Opony całoroczne 225/55R17 głównie do miasta, komfort, bezpieczeństwo

17 Mar 2021, 17:02

Witam, stoję przed zakupem nowego kompletu opon. Okazało się, że zarówno komplet letni jak i zimowy jest już trochę stary, oba mają ok 7 lat, postanowiłem pierwszy raz kupić opony całoroczne.
Mój budżet to 1600-2000 zł
Samochód użytkuje głównie w mieście, czasem jadę w jakąś delegacje ale raczej po Polsce i rzadko się zdarzają jakieś bezdroża z trudnymi warunkami. Jeżdżę jakieś max 15k km rocznie.
Oczekiwałbym komfortu i bezpieczeństwa w rozsądnej cenie.
Moją uwagę przykuły:
-Falken EUROALL SEASON AS210
-Hankook Kinergy 4S2 - mój osobisty faworyt ale ponoć mają bardzo mało mięsa?
-Nexen N Blue 4 Season
-Firestone MultiSeason Gen 02

Myślałem też o Nokian Seasonproof (waterproof) ale spotkałem dużo złych opinii zarówno w necie i w warsztatach i na wulce dotyczących kruszenia się gumy co kończyło się reklamacją.

Z góry dziękuję za pomoc.
skillzor
Nowicjusz

17 Mar 2021, 17:26

Na pewno ostatnie dwie pozycje z twojej listy bym sobie odpuścił, Ty już przekreśliłeś Nokiany więc zostaje Ci Hankook :) moim zdanie warto go rozważyć.

Ja od siebie dodam jeszcze w tym budżecie np. Kleber Quadraxer 2 ale bardzo ciekawa propozycją są tu opony Vredestein Quatrac Pro [link do oferty na Allegro wygasł] które jesteś w stanie kupić w założonym budżecie jak znajdziesz promocję. Ten model uzyskał bardzo dobre wyniki w teście opon całorocznych przeprowadzonym przez renomowany niemiecki magazyn Auto Bild.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

17 Mar 2021, 20:54

Rokiko napisał(a):Na pewno ostatnie dwie pozycje z twojej listy bym sobie odpuścił, Ty już przekreśliłeś Nokiany więc zostaje Ci Hankook :) moim zdanie warto go rozważyć.

Ja od siebie dodam jeszcze w tym budżecie np. Kleber Quadraxer 2 ale bardzo ciekawa propozycją są tu opony Vredestein Quatrac Pro [link do oferty na Allegro wygasł] które jesteś w stanie kupić w założonym budżecie jak znajdziesz promocję. Ten model uzyskał bardzo dobre wyniki w teście opon całorocznych przeprowadzonym przez renomowany niemiecki magazyn Auto Bild.

Myślałem też o tych Vredestein Quatrac Pro ale tu zniechęciła mnie gwarancja, która wynosi tylko 3 lata i mimo, że te opony mają dużo mięsa i wg testów wytrzymują nawet 75k km to ja ich nie zużyje. A skoro producent daje im tylko 3 lata to po tym okresie powinny wylądować w koszu.
skillzor
Nowicjusz

18 Mar 2021, 11:08

Rokiko napisał(a):Na pewno ostatnie dwie pozycje z twojej listy bym sobie odpuścił,

A dlaczego? Bardzo dobre opony. Jeżdżę obecnie na na nich już 3 lata. Byłem w górach i jechałem na nich pod górę na białej drodze, potem ruszałem z parkingu pod górę też na białym i najmniejszych problemów nie było. Na mokrym w lecie też nie są najgorsze. Zjazd z dwupasmówki na dwupasmówkę spokojnie 40 km/h i żadnego poślizgu.
Hankook jak i Kleber też są bardzo dobre.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Mar 2021, 12:55

Na tych ostatnich miałem okazję ostatnio jechać samochodem miały jakieś 3 m-c od założenia i w mojej ocenie wychodziły na dosyć śliskie (przy ruszaniu). Auto miało 140KM (wolnossąca benzyna). No ale wiadomo że każdy może mieć różne odczucia bo i różnymi samochodami jeździmy. Mnie ogólnie Firestone nie przekonuje miałem kiedyś zimówki i letnie, niestety nie spełniły moich oczekiwań i trochę się na nich zawiodłem.

skillzor napisał(a):Vredestein Quatrac Pro ale tu zniechęciła mnie gwarancja, która wynosi tylko 3 lata i mimo, że te opony mają dużo mięsa i wg testów wytrzymują nawet 75k km to ja ich nie zużyje
Teoretycznie opony przy normalnym użytkowaniu auta po jakiś 4-5 latach powinno się wymieniać. Zauważ tu że to są wielosezonówki więc nie będziesz ich zmieniał tak jak w przypadku dwóch kompletów na lato i zimę. Duży przebieg jaki można zrobić na oponach nie zawsze jest dobrym wyznacznikiem bo może się okazać że słabo się ścierają przez co ich trakcja nie będzie najlepsza, a opony wielo-sezonowe szybciej będą się zużywały w okresie letnim od typowych opon letnich i to trzeba mieć na uwadze. Poza tym uszkodzenie opony z winy producenta jest bardzo trudno udowodnić tym bardziej po rocznym lub dwuletnim użytkowaniu takiej gumy.
skillzor napisał(a):A skoro producent daje im tylko 3 lata to po tym okresie powinny wylądować w koszu
No nie do końca tak jest :) jak masz gwarancję na samochód 7 lat to po tym okresie powinien on wylądować na złomie? :wink:

Poszukaj opon w tym budżecie z klasy średniej i powinieneś być zadowolony. Patrz na promocje na różncyh strocnach bo teraz można coś ciekawego trafić.
Rokiko
Forumowicz VIP

18 Mar 2021, 13:11

Rokiko napisał(a):No nie do końca tak jest :) jak masz gwarancję na samochód 7 lat to po tym okresie powinien on wylądować na złomie?

Wiesz wspomniałem o tym śmietniku z tego względu, że na ogół producenci opon dają gwarancji ok 5 lat. Przy tym z różnych źródeł można zasięgnąć opinii (słusznych lub nie, nie jestem w stanie tego zweryfikować), że 5-6 lat to max dla opony, bo później nie zachowuje sowich właściwości dla tego w tym wypadku powiązałem to z gwarancją.

Sam nigdy specjalnie się nie interesowałem swoimi oponami bo miałem dwa komplety przy zakupie samochodu i myślałem "No jest od ch... bieżnika to znaczy, że jest spoko" nie patrzyłem na date produkcji.
Oba komplety to Kumho i wyglądają na prawdę wzorowo jak na swój wiek ale po rozmowie z mechanikiem i wulkanizatorem trochę się boje na nich jeździć. Jednocześnie jak poczytałem opinie to Kumho nie jest zbyt ciekawą opcją i dla tego chciałem zaczerpnąć wiedzy od innych użytkowników, nie kupić bubla na rok czy dwa.
skillzor
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Yaris 1,5 Dual VVT-iE o mocy 111 KM
    Nowa Toyota Yaris napędzana jest między innymi produkowanym w Polsce silnikiem benzynowym o pojemności 1,5 l i mocy 111 KM. Motor jest o 10 proc. mocniejszy od silnika 1,33 z poprzedniej wersji modelu. Dzięki temu samochód ...

18 Mar 2021, 13:49

Po to właśnie mamy forum żeby pogadać i ewentualnie wybrać to co będzie najlepsze. Im więcej opinii tym lepiej.

Opony z reguły po 5 latach powinno się wymienić jak jeździsz tak mniej więcej 10-15 tkm na rok bo raz że już pewnie zostanie na nich około 4mmm a dwa to to że guma starzeje się i robi się coraz bardziej śliska.

skillzor napisał(a):Oba komplety to Kumho i wyglądają na prawdę wzorowo jak na swój wiek ale po rozmowie z mechanikiem i wulkanizatorem trochę się boje na nich jeździć.
Jak mają już swoje lata (7 lat) to nawet tu zachowana wysoka rzeźba bieżnika nie bardzo pomoże.

