Opony Letnie porady

26 Lut 2016, 20:44

Witam jestem tutaj nowy i chciałbym sie dowiedzieć, bo mam dylemat mianowicie:
Mam w Alfie Romeo 147 i z tyłu mam 2 opony całoroczne "energy michelin xv1 2008 całoroczne 195/60/15 " i chce kupić ogólnie opony lenie tylko teraz się zastanawiam czy nie wymienić tylko z przody dwie opony zimowe na letnie czy cały komplet przód tył czy zostawić te 2 wielosezonowe i dokupić tylko 2 letnie na przód.
exe1899
Obserwowany

Auto: Alfa romeo 147
Silnik: 1.9 JTD
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

27 Lut 2016, 20:27

Jeżeli wielosezonowe maja dobry bieznik, to je możesz śmiało zostawić. Wymień tylko te zimowe na letnie, albo też całoroczne. Zależy w jakim rejonie mieszkasz i ile razy w roku masz tam warunki takie, że są ci niezbędne opony zimowe, a nie wystarczą wielosezonowe. Jednak jak zdecydujesz się na opony letnie, to warto je założyć na oś napędową. Idealnie jest wtedy, jak oś napędowa jest przednia.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Lut 2016, 20:37

Ja tam bym tak nie mieszał, opony wielosezonowe są bardziej zbliżone do opon zimowych i zostawiłbym te wielosezonówki na zimę, a na lato kupił cały komplet letnich, albo przeszedłbym całkiem na wielosezonowe.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

27 Lut 2016, 21:51

Hmmm, jaki jest sens mieć opony wielosezonowe i zakładać je na zimę, a na lato letnie? Jak już tak myślisz, to nie lepiej mieć na zimę zimówki, a na lato letnie? Nie szkoda to wydawać kasy na cały komplet opon letnich, jak można kupić tylko dwie? Ewentualnie dwie wielosezonowe? W czym miałoby to przeszkadzać, że na przodzie są dwie letnie, a na tyle dwie wielosezonowe? Tym bardziej przód jest osią napędową.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

27 Lut 2016, 21:57

Każdy ma jakieś swoje preferencje, ja piszę co ja bym zrobił w tej sytuacji. Wersja oszczędna - dwie wielosezonówki. Na bogato-komplet letnich :D
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

28 Lut 2016, 12:02

Tak, to się zgodzę :ok:
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie jedz, nie pij, nie pisz podczas prowadzenia auta
    Wielu kierowców zdaje sobie sprawę z tego jak bardzo niebezpieczne jest korzystanie z telefonu komórkowego podczas prowadzenia auta. Czy jednak wiedzą, że niemal równie groźne podczas jazdy jest jedzenie ...

11 Mar 2016, 20:40

Ja tam chyba raczej bym raz zainwestował i kupił cały komplet. Na rynku teraz jest do wyboru do koloru.. Ja w na tamten sezon kupiłem AE-01 od Yokohamy (nowe) i jeździło mi się komfortowo. Fajna przyczepność.. Spokojnie na ten sezon zostaną:)
Pyreks
Początkujący

Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Fiat Punto
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback