REKLAMA
Mogę podzielić się swoim doświadczeniem w temacie używania opon całorocznych. Używam takowych w trzech swoich autach i każde z innego segmentu A,B i SUV 4x4 przy zimach jakie obecnie mamy( miałem okazję 25 lat temu bardzo dużo jeździć wiejskimi drogami więc wiem co to prawdziwa zima i zaspy na drodze ) opony sprawdzają się przez cały rok wyśmienicie. Mieszkam w Bielsku Białej więc są góry jak i śnieg w zimę oraz upał w lato. Używałem wcześniej markowych opon sezonowych i teraz używam markowych wielosezonowych.Nikt mnie nie przekona do powrotu na dwa komplety.Mam wielu przyjaciół którzy zrobili tak samo i są bardzo zadowoleni.Około 1500 pln rocznie kosztowała mnie wymiana i przechowanie opon więc mógłbym sobie pozwolić na wymianę co trzy lata w każdym ale tego nie zrobię bo opony prędzej się zestarzeją niż zużyją.SUVem robię około 10 tys km rocznie a mniejsze pokonują 6-8 tys
Trzeba tylko zainwestować w dobre wielosezonowe ( jak widać ekonomia tez jest za ) Mam kumpla który kupił wielosezonowe conti i wrócil do sezonowych bo miał za mało trakcji ale auto to BMW 335D 340 KM z napędem na tył
Moim zdaniem opony wielosezonowe zrobiły się naprawdę bardzo uniwersalne . Porównywalne do zimówek w zimę i letnich w lato niekoniecznie tylko do miasta