tego bieżnika mi chodzi :/
xaxx
Nowicjusz

26 Paź 2018, 15:10

Jeżeli opony masz już na felgach(prawidłowo założone), to jakbyś kół nie zamieniał, to będzie dobrze :mrgreen: Kierunek bieżnika się nie liczy(to nie jest opona kierunkowa), zawsze opony na lewej stronie auta będą toczyły się odwrotnie niż te na prawej. W Twoich oponach i tak tego tak nie widać, ale np w takich uniroyalach
[link do Oponeo wygasł]
naprawdę wygląda to jakby po jednej stronie toczyły się w złym kierunku.
Ale w oponach asymetrycznych liczy się tylko strona wewnętrzna i zewnętrzna, nic więcej.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Paź 2018, 16:24

Dzięki za odpowiedź. Dochodzi jeszcze jeden wariant. Czy na 1 stronie np. prawej mogę mieć jedną oponę z bieżnikiem w jedną stronę a na drugim kole z bieżnikiem w drugą stronę ? Czy jest tu jednak wymóg aby 2 opony chociaż po jednej stronie miały jednak tak samo bieżnik ustawiony ?

Wyjaśniłem jasno o co mi chodzi ? :)
xaxx
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zmęczenie, sen - przyczyny wypadków drogowych
    Zmęczenie to prawdopodobnie najbardziej bagatelizowany czynnik wśród przyczyn wypadków drogowych, ponieważ jego rzeczywisty udział jest trudny do zmierzenia. Szacuje się, że zmęczenie ma wpływ na nawet 30% wypadków ...

26 Paź 2018, 17:33

xaxx napisał(a):Wyjaśniłem jasno o co mi chodzi ?

Nie bardzo :lol:
Wymóg jest taki by na jednej osi były takie same opony(ten sam model)
xaxx napisał(a):Dochodzi jeszcze jeden wariant. Czy na 1 stronie np. prawej mogę mieć jedną oponę z bieżnikiem w jedną stronę a na drugim kole z bieżnikiem w drugą stronę ?

Jeżeli masz dwa rodzaje opon to tak się może zdarzyć, jeżeli jest jeden model, to jest to niemożliwe(przy prawidłowo zamontowanych oponach)
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Paź 2018, 18:01

Nie nie ! Mam jeden jedyny rodzaj opon. Chodzi o to, że po prawej stronie będą założone te same koła tylko o przeciwnym kierunku bieżników po jednej stronie np. prawej. Czyli że przednie prawe koło ma bieżnik w drugą stronę niż tylne prawe koło.

(oś pojazdu to jest koło po lewej i koło po prawej czy 2 koła np. po prawej stronie? :P)

yeti65 napisał(a):jeżeli jest jeden model, to jest to niemożliwe(przy prawidłowo zamontowanych oponach)

Czytaj więcej: opony-asymetryczne-niekierunkowe-w-ktora-strone-bieznik-vt111410.htm#postingbox

Moment.... czyli wszystkie 4 opony powinny mieć bieżnik skierowany w 1 stronę, tak ? Nieważne w którą, ważne aby były takie same konsekwentnie dla wszystkich 4 ?
xaxx
Nowicjusz

26 Paź 2018, 18:10

Jest oś przednia i tylna, a nie prawa i lewa :mrgreen: Jeżeli masz jeden model na wszystkie koła to nie ma takiej możliwości, by bieżnik różnił się między przodem a tyłem po jednej stronie.
Nie, po prawej będzie jednakowy bieżnik, a po lewej też jednakowy tylko odwrotny niż prawy.
Tak to powinno wyglądać
https://www.google.pl/search?q=opony+as ... sY9qQks3fM:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Paź 2018, 10:28

ok. Zgadza się. Bieżnik na każdej z opon skierowany jest w jedną stronę (miałem jakiś "mind fuck" wczoraj jak na nie spojrzałem. Chciałbym zadać ostatecznie 4 pytania, które zamkną ten wątek na dobre i będzie 100% pewności także dla następnych pokoleń ;)

1. Załączyłem odręczny szkic poglądowy, na którym zobrazowane jest kreskowaniem kierunek bieżnika. Co ciekawe bieżnik jest obrócony o 180 stopni. Rozumiem, że jest to poprawne ułożenie ?

