Opony do Sprintera

29 Sty 2010, 15:37

W imieniu kolegi chciałbym się zapytac,czy do Sprintera na blizniakach polecacie wielosezonowe opony.
Nadmieniam,że auto lata z Poznania do płn-wsch Polski. Jak spisywałoby się to auto w warunkach prawdziwej zimy na wielosezonowych oponach..?
Do tej pory kolega użytkuje osobówką na wielosezonie i nie ma zastrzeżeń ale jak będzie ze Sprinterem..?
Może powinien pozostac przy przekładkach lato-zima..?
:smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

29 Sty 2010, 19:18

Ja bym mu jednak radził kupić typowo zimowe opony dlatego ,że na wielosezonówkach jak trafi na zaspy na drodze (a wiemy jak nasi drogowcy działają) to może nie dać rady dalej na nich ujechać tym bardziej jak auto jest nie obciążone (nie ma żadnego ładunku) no i pokonuje dość dużo km.
Pomimo bliźniaczych kół ja bym zmienil na zimowe - jeździłem na takich oponkach wielosezonowych i niezbyt ciekawie się one spisują do aut dostawczych - takie jest moje zdanie.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

30 Sty 2010, 20:36

Czyli generalnie jest różnica pomiędzy osobówkami na wielosezonówkach ,a dostawczakami na takich oponach..?
artur73
Awatar użytkownika

30 Sty 2010, 22:52

Tzn. ja ci powiem z doświadczenia,że nie założył bym wielosezonówek do tego auta - róznica jest kolosalna.
Osobówki jakoś sobie radzą ale dostawcze nie bardzo no i dużo też zależy od umiejetności kierowcy w zimowych warunkach.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

31 Sty 2010, 21:20

Dziękuję Tobie,że podzieliłeś się praktyczną wiedzą w tym temacie.Jeszcze raz dziękuję w imieniu kolegi i swoim.
pozdro
:smile:
artur73
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Czy system start/stop naprawdę oszczędza paliwo?
    Mam system start-stop w nowym samochodzie. Kilkadziesiąt razy dziennie potrafi się wyłączyć i włączyć na skrzyżowaniach i nic nie trzeba doładowywać akumulatora. Czy system start/stop na prawdę oszczędza paliwo? Jakie są ...