Opony Dębica Presto - czy warto je kupić?

27 Lip 2020, 11:32

Czy warto kupić opnę Dębica presto r17?Jestem na kupnie i czytam,że za tą cenę te oponki są nie złe i też w testach nie najgorzej wypadają.Miałem kupić używki jakieś klasy premium ale szwagier mi doradza,że lepiej taką nówkę dębice niż używkę lepszej klasy.

Cena jest bardzo dobra bo nieco ponad 500zł za dwie.
MATRIX266
Początkujący

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 17 02 1987
Auto: VW

27 Lip 2020, 11:48

Pewnie, że w tym przypadku lepiej wybrać Dębicę, słuchaj szwagra :ok:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Kwi 2021, 22:01

Cześć,

Nie chciałem zakładać tysiącznego tematu więc dopytam w wątku o dębicy.

Stoję przed wyborem opon letnich 225/45R18 do samochodu z napędem na przód o mocy ~200km. Rocznie robię jakieś 20 tys km, głównie dojazdy do pracy więc raczej spokojniejsza jazda, aczkolwiek zdarzy się trochę przycisnąć, ale i tak z umiarem bo rozsądek nie pozwala mi bawić się w rajdowca po zwykłych ulicach.

Mój budżet w zasadzie jest elastyczny - dałbym i 1800 za komplet ale tylko wtedy gdy faktycznie będzie on warty dołożenia tych kilku stówek, a nie będzie tylko oferował lepszego znaczka na oponie.

W tych pieniądzach zastanawiałem się nad kilkoma oponami:
Dębica Presto UHP2 - wszyscy zachwalają, cena świetna ale czy to zachwalanie nie wynika właśnie tylko z ceny? Zachęca mnie przy niej wysoki bieżnik oraz ponoć wyższy komfort (miękka guma), w testach niby jest ok chociaż hamowanie na mokrym chyba trochę słabo

NEXEN N'Fera Sport SU2 - podobno dobra, ale ciężko znaleźć jakieś rzetelne informacje. Trochę droższa od Dębicy.

Kumho Ecsta PS71 - ponoć bardzo dobra na mokrym wg. jakichś testów niemieckich, jedynie szybko się ściera (jeździłem kiedyś też na jakimś kumho ecsta i po 2-3 latach była kompletnie łysa, aczkolwiek nie narzekałem na nią do samego końca )

Falken Azenis FK510 - ponoć świetne, ale mniej komfortowe i w testach jakoś tej świetności nie zauważyłem np. na suchym (gorzej niż dębica)

Nokian Powerproof - marka premium, niby wszyscy chwalą ale można znaleźć dużo opinii że się zepsuła po przeniesieniu produkcji itd

Wszystkie te opony można dostać w nie dużym rozstrzale cenowym, od Dębic za 1400 nówki z 2021 po 1600-1700 za resztę z np. tamtego roku.

Pytanie tylko, czy warto od tych dębic dopłacić te parę stówek do np. takich nexenów czy kumho czy jeszcze więcej do falkenów/nokianów? Bo obawiam się tego, że te opony będą albo sobie równe albo jeszcze gorsze. O dębicy gdzieś znów trafiłem na opinie, że w pierwszym sezonie była świetna a później już nie dało się na niej jeździć.
v1934
Nowicjusz

07 Kwi 2021, 04:51

Jeżeli jeździsz spokojnie, to bierz najlepsze na mokrym, na suchym przy normalnej jeździe nie zauważysz różnicy. Ja zwracam jeszcze dużą uwagę na hałas, ale tu nie można za bardzo ufać etykietom. Na własnej skórze przekonałem się, że Bridgestone 71dB, są cichsze od 69dB Dębic :lol:
Jeżeli cena ma znaczenie, to Dębice będą OK, jeżeli jednak zdecydujesz się na klasę średnią, to nie brałbym żadnej z wymienionych przez Ciebie, tylko wziąłbym Firestone, lub Hankooka.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

07 Kwi 2021, 10:51

Ja bym się trzymał z daleka od Dębicy. W ostatnich latach Dębica nie ma już takiego poważania jak kiedyś. Opinie o Dębicach spadły na łeb na szyję.
Nie wiem jak obecnie wypada Kumho. Ale kiedyś nie było to za dobre opony. Były montowane oryginalnie w autach Daewoo i wiem, że ludzie wymieniali.
Natomiast Nexen, Falken, Nokian to już jak najbardziej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Kwi 2021, 21:33

Możesz rozwinąć o tych złych opiniach Dębicy? Bo kogokolwiek bym nie pytał czy gdzieś nie czytał to wszyscy ją zachwalają..ale jakoś sam właśnie temu nie ufam. Najlepiej byłoby pewnie trafić na produkcję niemiecką, ale nie wiem jak to zrobić..najwięcej złych opinii jest o słoweńskiej. Kumho i Nexen z tego co wiem są obecnie montowane w kilku markach samochodów, w tym chyba nawet którymś Porsche.

