Opony letnie 205/55/R16 - Octavia

21 Sty 2019, 20:08

Hej wszystkim,

powoli zaczynam myśleć nad kupnem nowych opon letnich. Chyba kupując teraz będzie trochę taniej niż kupując np. w kwietniu.

Zastanawiam się nad:
Hankook Ventus Prime3 K125
[link do Oponeo wygasł]

Uniroyal Rainsport 3
[link do Oponeo wygasł]

Dunlop SP Sport Bluresponse
[link do Oponeo wygasł]

Dunlopy miałem wcześniej w Fabii I. Jakieś one dla mnie takie sobie były. Na wilgotnej drodze potrafiły mi się ślizgać przy ruszaniu.

Jeżdżę głównie po mieście. W lecie jakiś wypad nad morze + może jakieś mniejsze wyjazdy.

Czy jest sens dopłacać do tego Dunlopa?

A może jakieś inne firmy jeszcze polecacie?

Może
Hankook Kinergy eco K425
[link do Oponeo wygasł]

Pozdrawiam
lriuqs
Nowicjusz

Auto: Skoda Octavia II FL
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

14 Mar 2019, 16:29

Mam podobny dylemat - szukam letnich opon 205/55 R16 do Golfa 1.4.
Swój wybór na podstawie parametrów i większości opinii zawęziłem do:

Goodyear Efficientgrip Performance
Dunlop SP Sport Bluresponse
Continental ContiPremiumContact 5

Już prawie kupiłem Goodyear'y ale zacząłem spotykać w internecie sporo opinii że opony te mają bardzo cienkie ścianki boczne co przekłada się na bujanie samochodu w zakrętach lub nawet przy silnych podmuchach wiatru. Podobne opinie dotyczyły też wspomnianych Dunlopów. Nie jeżdżę zbyt agresywnie, ale zakręty lubię pokonywać z dużo większą prędkością niż przeciętny Kowalski. Ciekawi mnie czy efekt bujania będzie bardzo zauważalny także w małym aucie.
klay
Obserwowany

14 Mar 2019, 20:39

lriuqs napisał(a): Chyba kupując teraz będzie trochę taniej niż kupując np. w kwietniu.

Raczej nie. Kupiłem opony zimowe w grudniu za 485 zł za sztukę, a teraz są po 495 zł w tym samym sklepie. Zimowe!
aGradory

21 Mar 2019, 20:28

"Klay" z tego co piszesz to jeździsz raczej dynamicznie. A patrzyłeś poza tymi oponami które wymieniłeś na Yokohamę? Np [link do Oponeo wygasł]. Bieżnik podobny, parametry też, cena niższa. A opony z mojego doświadczenia naprawdę warte uwagi.
Funriel
Początkujący

Prawo jazdy: 17 07 1970
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: VW Golf IV
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000

26 Mar 2019, 20:35

Funriel napisał(a):A opony z mojego doświadczenia naprawdę warte uwagi.

Masz je może lub miałeś? Jakie przebiegi można na nich zrobić?
Zawadekq
Nowicjusz

26 Mar 2019, 20:47

Jeździłem na 3 rodzajach opon z Yokohamy. W moich autach służbowych są takie gumy zmieniają się co 2-3 sezony w zależności od przebiegu. Wymiana jest po ok 120-140 tys. km (wliczając czas na oponach zimowych jakieś 30% całości przebiegu). Wcześniej letnie mieliśmy AE50, teraz właśnie Es32. Jak dużo jeździsz i raczej dynamicznie to się z pewnością sprawdzą. Prywatnie zaś mam G015 Geolandary, trochę większe pod SUVa jak znalazł.
Funriel
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Deska windsurfingowa na dachu
    Jak przewieźć deskę windsurfingową lub kajak? Sprzęt pływający jest szczególnie trudny do przewożenia. Najbardziej praktycznym rozwiązaniem jest umieszczenie go na dachu i odpowiednie przymocowanie do belek mocujących. ...

28 Mar 2019, 22:42

A czym się różnią AE50 od AS32? Przeglądałem i stosunek ceny do jakości bardzo fajny mają.
Zawadekq
Nowicjusz

30 Mar 2019, 19:25

ES32:) To nowszy model, AE50 już jakiś czas są na rynku, do tego trochę inny bieżnik. Ale obydwie opony mają podobne parametry jezdne i są wykonane w tej samej technologii BluEarth. Generalnie na jednych i drugich mi się dobrze jeździło, do tego są dość ciche.
Funriel
Początkujący

30 Mar 2019, 23:59

lriuqs , zwróć uwagę na przeznaczenie opon. Ten sam producent ma często w ofercie opony bardzie sportowe, z bardziej miękkiej mieszanki o mniejszej trwałości, ale o lepszych właściwościach jezdnych oraz opony twardsze, ekonomiczne, trwałe, ale mniej sportowe.
aGradory

31 Mar 2019, 10:18

Finriel, dzięki za info, przejrzałem je. Widzę ogólnie, że te opony od Yokohamy mają bardzo fajny stosunek ceny do parametrów>podoba mi się to:)
Zawadekq
Nowicjusz

06 Kwi 2019, 19:59

Kupiłem w końcu: Goodyear Efficientgrip Performance 205/55R16 91V B A - produkcja 2019 r. po 239 zł za sztukę jakoś na początku lutego. Teraz widzę, że są tańsze o 16 zł na sztuce. Jeszcze ich nie założyłem. Jakoś na dniach muszę się za to wziąć.

Szukałem, czytałem i przy tym budżecie ludzie na internecie polecali albo te Goodyeary albo Dunlopy. Zdecydowałem się na Goodyear ze względu na cenę i rok produkcji. Gdyby cena Dunlopów była niższa to bym pewnie je wziął i nie zawracał sobie głowy przeczesywaniem internetu w poszukiwaniu innych opcji.

Jakimś specem od opon nie jestem. Też na drodze nie szaleje, poza tym auto nie jest demonem szybkości. Zobaczymy czy odczuję różnicę po przesiadce z zimowych.
lriuqs
Nowicjusz

Auto: Skoda Octavia II FL
Silnik: 1.6 MPI
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2010

10 Kwi 2019, 19:09

Goodyear świetne opony. Sam miałem takie i bylem wiecej niż zadowolony. A cenowo wciąż nie aż takie drogie jak najdroższe na rynku.
andrzejek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 03 1990
Auto: BMW F30
Silnik: N53
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2014