Opony Kleber Krisalp HP3

29 Lis 2016, 13:02

witam.
niedawno kupilem 2 uzywane opony zimowe po 80 zl szt, ale po tygodniu stwierdzilem ze lepiej by bylo, gdybym kupil 2 nowe zamiast używanych.
Byłem juz u majstra, dogadalem sie ze moge oddac te dwie stare ale kupie u niego te dwie nowe. Ma on na stanie opony kleber krisalp hp3 po 210 zl. problem jest taki że poza testami nie moge znaleźć żadych opinii użytkowników, nie chcialbym sie nadziać na kolejną minę.

Jeździł ktoś może na tych kleberkach? jak wrażenia? i czy są trwałe?

kolega namawiał mnie na opony nalewki, mówi że szkoda przepłacać, ale jakoś nie jestem przekonany, chociaż jak patrze na wielkość bieżnika w nalewkach i kleber to nalewki wypadają lepiej. dlatego potrzebuję opinii użytkowników.

rozmiar moich opon to 185/65/r15

jutro o 7 rano jade je zakladać, wiec potrzebuje szybkiej reakcji z Waszej strony.
pozdrawiam
Sławek
dlugi84
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: mazda 626

29 Lis 2016, 13:38

Klebery hp3 to nowość z 2016r, ja nawet testów jeszcze nie widziałem. A opinie to skąd mają być, skoro jeszcze listopad się nie skończył :?: Trzeba posiłkować się renomą producenta, a ta jest niezła. Kleber to marka klasy średniej Michelina, więc powinno być dobrze. Do tego Klebery zawsze słynęły z trwałości. Myślę, że lepiej kupić Klebery i mieć spokój na kilka lat, niż ryzykować nadlewki. Bieżnikowane mogą być niezłe w kopnym śniegu, ale na suchym i mokrym są do kitu, no i zdzierają się szybko. Gdyby jakość opon zależała wyłącznie od wysokości bieżnika, już dawno ktoś by robił 15mm rowki :lol:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

29 Lis 2016, 13:58

a to nowość z 2016r tak? Tego nie wiedziałem.
trochę mnie uspokoiłeś.
kiedyś kupiłem w tym warsztacie opony continental eco (dokladnego modelu nie pamietam) i przednie zjechałem w jeden sezon!!! dlatego teraz nieufnie podchodze do tego co mi proponują, tym bardziej że nie ma opinii o tych oponach.
myślisz że to że są robione w rumunii nie ma żadnego wpywu na ich jakość?
mam kleberki letnie, dlatego ufam marce i dlatego taki wybór, ale brak opinii w necie troche mnie zdziwił. nie wiedizalem że to nowość.
dlugi84
Nowicjusz

29 Lis 2016, 14:10

HP3 to moim zdaniem to dobry wybór i nie powinny być gorsze od HP2, które mam takie od chyba 4 lat i jestem zadowolony. Głównie użytkuję auto po mieście ale czasem zdarza się jakiś wypad tam gdzie więcej śniegu :)
Zgadzam się z opinia "Yeti65".
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

29 Lis 2016, 14:15

Nie ma to wpływu na jakość produkcji, bo producent dopuszcza założenie na jednej osi takich samych opon produkowanych w różnych krajach, więc musi mieć pewność co do jakości swoich produktów z każdej fabryki- tym bardziej tak renomowany producent jak Michelin :ok:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

30 Lis 2016, 12:56

Dziękuję, dziś założyłem 2 sz na przód. po sezonie wypowiem się w opiniach kierowców. Pozdrawiam
dlugi84
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody osobowe przekazane dla szkół samochodowych
    Renault Polska przekazało samochody szkołom samochodowym w Strzelcach Opolskich, Opolu i Gdańsku. Uczniowie będą korzystać z nich podczas zajęć praktycznych. Do Niepublicznej Szkoły Branżowej I Stopnia w Strzelcach Opolskich ...

31 Paź 2017, 19:16

witam.

Równo po roku szukam opon do mojego drugiego auta.
Zastanawiałem się nad czymś budżetowym, jakimś chińczykiem, ale w pamięci nadal mam moje piękne, miękkie kleberki, które kupiłem rok wcześniej.
Szukając informacji o chińczykach, zeetexach itp postanowiłem poczytać co ludzi piszą o kleberkach i tak trafiłem na swój stary post sprzed roku.

Postanowiłem odpisać.

Kleber kupiłem w ciemno trochę, ale miło byłem zaskoczony jak moje auto trzyma się drogi na tych oponach.

Dziś tym autem na tych oponach jeździ moja ex ;-) małżonka ale nadal każdemu polecam opony marki kleber.
Tym samym mógłbym dziś kupić zeetexy po 160zł szt ale jednak pozostanę przy kleber krisalp hp3 . na jednej ze stron znalazłem je teraz po 189 zł. Każdemu polecam!
Sławek
dlugi84
Nowicjusz

17 Lis 2017, 22:17

dlugi84 napisał(a):Tym samym mógłbym dziś kupić zeetexy po 160zł szt ale jednak pozostanę przy kleber krisalp hp3 . na jednej ze stron znalazłem je teraz po 189 zł
Różnica w cenie nie wielka, a Kleber będą jednak lepsze (zresztą sam już wiesz jak się na nich jeździ) no i nie są to chińczyki.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999