Mi w zasadzie nie zależy by jak najmniej zapłacić, tylko by kupić coś najbardziej wartego swojej ceny :D ale bez przesady, bo wiadomo że najlepiej to by było pilot sporty założyć tylko wątpię by różnica w cenie była aż tak adekwatna do jakości, a koszt tych opon po paru zestawach zrównałby się z wartością samochodu.. xD ale sporo ludzi tak jeździ gratami za 6k na oponach za 2k i się nabijają z chińskich opon.
v1934
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

"SKODA Rapid" Nowy wymiar SKODY
    Pod takim hasłem rozpoczęła się właśnie największa kampania reklamowa marki SKODA w tym roku. Hasło reklamowe SKODY odnosi się bezpośrednio do modelu Rapid, który kontynuuje znaną z Octavii i Superba ideę samochodu ...

08 Kwi 2021, 07:56

O Dębicach pisaliśmy już na forum całkiem nie dawno. Podobno w Rosji te opony sobie chwalą. W Polsce już nie bardzo. Dębice ponoć są śliskie. Kiedyś, dawno, pamiętam, że miałem Dębice. Nie pamiętam niestety jakie. Ale auto się ślizgało. Jeździć się tym za bardzo nie dało po mokrym, a na zakrętach piszczały. Więc je sobie odpuściłem. Teraz, jakieś dwa miesiące temu, koledze zepsuł się samochód i oddał do ASO, a w zamian dostał Kia Ceed na Dębicach. Rano do pracy przyjechał i klął jak szewc, że tym autem nie da się normalnie jechać. Okazało się, że ma Dębice...Mówił, że na rondzie to jak po lodzie jechał, a przód wpadał w delikatny poślizg nawet jak zjeżdżał a A4 na S1. Jechał około 60 km/h i było mokro. A jak wiadomo takie zjazdy są łagodne. Przy mocniejszym hamowaniu miał to samo. Więc wychodzi na to, że nadal te opony nie są zbyt dobre. Pisze tylko to, co kiedyś sam zaznałem, a teraz co mówił mi kolega. Sam na Dębicach już nie jeżdżę, więc nie wiem z praktyki. Ale jedno jest pewne - ja Dębic już nigdy nie kupię.
Myślę, że to, co pisze w opiniach o oponach należy brać zawsze z wielkim marginesem. Nigdy nie wiadomo kto te opinie tak naprawdę pisze. Najlepiej to pytać o opinie kierowców, którzy na tych oponach jeżdżą i zapytać też o styl jazdy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Kwi 2021, 11:47

Moim zdaniem lepiej kupić nową Dębice niż używane opony lepszej klasy. Ogólnie uważam, że jak opony to tylko nowe. Wiem, że na używanych można trochę zaoszczędzić, ale bezpieczeństwo na drodze to podstawa, a nie każde opony używane mogą to zapewnić. Ja w zeszłym roku kupiłem Dębicę. Zresztą stron z oponami jest wiele, ale czasem za ten sam model produktu ceny mogą być różne.
Ostatnio edytowany przez ArteK 12 Kwi 2021, 12:48, edytowano w sumie 2 razy
Powód: Regulamin pkt 4.4.e
motii
Nowicjusz

Auto: Mercedes 250

26 Kwi 2021, 16:22

U mnie w jednym aucie założone Bridgestone w 2019, cały czas pilnowane prawidłowe ciśnienie i już zaczęły parcieć. Niby zimowały tak jak każde inne, w suchym miejscu, bez żadnych folii itd.
Miro12
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307 SW
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

12 Maj 2021, 12:44

Moim zdaniem warto je kupić. Mam je od niedawna w sumie, ale fajnie się sprawdzają. Lepiej nowe niż używane zdecydowanie. Jeśli coś Ci to pomoże to ja kupiłem je w sklepie internetowym, tam gdzie znalazłem najtaniej. Pozdrawiam :)
motii
Nowicjusz

Auto: Mercedes 250