Opony wielosezonowe to takie pośrednie wyjście nie zawsze najlepsze i tu dla wielosezonówek myślę że jakich byś nie kupił to 4-5 lat to będzie maksymalny okres użytkowania. Po tym czasie zwyczajnie będzie za mało bieżnika na nich może się okazać że już po trzech sezonach w zimie będzie ciężko jak popada śnieg. W mieście będzie jeszcze oka ale poza miastem może być już słabo.

Tak na marginesie. Mój sąsiad kupił trzy lata temu wielosezonówki Uniroyal AllSeason Expert 2 (inny rozmiar) i mówił mi ostatnio że jeszcze przez lato pojeździ ale na zimę będzie musiał zmienić bo już mało bieżnika zostało, a zrobił jakieś 50 tkm na nich.
Rokiko
Forumowicz VIP

19 Mar 2021, 11:21

skillzor napisał(a):Oba komplety to Kumho i wyglądają na prawdę wzorowo jak na swój wiek ale po rozmowie z mechanikiem i wulkanizatorem trochę się boje na nich jeździć.

No i słusznie....
Rokiko napisał(a):Mój sąsiad kupił trzy lata temu wielosezonówki Uniroyal AllSeason Expert 2 (inny rozmiar) i mówił mi ostatnio że jeszcze przez lato pojeździ ale na zimę będzie musiał zmienić bo już mało bieżnika zostało, a zrobił jakieś 50 tkm na nich.

Opony całkiem dobre. 50kkm to tak średnio. Ale zależy jak jeździ i co wozi, bo obciążenie samochodu też ma wpływ na zużycie opony - mało kto sprawdza ciśnienie w oponach ładując do bagażnika jakieś ciężary... Ale Uniroyale są całkiem ok.
Rokiko napisał(a):Opony wielosezonowe to takie pośrednie wyjście nie zawsze najlepsze i tu dla wielosezonówek myślę że jakich byś nie kupił to 4-5 lat to będzie maksymalny okres użytkowania.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

22 Mar 2021, 15:29

Myślałem i myślałem aż w końcu zamówiłem Hankooki. W czwartek odbieram samochód od mechanika i lecę na sprawdzić jak auto się zachowuję :)
skillzor
Nowicjusz

22 Mar 2021, 15:43

skillzor napisał(a):Myślałem i myślałem aż w końcu zamówiłem Hankooki.
No i dobrze powinieneś być zadowolony. Daj znać jakie będziesz miał wrażenia :)
Rokiko
Forumowicz VIP

13 Kwi 2021, 10:41

Jestem po ok 3 tygodniach od założenia hankooków. I jestem naprawdę pozytywnie zaskoczony. Opony cichutkie, jazda zarówno w mieście jak i przy 160 bardzo komfortowa. Na wodzie prowadzenie super i mam wrażenie, że samochód też dość szybko hamuje. Zauważyłem też, że pomimo dość agresywnego zimowego bieżnika przy szybkiej jeździe nie czuć, aż tak drgań na kierownicy jak w zimowych oponach. Nie miałem jeszcze szansy pojeździć na śniegu bo mimo zapowiedzi w pogodzie, nic się nie utrzymało i wydaje mi się, że sprawdzę to dopiero następnej zimy. Ale pomimo tego jestem bardzo zadowolony.
skillzor
Nowicjusz

13 Kwi 2021, 20:22

No i fajnie :ok: Ja miałem co prawda inny model Hankook'ów ale też byłem zadowolony.

Rozumiem, że to ten model:
skillzor napisał(a):Hankook Kinergy 4S2
Rokiko
Forumowicz VIP

13 Kwi 2021, 20:56

Rokiko napisał(a):Rozumiem, że to ten model:
skillzor napisał(a):
Hankook Kinergy 4S2

Dokładnie tak, wybacz nie napisałem w poprzednim poście bo już w pierwszym poście wspomniałem o jaki model chodzi i myślałem, że będzie wiadomo. :D

skillzor
Nowicjusz

14 Kwi 2021, 11:39

Ja miałem Hankook-i w terenówce. Robiły robotę...
Ogólnie te opony mają opnie dość dobrych. Powinieneś być zadowolony.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika