REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Rokiko napisał(a):Na pewno ostatnie dwie pozycje z twojej listy bym sobie odpuścił, Ty już przekreśliłeś Nokiany więc zostaje Ci Hankookmoim zdanie warto go rozważyć.
Ja od siebie dodam jeszcze w tym budżecie np. Kleber Quadraxer 2 ale bardzo ciekawa propozycją są tu opony Vredestein Quatrac Pro [link do oferty na Allegro wygasł] które jesteś w stanie kupić w założonym budżecie jak znajdziesz promocję. Ten model uzyskał bardzo dobre wyniki w teście opon całorocznych przeprowadzonym przez renomowany niemiecki magazyn Auto Bild.
Rokiko napisał(a):Na pewno ostatnie dwie pozycje z twojej listy bym sobie odpuścił,
Teoretycznie opony przy normalnym użytkowaniu auta po jakiś 4-5 latach powinno się wymieniać. Zauważ tu że to są wielosezonówki więc nie będziesz ich zmieniał tak jak w przypadku dwóch kompletów na lato i zimę. Duży przebieg jaki można zrobić na oponach nie zawsze jest dobrym wyznacznikiem bo może się okazać że słabo się ścierają przez co ich trakcja nie będzie najlepsza, a opony wielo-sezonowe szybciej będą się zużywały w okresie letnim od typowych opon letnich i to trzeba mieć na uwadze. Poza tym uszkodzenie opony z winy producenta jest bardzo trudno udowodnić tym bardziej po rocznym lub dwuletnim użytkowaniu takiej gumy.skillzor napisał(a):Vredestein Quatrac Pro ale tu zniechęciła mnie gwarancja, która wynosi tylko 3 lata i mimo, że te opony mają dużo mięsa i wg testów wytrzymują nawet 75k km to ja ich nie zużyje
No nie do końca tak jestskillzor napisał(a):A skoro producent daje im tylko 3 lata to po tym okresie powinny wylądować w koszu
Rokiko napisał(a):No nie do końca tak jestjak masz gwarancję na samochód 7 lat to po tym okresie powinien on wylądować na złomie?
Jak mają już swoje lata (7 lat) to nawet tu zachowana wysoka rzeźba bieżnika nie bardzo pomoże.skillzor napisał(a):Oba komplety to Kumho i wyglądają na prawdę wzorowo jak na swój wiek ale po rozmowie z mechanikiem i wulkanizatorem trochę się boje na nich jeździć.
skillzor napisał(a):Oba komplety to Kumho i wyglądają na prawdę wzorowo jak na swój wiek ale po rozmowie z mechanikiem i wulkanizatorem trochę się boje na nich jeździć.
Rokiko napisał(a):Mój sąsiad kupił trzy lata temu wielosezonówki Uniroyal AllSeason Expert 2 (inny rozmiar) i mówił mi ostatnio że jeszcze przez lato pojeździ ale na zimę będzie musiał zmienić bo już mało bieżnika zostało, a zrobił jakieś 50 tkm na nich.
Rokiko napisał(a):Opony wielosezonowe to takie pośrednie wyjście nie zawsze najlepsze i tu dla wielosezonówek myślę że jakich byś nie kupił to 4-5 lat to będzie maksymalny okres użytkowania.