Wybór opon letnich na jesieni - czy warto teraz się nimi interesować?

02 Lis 2022, 14:55

Ponieważ bieżnik moich letnich opon jest już niezbyt duży (3,5 mm od zewnątrz, 4,3 mm od wewnątrz), zaczynam myśleć nad zakupem nowego kompletu. Ponieważ ceny idą w górę, zastanawiam się czy nie lepiej kupić opony już teraz zamiast czekać do wiosny. Problem z tym, że obecnie wybór letnich w moim rozmiarze jest już ograniczony.
Moim pierwszym typem są Hankooki Ventus Prime 4, niby opinie mają dobre, martwi mnie tylko czy produkcja tych opon w Chinach nie odbija się na ich jakości (tak jak Nokiany z Rosji). Macie może jakieś doświadczenia z Hankookami z Chin, jak się sprawują po kilku latach eksploatacji?
Drugi typ to Goodyear Efficientgrip Performance 2, opony droższe, ale produkowane przeważnie w Polsce, także nie powinno być problemów z jakością.
Obecnie mam Micheliny Primacy 3 i jestem z nich bardzo zadowolony, ale obecnie ich nie mogę już znaleźć nowego modelu (Primacy 4+) z roku produkcji 2022.
Adek1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 03 1998
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf VII Alltrack
Silnik: 1.8 TSI 180 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna

02 Lis 2022, 16:39

W jakim rozmiarze będą te opony? Masz jakiś ustalony budżet na nie?

Adek1 napisał(a):Ponieważ ceny idą w górę, zastanawiam się czy nie lepiej kupić opony już teraz zamiast czekać do wiosny. Problem z tym, że obecnie wybór letnich w moim rozmiarze jest już ograniczony.
Możesz szukać i teraz ale pamiętaj że taka opona będzie już miała pewnie z pół roku jak nie więcej, więc w przyszłym roku zakładając je jako nowe na sezon letni mogą mieć nawet 1,5 roku. Ja bym chyba się wstrzymał i poczekał do przedwiośnia ale miał na uwadze promocje przedsezonowe, no chyba że teraz by Ci się trafiał naprawdę fajna okazja.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Lis 2022, 08:15

Rokiko napisał(a):W jakim rozmiarze będą te opony? Masz jakiś ustalony budżet

Rozmiar nie jest najpopularniejszy: 205/55 17 cali. Budżet myślę tak do 2200, 2300 zł max. za komplet.
Myślałem o kupnie opon nie starszych niż bieżący rok, i tak szybciej się zużyją niż dobiją to tych 7,8 lat. Wiem, że lepiej poczekać do wiosny, tylko patrząc na obecną inflację trochę obawiam się wysokich wzrostów cen w przyszłym roku.
Adek1
Nowicjusz

03 Lis 2022, 09:26

Decyzja należy do Ciebie ale przy takim budżecie na wiosnę na pewno wyrwiesz nowsze opony niż teraz. Patrząc na opony które możesz kupić to wychodzi że celujesz w segment premium i sprawdzą się tu np. Michelin E Primacy, Continental Eco Contact 6 (tu dobre opinie jeżeli chodzi o spalanie), Dunlop SP Sport Bluresponse (ostatnio używałem je co prawda w innym rozmiarze ale uważam, że to bardzo dobre opony).

Adek1 napisał(a):Obecnie mam Micheliny Primacy 3 i jestem z nich bardzo zadowolony, ale obecnie ich nie mogę już znaleźć
Widzę że są dostępne na oponeo w cenie 659zł za sztukę [link do Oponeo wygasł]

Adek1 napisał(a):nowego modelu (Primacy 4+) z roku produkcji 2022
Z tego co pamiętam ten nowszy model miał trochę gorsze opinie.

Adek1 napisał(a):Moim pierwszym typem są Hankooki Ventus Prime 4, niby opinie mają dobre, martwi mnie tylko czy produkcja tych opon w Chinach nie odbija się na ich jakości (tak jak Nokiany z Rosji). Macie może jakieś doświadczenia z Hankookami z Chin, jak się sprawują po kilku latach eksploatacji?
To średnia klasa opony więc wolałbym pójść w coś z klasy premium skoro budżet na to pozwala. Opony tej marki używałem i byłem z nich zadowolony ale nie były one produkowane w chinach jak dobrze pamiętam.

Adek1 napisał(a):Drugi typ to Goodyear Efficientgrip Performance 2, opony droższe, ale produkowane przeważnie w Polsce, także nie powinno być problemów z jakością.
To już lepszy wybór.
Rokiko
Forumowicz VIP

03 Lis 2022, 12:48

Dzięki za sugestie, ale...
Rokiko napisał(a):Michelin E Primacy, Continental Eco Contact 6

To chyba modele opracowane pod kątem minimalizacji zużycia paliwa kosztem osiągów, z których nie chciałbym rezygnować

Rokiko napisał(a):Dunlop SP Sport Bluresponse

Również korzystałem z tego modelu i byłem zadowolony, ale to było z 9-10 lat temu, ciekawe czy to ten sam wzór bieżnika, czy nowy model ze starą nazwą

Rokiko napisał(a):Widzę że są dostępne na oponeo w cenie 659zł za sztukę

to akurat wersja runflat, a ja potrzebuje XL, ale udało mi się znaleźć model 4 z 2022 roku za 660 zł

Rokiko napisał(a):Opony tej marki używałem i byłem z nich zadowolony ale nie były one produkowane w chinach

kusi mnie ten nowy Hankook, generalnie ma bardzo dobre opinie, tylko martwi trochę ta chińska produkcja - żeby się nie okazało, że za 2-3 lata opona będzie to wyrzucenia.

