Opony całoroczne Dębica Navigator 2 czy zimowe Frigo 2? 195/60 R15

14 Paź 2017, 20:26

Witam. Muszę kupić opony do Forda Focusa, ale mam dylemat. Aktualnie mam oryginalne Fordowskie alufelgi 15" i kupując opony całoroczne, wrzucam i mam spokój na lata. Zwłaszcza że letnie na których jeżdżę aktualnie, też się kwalifikują do wymiany.
A kupując zimówki, muszę kupić drugi komplet stalówek + na lato drugi komplet opon letnich, które założę na aktualne alufelgi. Więc koszty znacznie wyższe.
Jedyne co mi nie daje spokoju, to to czy rzeczywiście opony całoroczne będą dawały radę zimą. Samochód jeździ głównie po mieście i kupując 2 komplety prędzej się zestarzeją niż zużyją.
Dębica Navigator 2 195/60 R15 [link do Oponeo wygasł] 192zł/szt.
Dębica Frigo 2 195/60 R15 [link do Oponeo wygasł] 197zł/szt.
Miałem do czynienia zarówno z Dębicą Navigator, jak i Frigo tylko poprzednie modele w Fiacie Seicento. Z tego co pamiętam na początku Navigator dawał radę i była przepaść między letnią Dębicą Vivo, którą miałem na początku. Ale z czasem i tak musiałem dokupić zimówki (Frigo i Dayton DW500). I różnica w warunkach typowo zimowych między całorocznymi, a zimówkami była duża.
Ma ktoś jakieś opinie o Navigator 2? Raczej chciałbym uniknąć bawienia się z 2 kompletami opon, bo już w drugim samochodzie tak mam. Ten jeździ mniej, więc myślę że jeden komplet da radę.
Piotrekcy
Początkujący

Zdjęcia: 0
Auto: Ford Focus mk1 FL/Nubira z LPG
Silnik: 1.4 75KM/1.6 106KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna

14 Paź 2017, 20:41

Jeżeli decydujesz się na wielosezonowe to lepiej dołożyć ze 2stówki do kompletu i kupić coś z wyższej półki. Navigatory sprawdzą się na śniegu, ale na mokrym są słabe. Moje typy to nowe klebery, fuldy i nokiany.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

15 Paź 2017, 19:13

Dębicę Navigator założyłem do Nubiry II kombi w zeszłym roku na jesień na przód ( teraz będzie druga zima ). Przejeździłem całą zimę, gdzie głównie też jeżdżę w zimie tylko po mieście i nie miałem żadnego, najmniejszego problemu. Tutaj trzeba wziąść pod uwagę fakt, że zimy mamy takie jakie mamy, a w mieście drogi są zawsze odśnieżane na bieżąco. Wcześniej śmigałem też na wielosezonowych kilka lat, ale nie pamiętam już na jakich. Musiałbym zobaczyć co mam na tyle założone.
Ja wnioskuję tak - jeżeli w zimie nie jeździsz po terenach górzystych, to wielosezonówki ci spokojnie wystarczą.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Paź 2017, 14:23

Jest jeszcze jedna opcja opon całorocznych. Imperial Ecodriver 4S 195/60 R15 189zł/szt.
W drugim samochodzie (Nubira I) na początku tego roku jako opony letnie kupiłem komplet Imperial Ecodriver 4 185/65 R14 i od marca zrobiłem na nich 10 tysięcy km. Jestem z nich bardzo zadowolony. I właśnie waham się między Imperial Ecodriver 4S, a Dębica Navigator 2.
Piotrekcy
Początkujący

21 Paź 2017, 18:58

Przed chwilą zamówiłem komplet opon Dębica Navigator 2 195/60 R15 na Oponeo za 768zł. Za kilka tysięcy km, po zimie dam znać jak się sprawują :D
Piotrekcy
Początkujący

26 Paź 2017, 20:32

Piotrekcy napisał(a):Przed chwilą zamówiłem komplet opon Dębica Navigator 2 195/60 R15
To całkiem niezłe, a nawet jedne z lepszych budżetowych opon więc powinieneś być zadowolony :ok:
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Smart Fortwo w nowej edycji limitowanej "cityflame"
    Pełen kontrastu, pełen życia - smart fortwo w nowej edycji limitowanej cityflame skutecznie przyciąga spojrzenia i rozświetla serca miast. Połączenie słonecznego koloru z czarnymi dodatkami ma swój ciąg dalszy w kabinie, ...

27 Lis 2017, 16:45

Przepraszam ale jeździłem kilka lat temu na Navigatorach 2 Golfem i Astrą. Zrobiłem w sumie ok 60 tys.km.Więcej bym ich nie kupił. Sama opona niezła ,powoli się zużywa bieżnik ,na suchym,na lodzie i na śniegu jest ok ale niezależnie od pory roku na mokrym ...to trzeba sobie wydłużyć dystans do auta przed nami. Oczywiście wcześniej należy redukować prędkość przed krzyżówką ,bo można się zdziwić że na mokrym asfalcie przy 60km/h załączy się ABS.

yeti65 napisał(a): Navigatory sprawdzą się na śniegu, ale na mokrym są słabe.

Podpisuję się oboma rękami pod tą tezą. Sprawdziłem to sam.

yeti65 napisał(a):Moje typy to nowe klebery, fuldy i nokiany.

Fulda i Nokian na 100% się sprawdzają.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback

20 Gru 2017, 21:15

yeti65 napisał(a):Jeżeli decydujesz się na wielosezonowe to lepiej dołożyć ze 2stówki do kompletu i kupić coś z wyższej półki.

Zdecydowanie tak. Mi też przyszło jeździć na Navigatorach i tylko na śniegu było ok. Jeśli przyszły trudniejsze tereny albo warunki to klapa. Dwa lata temu dołożyłem do nowych Geolandarów G015 i zupełnie inna jazda. I to w każdych warunkach. Nie ważne, czy śnieg, czy deszcz, czy błoto.
swat80
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 05 1980
Auto: Honda CRV