Opony letnie należy założyć wtedy, gdy średnia temperatura przekracza 7 stopni. Tym samym warto już teraz umówić się na zamianę, aby później uniknąć stania w kolejkach.
1. Czy opłaca się samemu zmieniać opony? 2. Jak sprawdzić stan opony? 3. Gdzie kupić porządne opony w najlepszej cenie? 4. Dlaczego nie powinno się oszczędzać na oponach?
Zanim jednak założysz letnie opony, powinieneś upewnić się, że ich stan jest odpowiedni i tym samym pozwolą na bezpieczną jazdę. Czy opłaca się samemu zmieniać opony? Skoro już wiesz, kiedy zmienić opony, musisz także rozważyć dwie istotne kwestie. Jedną z nich jest to, czy będziesz chciał zmienić koła czy opony, a drugą czy zajmiesz się tym samodzielnie czy jednak skorzystasz z usług specjalisty. Za tym drugim rozwiązaniem przemawia to, że wówczas będzie można od razu przeprowadzić wyważanie i profesjonalne sprawdzenie stanu opony. Koszt zmiany opon z zimowych na letnie wynosi zazwyczaj od 50 do 100 złotych, dlatego nie warto robić tego samodzielnie. W końcu nie są to duże oszczędności, a jednocześnie specjalista z wieloletnim doświadczeniem na pewno lepiej poradzi sobie z tym zadaniem. Jeżeli jednak zależy ci na ograniczeniu kosztów, to prościej będzie zmienić całe koła.
Jak sprawdzić stan opony? Sprawdzając stan techniczny opon musisz skupić się na takich parametrach jak wiek opon oraz głębokość bieżnika. W celu wydłużenia żywotności opon dobrze jest zadbać o ich prawidłowe przechowywanie, w czym pomocne będą specjalne stojaki. Zawsze też można skorzystać z usług firmy, która przechowa dla klienta opony letnie za niewielkie pieniądze. Jeżeli nie chcesz martwić się o stan kupionych opon, powinieneś wybrać opony premium. Chociaż ich cena może początkowo wydawać się wygórowana, to ze względu na lepszą jakość mieszanki takie opony są nie tylko wytrzymalsze, ale też zapewniają dużo większy komfort podczas jazdy. Kierowcy nie narzekają wówczas na hałas, a dodatkowo charakteryzuje je krótsza droga hamowania. To natomiast może mieć kluczowe znaczenie dla uniknięcia wypadku.
Gdzie kupić porządne opony w najlepszej cenie? Jeżeli nie chcesz się zastanawiać nad tym, które opony warto kupić oraz jak czytać etykiety opon, aby był to udany zakup, to zamiast przeglądać oferty niesprawdzonych sprzedawców lepiej rozważyć zakup opon na Allegro. Dzięki temu będziesz mógł skorzystać z takich udogodnień jak darmowa dostawa i prawdziwe raty 0%. Tym samym nawet markowe opony nie będą stanowiły obciążenia dla twojego budżetu. Wspomniany serwis aukcyjny posiada w ofercie rozwiązania do wszystkich samochodów, za co odpowiadają sprawdzeni dostawcy markowych opon. Tym samym zakupy w tym miejscu to najlepsze rozwiązanie dla każdego kierowcy.
Dlaczego nie powinno się oszczędzać na oponach? Podstawową sprawą, z której musi sobie zdać sprawę każdy kierowca jest to, że opona to w rzeczywistości jedyny element, który ma bezpośredni kontakt z drogą. Wybierając więc niskiej jakości opony lub jeżdżąc na starych naraża się bezpieczeństwo swoje, przewożonych pasażerów, a nawet pozostałych uczestników ruchu. Jest to więc bardzo nieodpowiedzialne i lepiej unikać takich sytuacji. Dotyczy to zarówno kierowców, którzy kupują opony na użytek prywatny jak i właścicieli firm, które dysponują rozbudowanymi flotami samochodów. Przy zakupie większej ilości opon zawsze można otrzymać dodatkowy rabat, co pozwoli obniżyć wydatki związane z utrzymaniem firmowych pojazdów. W takich sytuacjach warto przed zakupem skontaktować się ze sprzedawcą i zapytać o szczegóły oferty.
Redakcja napisał(a):Czy opłaca się samemu zmieniać opony? (…) czy zajmiesz się tym samodzielnie czy jednak skorzystasz z usług specjalisty
Kto pisze te artykuły?? Autorze, próbowałeś kiedyś samemu zdjąć oponę z felgi łyżkami? Godzinę będziesz się z tym mocował, zniszczysz oponę i felgę. Kiedyś w maluchu (126p) próbowałem. Przebiłem od tego dętkę w jakiś 20 miejscach. Zakładać już nie próbowałem. Była to felga 12" i opona o dość wysokim profilu. A dzisiaj? Duże koła (15", 16", 17", 18" i więcej), opony niskoprofilowe, czujniki ciśnienia, opony bezdętkowe. Zniszczysz czujnik ciśnienia, bo łyżka Ci się nieraz wyślizgnie. Może nawet porżniesz łyżkami rant opony i porysujesz felgę (aluminiową). Samodzielna zmiana opon jest praktycznie niewykonalna!
Gradory napisał(a):Kiedyś w maluchu (126p) próbowałem. Przebiłem od tego dętkę w jakiś 20 miejscach
Jak kiedyś w Cinquecento zmieniałem sam miałem dwie łyżki do tego i powiem szczerze że zajęło mi to sporo czasu. Dzisiaj już tak się nie robi i wymienia się wszystko u wulkanizatora gdzie maszyna pomaga w zdjęciu opony i jej założeniu. Myślę, że autorowi bardziej chodziło o zmianę całych kół jak ma się dwa komplety ale tu też warto przed sezonem wyważyć takie koła a samemu tego nie zrobimy.
Chyba należy też wspomnieć o czujnikach ciśnienia powietrza w oponach montowanych we współczesnych samochodach. Samodzielne wykonanie wymiany nawet tylko kół staje się bardzo kłopotliwe -- w zależności od czujnika może pogubić się komputer (lokalizacja opony), można także łatwo uszkodzić taki czujnik.
Niebezpiecznie dla pieszych od września Co roku od września rośnie liczba wypadków z udziałem pieszych. Ten niebezpieczny dla niechronionych użytkowników ruchu okres trwa w Polsce aż do stycznia. W 2022 roku najwięcej osób odniosło obrażenia ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.