Chyba poczekam jednak do wiosny, będę mieć lepszy wybór, a ceny może nie zwariują.
Adek1
Nowicjusz

03 Lis 2022, 13:03

Adek1 napisał(a):To chyba modele opracowane pod kątem minimalizacji zużycia paliwa kosztem osiągów, z których nie chciałbym rezygnować
Generalnie tak ale nie wiem jak musiałbyś jeździć ostro żeby zauważyć różnicę :wink:

Adek1 napisał(a):Również korzystałem z tego modelu i byłem zadowolony, ale to było z 9-10 lat temu, ciekawe czy to ten sam wzór bieżnika, czy nowy model ze starą nazwą
Jeździłem w tym roku na nich a opony z zeszłego roku, a czy to ten sam wzór bieżnika tego już nie wiem.

Adek1 napisał(a):to akurat wersja runflat, a ja potrzebuje XL
A jaki masz samochód jeżeli to nie tajemnica :sly:

Adek1 napisał(a):kusi mnie ten nowy Hankook, generalnie ma bardzo dobre opinie, tylko martwi trochę ta chińska produkcja - żeby się nie okazało, że za 2-3 lata opona będzie to wyrzucenia.
Dzisiaj większość opon jest robiona na 3-4 lata, niestety. Ja kilka lat temu jeździłem w SUVie na Nankangach (produkcja w Azji jak dobrze pamiętam chyba Wietnam) przez jakiś czas i byłem bardzo zadowolony z trakcji i z tego ze nie były głośne. Miały jeden spory minus, a mianowicie samochód palił na ich około pół litra więcej na 100km niż na poprzednim komplecie letnich opon. Przejechałem na nich jakieś 30tkm i dalej wyglądały dobrze. To tak na marginesie :) Ja jednak bym chyba zrezygnował z Hankook produkowanego Chinach jak bym miał taki wybór jak Ty.
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hamowanie awaryjnie na zakręcie
    Jak hamować awaryjnie na łuku? Prawidłowe pokonanie zakrętu wymaga od kierowcy oceny stanu nawierzchni, dobrania optymalnej prędkości oraz obrania odpowiedniego toru jazdy. Łuk jest niebezpiecznym miejscem hamowania awaryjnego, ...
    Ryzykowne rozmowy podczas jazdy
    Rozmowa przez telefon, pisanie SMS-ów podczas jazdy czy manipulowanie przy innych urządzeniach elektronicznych sprzyja dekoncentracji i roztargnieniu kierowców. Kiedy kierowca pisze SMS-a w trakcie jazdy, ryzyko ...

03 Lis 2022, 14:45

Rokiko napisał(a):A jaki masz samochód jeżeli to nie tajemnica

Jak przy nicku - Golf VII Alltrack, z fabryki wyszedł na XL-kach

Rokiko napisał(a):Dzisiaj większość opon jest robiona na 3-4 lata, niestety.

Czyli spadki jakościowe i tu dotarły niestety. Kiedyś na markowej oponie spokojnie można było jeździć 7-8 lat. Te Micheliny co mam obecnie mają 5 lat i oprócz bieżnika nic im nie brakuje, nie ma żadnych pęknięć, czy innych śladów zużycia wynikających z wieku.
Adek1
Nowicjusz

03 Lis 2022, 14:58

Adek1 napisał(a):Golf VII Alltrack, z fabryki wyszedł na XL-kach
No skoro tak to lepiej iść w takie jak oryginalne.

Adek1 napisał(a):Czyli spadki jakościowe i tu dotarły niestety. Kiedyś na markowej oponie spokojnie można było jeździć 7-8 lat.
Nawet i więcej :wink: Ja mam jeszcze w jednym mniejszym aucie opony Uniroyal jak dobrze pamiętam i mają ponad 10 lat. Brak spękań na oponach i pomimo tego że już pozostało trochę mniej bieżnika trzymają się całkiem nieźle. Mam takie dwa komplety jeden na zimę drugi na lato i w sumie przejechały jakieś 120tkm (letnie jakieś 70% tego dystansu).
Rokiko
Forumowicz VIP

03 Lis 2022, 15:01

Continental genialne opony, dobrze kleją, ciche i osiągi wręcz bardzo dobre, jedne z lepszych na rynku, chociaż ja osobiście poszedłbym w serie PremiumContact.
Michelin albo Continental wg mnie obydwie spoko marki.

Adek1 napisał(a):Kiedyś na markowej oponie spokojnie można było jeździć 7-8 lat.
Jeździć można zawsze nawet teraz, ale guma kiedyś jak i obecnie się starzeje więc masz niemal 200 konne auto, opony to podstawa, szczególnie że masz sporo momentu obrotowego z dołu, także liczenie na to że dekadę przejeździsz na jakiś oponach jest średnio rozsądne.
Edquar
Aktywny
Awatar użytkownika

Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

04 Lis 2022, 09:47

Edquar napisał(a):Jeździć można zawsze nawet teraz, ale guma kiedyś jak i obecnie się starzeje więc masz niemal 200 konne auto, opony to podstawa, szczególnie że masz sporo momentu obrotowego z dołu, także liczenie na to że dekadę przejeździsz na jakiś oponach jest średnio rozsądne.

Oczywiście, że guma się starzeje, szczególnie jest to zauważalne w przypadku opon zimowych. Jeżeli chodzi o letnie, to kiedyś markowe opony nie starzały się bardzo szybko, jeżeli się o nie dbało to po tych 7-8 latach nie traciły wiele ze swoich właściwości. Ale 10 lat na oponach nie zawierzam jeździć, podejrzewam, że po 4-5 latach nie będzie już bieżnika. Ostatecznie będę wybierał pomiędzy Michelinem, Continentalem, a Goodyearem.
Adek1
Nowicjusz