Różny rozmiar felg zalecany przez producenta zależnie od pory roku

03 Kwi 2019, 11:57

Drodzy forumowicze,

posiadam Saab 9-3 2008 Sport Sedan 210KM (benz.).
W instrukcji samochodu Saab na zimę w rozmiarach opon podaje m.in. 215/55 R16, natomiast na lato w ogóle nie ma R16, a np. 225/45 R17 (a nawet R18).

I tu mam pytanie: czy można bezpiecznie założyć letnie opony R16, mimo tego, że producent pominął ten rozmiar? Rozumiem, że szersza opona lepiej trzyma się drogi na zakrętach, lepiej hamuje (ale i więcej auto pali czy też aquaplaning staje się bardziej prawdopodobny) -- ale z jakiegoś powodu R16 nie ma w rekomendacji na lato.

I co na to ubezpieczyciel w przypadku, tfu, stłuczki/wypadku? Na pewno wg prawa powinno się trzymać min. nośności, a co w sytuacji, jeżeli założone będą opony o parametrach niewystępujących w instrukcji?

Z pozdrowieniami
--
Kamil
Gość104613

03 Kwi 2019, 18:02

truman napisał(a):I tu mam pytanie: czy można bezpiecznie założyć letnie opony R16, mimo tego, że producent pominął ten rozmiar?
Można spokojnie zachowując rozmiar opony którą masz przewidzianą na zimę czyli 215/55R16. Rozmiar ten mógł być pominięty na lato np. w przypadku takim gdy auto wychodziło w standardzie na felgach 17 cali. Myślę że nie będziesz miał żadnych konsekwencji przy użytkowaniu takiego rozmiaru w okresie letnim.
truman napisał(a):co w sytuacji, jeżeli założone będą opony o parametrach niewystępujących w instrukcji?
Opony takie występują z rekomendacją na zimę ale nic nie stoi na przeszkodzie aby takiego rozmiaru używać w okresie letnim.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

05 Kwi 2019, 06:38

Dziękuję za odpowiedź.
Poczekałem z dzień/dwa i nie widzę sprzeciwów ;) Zamówione Goodyear EfficientGrip Performance 215/55 R16 93V.
Gość104613

05 Kwi 2019, 20:40

Skoro producent zaleca takie opony, to nad czym się tu zastanawiać? ZAWSZE należy stosować opony zalecane przez producenta.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Kwi 2019, 01:37

W oponach wielosezonowych i zimowych jest w instrukcji rozmiar 215/55 R16, ale nie ma go na lato. Co do innych rozmiarów Saab poleca skontaktować się z ASO, a z tym może być już ciężko ;) W wyszukiwarkach Goodyear, Dunlop, etc. dla danego silnika i rocznika również pojawia się 215/55 R16 (i większe też oczywiście)

Jest to auto importowane z USA i nośność opon (w instrukcji) to 94, a tej nie kupimy u nas. Różnica między 93 a 94 to 20 kg/opona, więc raczej mało istotna różnica. Zakładam, że w bezpieczeństwie jazdy różnicy również nie będzie (tzn. będzie taka jak różnica między oponami).

Ostatnio przeszedłem tym samochodem kurs jazdy sportowej z instruktorem z 15-letnim doświadczeniem w rajdach (na torze)... na oponach zimowych, gdy było całkiem ciepło. Samochód trzyma się jak małpa gałęzi. W związku z powyższymi zakładam, że założenie letnich opon w tym rozmiarze nie powinno wpłynąć na pogorszenie parametrów jazdy.

Dodatkowo, jest też aspekt ekonomiczny, same opony kosztowały mnie prawie 2 kPLN, gdybym miał kupić felgi R17, to dodatkowe 1,5-2 kPLN, plus nie wiadomo ile za czujniki i konfigurację.
Gość104613

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Mała historia znaków drogowych
    Czy wiecie, że na samym początku, ponad sto lat temu, kiedy to Polska odzyskała niepodległość, wprowadzono pierwsze znaki drogowe. Było ich aż... sześć W latach 30 wprowadzono kolejne 6 znaków : Przed pierwszą wojną ...