Opony letnie do Land Rover Freelander

25 Sty 2010, 01:45

Witam!
Muszę kupić jakieś opony letnie do mojego Freelandzia (rocznik 2005).
Posiadam felgi 15''.
Zalecany rozmiar opon to 195/80R15.
Czy można zastosować na tę felgę jakiś szerszy odpowiednik?
Czy np. 215/75R15 będzie pasować?
A czy polecacie jakieś konkretne opony do 400,- za sztukę?
Moja jazda to asfalt (65%) i teren (35%).
Myślałem o oponach BF Goodrich All Tarrain, albo BFGoodrich Long Trail (bardziej na asfalt).
Z góry dziękuję za porady i pozdrawiam.
Orlin
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

26 Sty 2010, 09:38

Ja jezdze na Goodyer wrangler ATR 205 75 r15 .. wiekszych bm sie bal zalozyc ze beda obcierac.. podobno 215 75 wchodza ale ja nie probowalem...
Wiekszosc ludzi poleca albo wlasnie ATR'y albo BFG AT... na moje oko ATR'y sie lepiej czyszcza z blota i znacznie lepiej jada na lodzie i sniegu - uzywam jako caloroczne..
Prorok78
Początkujący

Miejscowość: Wroclaw

27 Sty 2010, 13:35

Wejdą 215/75r15 i nie będą obcierać. Wejdą nawet 235/65r15 i też będzie ok. Poczytaj o tych oponach All Terrain T/A są bardzo mocne,wytrzymałe.Są to opony cało roczne chociaż mają oznaczenie jako letnie,cicha na asfalcie. http://www.oponybfgoodrich.pl/bfgoodric ... 75994.html
boss-24
Nowicjusz

Miejscowość: Choszczno

27 Sty 2010, 13:53

a na co mu w tym aucie 235ki?? zeby polosie poukrecac ?:) bez presady...:) - a link ktory podales to wlasniete jedne z tych oponek o ktorych pisalem - bfg at...
Prorok78
Początkujący

28 Sty 2010, 13:13

nie wiem po co komu taki rozmiar 235 ale podaje informacjie że pasuja,może ktoś będzie tym zainteresowany czy może taki wymiar założyć do FR.
boss-24
Nowicjusz

Miejscowość: Choszczno

28 Sty 2010, 13:18

no tak... ale to ze fizycznie mozna zalozyc nie oznacza ze mozna to zrobic bezpiecznie ze wzgledu na inne podzespoly... - takie buty to juz za duzo dla freelandera..:)
Prorok78
Początkujący

28 Sty 2010, 22:18

Zostanę chyba w takim razie przy 195/80R15.

A jak myślicie, czy przy moim trybie jazdy (patrz pierwszy post), to mogę brać opony AT (np. BFG All Terrain), czy raczej zostać przy typowych asfaltówkach (np. BFG Long Trail)?

pozdrawiam
Orlin
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

28 Sty 2010, 22:33

Orlin, polecam gumy w wydaniu wielosezonowym: bfgoodrich
od nowości piąty sezon, nie narzekam
pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

29 Sty 2010, 00:57

I znow kolege popre :):) link prowadzi do opon bfg at - to juz pewnego rodzaju standard wsrod oponek at... ja z kolei jak pisalem poruszam sie na goodyear wrangler atr - tez oponki at - wg moich obserwacji i tego co ludzie pisza to bfg sa ciut ciut trwalsze za to wranglery maja odrobine lepsza trakcje na sniegu i lodzie....
ja jezdze podobnie jak ty - wiekszosc asfalt - od czasu do czasu teren - i dlatego wzialem at'ki... na asfalcie prowadza sie calkiem przyjemnie (i znow bfg - troszke glosniejsze od goodyearow), w terenie radza sobie przyzwoicie .... nie sa to opony na ciezkie bloto - ale freelander i tak na taka ostra jazde jest zbyt delikatny :) AT wystarczaja w zupelnosci... koszt opony 205 75 r15 to okolo 450 zl (plus minus kilkanascie) niezaleznie od tego czy to bfg czy wranglery. owszem - drozsze od zwyklych ale za to kupujesz jeden komplet na kilka lat :)
Prorok78
Początkujący

30 Sty 2010, 11:13

Kup Michelin SYNCHRO i będziesz zadowolony.
sleza
Nowicjusz

Miejscowość: sobótka

30 Sty 2010, 16:06

Prorok78 napisał(a):a na co mu w tym aucie 235ki??
po to żeby później mógł napisać posta typu "wzrosło mi spalanie" :P

ja polecam goodyear wrangler HP całoroczne dobre opony, w lecie ciche a zimę bardzo dobrze zachowują się na śniegu lodzi czy mokrym asfalcie.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

02 Lut 2010, 19:02

Czy może ktoś się wypowiedzieć o oponach FULDA 4x4 ROAD M+S
Przemas74
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

02 Lut 2010, 21:28

Ja jeżdżę na tych oponach: [link do Oponeo wygasł]

Naprawdę polecam, rewelacja na asfalcie, szczególnie mokrym. W normalnym terenie (piach, leśne drogi) też bardzo dobrze sobie radzi. No i małe zużycie a przejechałem już na nich ponad 12 000
ostrobrody
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Północ

03 Lut 2010, 09:11

te fuldy sa troszke malo agresywne jak na teren...
natomiast dunlopy z poprzedniego posta sa opisane jako letnie - tzn ze pewnie nie maja nadrukowanej 'sniezynki' a to oznacza ze policja w zimie moze sie przyczepic... zwlaszcza w gorskich krajach jak szwajcaria lub austria... ich tam nie bedzie obchodzil bieznik a tylko i wylacznie czy opona przystosowana jest do warunkow zimowych...
Prorok78
Początkujący

04 Lut 2010, 00:50

Moje dunlopy nie nadawały się na tegoroczną zimę, za płytki bieżnik miały jak na taką ilość śniegu. I musiałem zamówić też dunlopy tylko takie : [link do Oponeo wygasł]
Są to rewelacyjne opony. Co prawda kupiłem je używane z małym przebiegiem ale już 5 letnie ale na śniegu rewelacja. Naprawdę polecam i zastanawiam się czy cały sezon w nich po lesie nie będę śmigał.
ostrobrody
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Północ