Vw lt35 problem z ogrzewaniem

16 Sty 2010, 01:31

Witam wszystkich , Proszę o pomoc . Posiadam lt 35 r. prod 1998 2,5td. Wsiadam zimą do auta i po pieciu minutach grzeje już ciepłe powietrze na szybę przednią (obieg zamnknięty dioda czerwona zapalona). Było by wszystko ok ale nie ma ciepłego powietrza na nogi, rezultat jest taki że do pasa jest mi gorąca a nogi drętwieją z zimna, nie istotne, czy jadę 10 km czy po przejechaniu 100 kilometrów.Nie ma znaczenia czy mam obieg zamknięty, czy otwarty czy na nogi czy na boki leci zimne... przełącze znowu na szybę , obieg zamknięty i leci ciełe nawet bardzo...co robić ?? Słyszałem dwie opinie .1. Lt jest to auto zimne i koniec 2. jest zapowietrzony jakiś II obieg ogrzewania...Pomocy zanim zamarznę!!
robwie
Nowicjusz

Miejscowość: bydgoszcz

30 Sty 2010, 22:54

Jeśli jeszcze nie zamarzłeś :P To przeczytaj :)
Może się obieg nie otwiera i to powoduje że powietrze nie ma jak się wydostać. Jeśli wogóle grzeje, a grzeje bo tak napisałes tzn. że ogrzewanie jest sprawne, a problem tkwi tylko w ogrzewaniu na nogi, musisz zobaczyć czy te klapki się otwierają jak zmieniasz gdzie ma powietrze dmuchać czy na szybe czy na nogi. Nie wiem jak to sprecyzować pytanie, ale musisz to obejrzeć.
Burning
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: Nie mam

30 Sty 2010, 23:24

O super !! dzieki za odpowiedz :) nareszczie ktoś....widac nie zamarzłem ale blisko, blisko nóg nie czuję :)....obieg sie otwiera bo wieje jak diabli ale niestety tylko zimne powietrze, problem że tylko zimne , obojetnie czy właczam obieg zamkniety czy otwarty a przy tym, jezeli włacze obieg zamkniety i włącze nawiew na szybe przednia to leci bardzo ciepłe ale tylko na przednia szybe , bo juz na boki tylko zimne...i jak napisalem wczesniej dmucha wszedzie tylko zimne....i nie napiszę byle do lata, bo latem problem w sumie jest odwrotny powietrze ze wszad jleci gorace-masakra:((( także opcje przełącznika odpada....
robwie
Nowicjusz

31 Sty 2010, 11:29

Czyli pozostaje nam nagrzewnica? Może on jest uszkodzona. Bo jeśli to co pisałem masz prawie sprawne oprócz nawiewu bocznego i dolnego to pozostaje nagrzewnica. Tylko nie wiem dlaczego daje zimno jak na szybę idzie ciepłe powietrze.

W przewodzie doprowadzającym gorącą ciecz do nagrzewnicy wmontowany jest zawór, którym reguleje się przepływ cieczy, a tym samym intensywność nagrzewania

Może ciecz nie dopływa do całej nagrzewnicy. Sam już nie wiem, nigdy nie miałem takich kłopotów.
Burning
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: Nie mam

31 Sty 2010, 17:24

Może ciecz nie dopływa do całej nagrzewnicy. Sam już nie wiem, nigdy nie miałem takich kłopotów.[/quote]

...słyszałem o tym, że Lt ma dwa biegi , to może właśnie jeden gra a drugi trzeba odpowietrzyc, tylko nie wiem gdzie , zagladałem , szukałem i nic a zima trzyma....a dzięki za podpowiedź...
robwie
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Akumulator w naszym samochodzie
    W tym temacie nie dyskutujemy o problemach z akumulatorami i ładowaniem. Jak odłączać/podłączać akumulator? Przy odłączaniu klem od akumulatora najpierw należy odłączyć przewód minusowy – pozwoli to uniknąć zwarcia ...