2. Wymiana kół asymetrycznych niekierunkowych tylko przód na tył i tył na przód.

3. Dodaję zdjęcia swoich kół. Prawa strona jest stroną zewnętrzną dla wszystkich zdjęć. Oznaczyłem u góry po lewej na zdjęciach, z której strony były te opony w zeszłym roku. Problem w tym, że nie jestem w 100% pewny. Najbardziej jestem pewny opon Prawy Tył i Lewy Przód. Mogę jakoś sprawdzić wizualnie, które były z przodu a które z tyłu ? Jak dla mnie wyglądają bardzo podobnie jeśli chodzi o ich zjechanie (jeździłem nimi tylko 1 sezon zimowy). Opony LT i LP wyglądają jakby były na przedniej osi choć może to złudzenie wizualne bo brudniejsze są ... ?

4. Będzie duża lipa jeśli pozamieniam losowo z prawej strony osi na lewą stronę i w ogóle misz masz z tymi oponami po 1 sezonie ? Czy ten 1 sezon jednak nie będzie miał aż tak wielkiego wpływu na nie i ważne abym już dobrze je rotował w następnych latach ?
xaxx
Nowicjusz

27 Paź 2018, 10:43

xaxx napisał(a):Najbardziej jestem pewny opon Prawy Tył i Lewy Przód. Mogę jakoś sprawdzić wizualnie, które były z przodu a które z tyłu ?

Wizualnie to nie bardzo, ale miernikiem jak najbardziej. Przednie opony(w FWD-swoją drogą mógłbyś uzupełnić profil), ścierają się szybciej i miernikiem mógłbyś to zmierzyć.
xaxx napisał(a):Będzie duża lipa jeśli pozamieniam z prawej strony pojazdu na lewą i w ogóle misz masz z tymi oponami po 1 sezonie ?

Przy sprawnym aucie(geometria, zbieżność) nie będzie żadnej lipy, mogą być jedynie trochę głośniejsze zanim nie dopasują się do nowych miejsc, ale to przy każdej rotacji może się zdarzyć.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Paź 2018, 14:03

No tak... miernik... jadę do sklepu :) Przynajmniej nie zrobię błędu gdzie jest przód gdzie jest tył.

yeti65 napisał(a):(w FWD-swoją drogą mógłbyś uzupełnić profil),

FWD to napęd na przednie koła, ale nie rozumiem reszty co masz na myśli ?
xaxx
Nowicjusz

27 Paź 2018, 15:17

xaxx napisał(a):FWD to napęd na przednie koła, ale nie rozumiem reszty co masz na myśli ?

Spójrz na moje posty, obok wyświetlają się informacje o mnie, jaki samochód posiadam, to bardzo ułatwia odnoszenie się do Twoich pytań. Gdybyś miał uzupełniony profil, wiedziałbym czy masz auto z przednim, czy tylnym napędem.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Paź 2018, 15:42

yeti65 napisał(a):Przednie opony(w FWD-swoją drogą mógłbyś uzupełnić profil)

Ja mam ostatnio na prawdę jakiś "Mind fuck" ... A ja zrozumiałem profil opony hahaha :lol: :lol: :lol:
"I sobię myślę o czym on do cholery pisze?" :o

Wymieniłem właśnie koła i zmierzyłem bieżnik. 2 opony miały średnią 4,2 mm a druga para miała średnią 4,6 mm. Pozostała mi tylko prawidłowa strona osi, ale z tym mam nadzieję ze trafiłem.

Ale żeby nowe opony zimowe po 1 sezonie miały tak mały bieżnik... aż dziwne.... A max. głębokość bieżnika dla opon zimowych to 4 mm...

Dzięki za pomoc ! :)
xaxx
Nowicjusz

28 Paź 2018, 15:51

xaxx napisał(a):Ale żeby nowe opony zimowe po 1 sezonie miały tak mały bieżnik... aż dziwne.

Rzeczywiście dziwne. Ja po 3 sezonach wymieniłem Dębice HP które miały ok 6,5mm, przejechane ok 25tys km. Ale na fotkach wcale nie wyglądają źle, może miernik kijowy :lol: Albo nieprawidłowy pomiar :mrgreen:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika