Opony do vectra B 96r.

13 Kwi 2009, 09:38

Witam! Mam male zapytanko; chce kupic nowe opony do vectry o rozmiarze 185/65 R14, a stare mam o rozmiarze 185/70 R14. Czy taka zamiana bedzie miala jakies znaczenie (jesli tak to jakie). Chcialbym poznac Wasze opinie. Dzieki i pozdrawiam!
piotrek88
Nowicjusz

Miejscowość: poznań

13 Kwi 2009, 09:49

Zmiana będzie taka ,te opony są takie same jak stare tylko odrobinę wyższe dokładnie ok.90 mm(niecały centymetr),na naszych drogach będzie się lepiej jeżdziło(lepsza amortyzacja)
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

13 Kwi 2009, 12:00

Liczba 65 nie jest wyrazana w mm,tylko procentach(%).Czyli przyjmuje się,że jest to 65%.Jest to wysokość profilu opony,wyrażona w procentach i oznacza stosunek boku opony do jej szerokości.Czyli prosto mówiąc jest to stosunek wysokości do szerokosći.
Czyli szerokosść opony razy profil podzielone przez 100
Przykład - opona 185,65/R14
65% ze 185 to :

185 x 65 12025
---------- = ---------- = 120,25 mm
100 100

Dla opony 185/70/R14 to będzie 129,5 mm.

Tak więc róznica między oponą o rozmiarze 185/70 i 185/60 wynosi 9,25 mm,więc opona 185/70 będzie wyższa o 9,25 mm od opony 185/60.

PhantomASA1 - 90 mm,to nie jest niecały centymetr.O zero za dużo :wink: .Ale i tak miałeś rację,że różnica to niecały centymetr.
Prosdzę to jeszcze raz przeliczyć,ponieważ po wczorajszej imprezce mogłem coś źle podzielić lub pomnożyć,bo liczyłem to w głowie(nie chciało mi się włączaćkalkulatora)....
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Kwi 2009, 12:19

Więc wydaje mi się że nowe opony są niższe od starych:) A co za tym idzie mniejsza opona=
+lepsze przyspieszenie
+większa moc
+sztywniejsze,niższe zawieszenie:))))
ale!!!!!!!!!!!
-większe spalanie (mniejsze koło więcej razy musi się przekręcić aby
pokonać tą samą drogę co duże koło o większym promieniu)
-mniejsza max prędkość
-gorsza amortyzacja na kiepskich polskich drogach

No ale ta różnica jest bardzo mała więc zakładaj i śmigaj
BANAN23
Początkujący

Miejscowość: Jabłonna Lacka

13 Kwi 2009, 12:24

Moderatorze racja,dobrze że zaznaczyłem niecały centymetr :D Po prostu przeliczyłem te procenty tylko mi się pochrzaniły te mm w centymetrze :D
PhantomASA1
Forumowicz VIP

13 Kwi 2009, 12:33

No właśnie nie!Prędkość maksymalna będzie większa,wskazania prędkościomierza przekłamane ,pokaże mniej do stanu faktycznego,samochód nic więcej nie będzie palił gdyż szerokość opony się nie zmieni.Już tego doświadczyłem w swoim samochodzie,wymieniłem 14 calowe na 15 tki.Opony będą się mniej razy kręcić wokół osi ,same korzyści,oczywiście w tym wypadku zostala zachowana granica rozsądnej wymiany rozmiarów opony.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dacia Duster 2018 - komfort i terenowe właściwości
    Nowa Dacia Duster zaprezentowana po raz pierwszy na wrześniowym Salonie Samochodowym we Frankfurcie zaprezentowała całkowicie zmieniony design nadwozia i zaprojektowane od nowa wnętrze. Jest połączeniem komfortu i terenowych ...

13 Kwi 2009, 16:50

A dlaczego prędkość pokazywana na prędkościomierzu będzie inna?Przecież licznik samochodowy to nie rowerowy,w którym prędkość jest liczona wg obrotów koła.W samochodzie licznik jest podłączony pod skrzynię biegów lub w nowszych samochodach,gdzie licznik jest elektroniczny,to prędkość jest brana z czujnika prędkości,który również jest zamocowany przy skrzyni biegów.Tak więc wskazania prędkościomierza nic się nie zmienią.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

13 Kwi 2009, 17:17

Kiedyś zastanawiałem się nad tym problemem ,powiedzmy skrzynia biegow nadaje określoną prędkość jednakową oponie 185/60R15 i oponie 185/70R15 ,na budziku nic się nie zmienia ale koło to drugie pokonuje większy dystans w tym samym czasie,czyli samochód jedzie szybciej,mylę się? :shock: Być może się mylę!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

13 Kwi 2009, 19:03

No tak. Więc dobrze napisałem. Prędkość na 185/65 R14 będzie mniejsza (w rzeczywistości, bo na liczniku być może nie), niż na jego starych oponach 185/70 R14. Chyba się nie myle????? I to że będzie palił troszke więcej to też prawda bo mniejsze koło potrzebuje więcej obrotów zrobić niz te większe aby pokonać tę samą drogę. :D
BANAN23
Początkujący

Miejscowość: Jabłonna Lacka

13 Kwi 2009, 19:32

No tak,ja sobie żle przeczytałem,myślalem że kolega zamierza wymienić niższe opony na wyższe :roll: Więc moje sądy odwracam do góry nogami,zostawmy jednak te problema w spokoju bo nam się w mózgownicach zagotuje.Ja podam problem lżejszego kaibru :shock: Einstein twierdzi,że jeśli będziesz biegał wokół palika banan(nie tylko ty,ja też)coraz szybciej i coraz szybciej to w końcu zlapiesz samego siebie lub rozbijesz się w zderzeniu ciebie ze sobą! :shock: Banan co ty o tym myślisz? :shock:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

13 Kwi 2009, 19:34

Ale panowie;przy różnicy niecałego centymetra?O jakiej różnicy prędkości można tu mówić?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

13 Kwi 2009, 19:47

Racja róznica będzie minimalna,czyli centymetr podzielony przez obwód koła plus ilość obrotów powiedzmy na godzinę.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

14 Kwi 2009, 09:17

Jakie będzie więc przekłamanie prędkości wskazywanej przez licznik w stosunku do prędkości rzeczywistej przy tych oponach?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

14 Kwi 2009, 10:07

Jeśli profil opony jest o centymetr wyższy biorąc pod uwagę,że osadzenie na feldze w calach jest jednakowe ,to samochód na wyższych oponach będzie poruszał się w przybliżeniu 2km/h szybciej,,wskażnik na budziku będzie przy tym wskazywał 100 km/h cały czas,dla jednej i drugiej opony.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

14 Kwi 2009, 10:24

Ach ,jesli samochody będą jechać obydwa 50 km/h to rożnica prędkosci wtedy będzie 1km/h,przy 200 km/h rożnica wyniesie 4km/h(około),reasumując im szybciej będziemy jechać (budziki w obydwu samochodach pokazują cały czas tyle samo,jednakowo) tym różnica będzie większa.Uffff,pod deklem mi zagotowało :shock:
PhantomASA1
Forumowicz VIP