Opony letnie Meteor

07 Kwi 2009, 07:06

Witam! mam takie pytanko. Czy spotkał sie ktos z was z oponami letnimi firmy meteor sport? chodzi mi glownie o to ze zamiezam zmienic opony zimowe na letnie w volvo V40 rozmiar R16 i w jednej z hurtowni koles zaproponowal mi zebym nie przeplacal to zakupil opony firmy meteor 270 zł/sztuka (inne np. goodyery to juz koszt ok 400 zł/sztuka za taka rozmiarowke) dokladnie dobral do mojego modelu volvo rozmiarowke 205/50/R16. Powiedzial ze sa naprade dobre opony z bieznikiem podobnym do goodyera exellance (bieznik asymetryczny). Jak myslicie, jaka jest wasza opinia czy koles chce mnie wystawic i pozbyc sie takich opon czy slyszelicie o takiej oponie jak meteor i nadaje sie ona do jazdy. Dodam ze opony sa rocznikowo z 2008 r.
pajex
Nowicjusz

07 Kwi 2009, 11:12

ja jakoś nie polecam, sam jeżdże na innych, ale mój ojciec miał i strasznie na nie narzekał, zwłaszcza że nie trzymają się drogi przy większych prędkościach.
jednak nie pamiętam ani nazwy ani rozmiarów tych opon, tylko to że to były meteory, więc nie ręcze że nie to był poprostu jakichś ich słaby model, także te o których mówisz mogą być dobre..
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

07 Kwi 2009, 11:28

one maja wskaznik predkosci W czyli max do 270 km wiec wydaje mi sie ze powinny byc przystosowane do duzych predkosci, poza tym koles wspomnial mi ze ma uto a pod maska 300 KM i mowi ze na nich jezdzi. Ciekawi mnie jak zachowuja sie na suchej a jak na mokrej nawierzchni
pajex
Nowicjusz

08 Kwi 2009, 10:39

pajex napisał(a):one maja wskaznik predkosci W czyli max do 270 km wiec wydaje mi sie ze powinny byc przystosowane do duzych predkosci, poza tym koles wspomnial mi ze ma uto a pod maska 300 KM i mowi ze na nich jezdzi. Ciekawi mnie jak zachowuja sie na suchej a jak na mokrej nawierzchni

polecam stronę ---> [link do Oponeo wygasł]

Gość zaproponował Ci meteory bo pewnie ma większą prowizję od sprzedaży niż za inne opony - mimo że opona tańsza. Moje zdanie jest takie - że na bezpieczeństwie się NIE oszczędza ! - dlatego polecam opony, które są sprawdzone przeze mnie osobiście a i w testach czy to autoświat czy adac wypadają dobrze. Poza tym opon nie kupujesz raz na miesiąc czy raz na rok więc lepiej chyba wydać trochę więce $$ i mieć pewność, że opona będzie się spisywała na mokrej i na suchej nawierzchni.
Osobiście polecam opony firmy NOKIAN.
pajex napisał(a): koles wspomnial mi ze ma uto a pod maska 300 KM i mowi ze na nich jezdzi.
ooo to super łał - a ja mam lamparta, któremu ostatnio założyłem adidasy z Nike i jak on teraz w tym najkach zapie... ;-)
Poczytaj opinie na temat opon - fora, itd. pooglądaj testy Adac - a później dokonaj wyboru - W signumie mam Goodyeara 17" świetnie się spisują - w Lanosie Nokiany i na mokrym Nokian rządzi ale nie mogę porównywać laćka z signuma do oponki z Lanosa - musiałbym mieć 2 takie same samochody i wtedy mógłbym powiedzieć z pełną odpowiedzialnością że nokian lepszy od goodyeara czy też meteora - ale moge powiedzieć, że wcześniej miałem w lanosie michelina i po przesiadce na nokiana zauważyłem różnicę na korzyść Nokiana - lepszsa przyczepność, na mokrym jeździ się prawie tak jak na suchym - co do meteorów Nie miałem i na ten temat się nie wypowiem[/url]
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)
Paliwo: Benzyna

08 Kwi 2009, 19:31

Spore koła. Te opony to lipa. Kup raczej coś renomowanych marek.
panciu
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

08 Kwi 2009, 20:59

pajex napisał(a):one maja wskaznik predkosci W czyli max do 270 km wiec wydaje mi sie ze powinny byc przystosowane do duzych predkosci, poza tym koles wspomnial mi ze ma uto a pod maska 300 KM i mowi ze na nich jezdzi. Ciekawi mnie jak zachowuja sie na suchej a jak na mokrej nawierzchni

Mi nie chodziło o to, że przy 200km/h nie trzymają drogi tylko przy np. 120km/h na autostradzie.. ;/

Btw. dziś z ciekawości sprawdziłem swoją "literke" wskaźnika prędkości-> W 8)
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ustąp pierwszeństwa na przejściu dla pieszych
    Choć główną funkcją przejścia dla pieszych jest umożliwienie bezpiecznego przedostania się na drugą stronę ulicy, to właśnie na pasach ginie najwięcej pieszych – w 2018 r. w takich okolicznościach śmierć poniosło ...