Hankook - MADE IN CHINA ?

04 Lis 2017, 15:44

Cześć ! Właśnie przyszły mi 4 nowe oponki Hankook Winter i*cept RS2 W45.
Z tego co wyczytałem, to w/w oponki są koreańskiego producenta. Na wszystkich czterech oponach, mam napis MADE IN CHINA. :o

No właśnie, ale jak to jest?
Większość osób żyje w przekonaniu, że MADE IN CHINA = dziadostwo.
Mam się czego obawiać? Czy tylko sama fabryka znajduje się w chinach, a wszystkie procedury są takie same jak na całym globie?

Powiem szczerze, że trochę się zdziwiłem. Specjalnie dopłacałem do ciut lepszych opon, bo nie chciałem 'chińczyków' :no:
Charvny
Obserwowany

Auto: Renault THALIA

05 Lis 2017, 16:15

Hankook to jedna z przodujących marek w oponach ( z roku na rok pnie się coraz wyżej ). Opona jest marką Koreańską, ale produkowana jest w 180 krajach na świecie. Mało tego - opony te idą na pierwszy montaż do samochodów Audi, Volkswagen, Chrysler, Ford, Opel. Produkowane są na licencji koreańskiej i dlatego tutaj ważne jest wspomniane przez ciebie powiedzenie, że nie wszystko co chińskie jest do upy. Uważam, że Hankook to bardzo dobre oponki ( każdy rodzaj ) w naprawdę dobrej cenie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Lis 2017, 21:09

Trzeba rozróżnić dwie kwestie:
-firma zagraniczna produkująca w Chinach
-firma chińska produkująca w Chinach.

Jeśli spojrzysz np. na elektronikę to bardzo wiele firm japońskich, koreańskich, europejskich oraz amerykańskich przeniosło produkcję do Chin z zachowaniem swoich standardów jakości (ba, wiele modeli aut np. nowe BMW są produkowane w Chinach). Hankook to producent opon z średnio-wysokiej półki, a w różnych porównaniach ich produkty zajmują wysokie miejsca.
Te tzw. chińskie marki zajmują bardzo dalekie miejsca, wystarczy zerknąć tutaj:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

06 Lis 2017, 21:22

Charvny napisał(a):Mam się czego obawiać? Czy tylko sama fabryka znajduje się w chinach, a wszystkie procedury są takie same jak na całym globie?

Bez obaw. Tak jak koledzy piszą, Hankook to bardzo dobre opony i miejsce produkcji nie powinno mieć wpływu na jakość opony.
Zobacz jakie kolejki na świecie się ustawiają za telefonami produkowanymi przecież w chinach :wink: :lol:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna