Opony letnie Uniroyal Rain Sport 5 245/40R18 - pływanie po drodze

15 Cze 2021, 12:11

Dzień dobry, zakupiłam w/w opony do audi a4 b8, ciśnienie 25 bar i przy prędkości 120km/h czuję jakbym pływała na materacu. Przy mniejszej prędkości i jazdy po mieście tego nie odczuwam. Dodam jeszcze że to audi quatro o mocy 220kM. Czy ktoś miał podobne odczucia i wie jak temu zaradzić? A może zwiększyć ciśnienie do 26 bar?
dan123
Nowicjusz

15 Cze 2021, 12:52

dan123 napisał(a):ciśnienie 25 bar i przy prędkości 120km/h czuję jakbym pływała na materacu.
Rozumiem, że masz na myśli ciśnienie 2,5 bar :wink: Na poprzednich oponach przy tych felgach nie było takiego problemu? Czy droga na której jechałaś był równa i wolna od kolein?

To szerokie opony i najlepiej sprawdzić je podczas jazdy gdzieś na ekspresówce lub autostradzie gdzie nawierzchnia będzie wolna od nierówności. Niestety w mieście przy tak szerokich oponach efekty lekkiego pływania mogą występować ale może to być też wina luzów zawieszenia.

Normalnie przy tym rozmiarze opon masz zalecane ciśnienie przód 2,5 bar i tył 2,2 bar. Maksymalne przy dużym obciążeniu auta to 2,6 bar przód i tył. Ja bym sprawdził jak zachowuje się zarówno przy jednym jak i drugim ciśnieniu. Pamiętaj tylko, że ciśnienie sprawdzasz na zimnym ogumieniu czyli najlepiej przed jazdą po nocy.

Jest jeszcze sprawa samych opon które przez pierwsze 100km mogą się docierać i wtedy nawet hamowanie jest trochę słabsze. Nie raz miałem wrażenie że po założeniu nowych opon przez chwilę samochód dziwnie się prowadzi.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

16 Cze 2021, 10:20

Witam, dziękuję za odpowiedź.
Poprzednie opony to wielosezonówki używane od nowości auta, a przeze mnie od roku. Nie było żadnego problemu, auto trzymało sie drogi jak czołg, tylko nie wiem w jakim rozmiarze były, muszę zapytać. Droga na której sprawdzałam jest równa i wolna od kolein, opony założyłam na początku maja, ale robię małe przebiegi, być może jeszcze sie nie dotarły.
Pojadę na test na autostradę A1 przy obecnym ciśnieniu, jeśli bedzie tak samo to zmienię jak radzisz i dalej będę testować na autostradzie.
A czy jest sens zrobienia testu drogowego? Dodatkowy koszt ok 350 zł, tylko nie wiem czy coś mi to da.
dan123
Nowicjusz

16 Cze 2021, 10:36

dan123 napisał(a):Pojadę na test na autostradę A1 przy obecnym ciśnieniu, jeśli bedzie tak samo to zmienię jak radzisz i dalej będę testować na autostradzie.
Zobacz i zrób to najlepiej tak jak opisałem czyli raz rano pompujesz na większe ciśnienie i tak testujesz a drugiego dnia rano przed jazdą zmieniasz na to mniejsze czyli generalnie takie jak powinno być oryginalnie w tym rozmiarze dla jazdy bez pełnego obciążenia.

dan123 napisał(a):tylko nie wiem w jakim rozmiarze były, muszę zapytać
No to zapytaj i podaj koniecznie jaki to był rozmiar wcześniej bo to ważne. Czy felgi były też inne przy poprzednich oponach wielosezonowych? Może miałaś sporo węższe koła to by też tłumaczyło odczucia po zmianie.

dan123 napisał(a):robię małe przebiegi, być może jeszcze sie nie dotarły
Raczej nie bo to praktycznie jedna, czy dwie jazdy i zazwyczaj jest ok.

dan123 napisał(a):A czy jest sens zrobienia testu drogowego? Dodatkowy koszt ok 350 zł, tylko nie wiem czy coś mi to da.
Co to za test?
Rokiko
Forumowicz VIP

16 Cze 2021, 11:50

zrobię według wskazówek, a ponizej link do wspomnianego testu:
https://www.cnf.com.pl/test-drogowy
dan123
Nowicjusz

16 Cze 2021, 12:01

ale poczekaj poczekaj, jeżeli Ty sugerujesz się na pistolecie 10tkami i napchałaś tam 25 to w rzeczywistości masz jakieś 1.5 BAR a powinnas mieć ok 2.5 BARa ( sprawdz dokładnie), jeżeli mam rację to zwyczajnie masz za mało ciśnienia :mrgreen:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

16 Cze 2021, 12:12

sprawdzę bo juz sama nie wiem :happy:
dan123
Nowicjusz

16 Cze 2021, 12:40

Odpuść sobie ten test bo to nic nie da w Twoim przypadku. Sprawdź tak jak opisaliśmy i daj znać. Rozmiar poprzednich opon wielosezonowych sprawdziłaś?
Rokiko
Forumowicz VIP

16 Cze 2021, 13:41

Jeszcze nie sprawdziłam rozmiaru starych, zrobie jak radzicie i dam znać.
Dziękuję bardzo
dan123
Nowicjusz

17 Cze 2021, 08:34

Ok, to czekamy :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

18 Cze 2021, 10:25

Dzień dobry,
Rozmiar poprzednich opon 245/40/18
Ciśnienie w nowych oponach zgodne z naklejką na progu auta czyli 2,5 bar i "pływał'
zmieniłam według wskazówek przód 2,5 tył 2,2 i jest dobrze, wydaje mi się że jest twardszy, inaczej hamuje - jakby szybciej reagował na hamowanie, jest sztywniejszy na dziurach i leżących policjantach.
Czy to jest prawidłowe odczucie czy tylko w mojej głowie?
Najważniejsze że nie pływa.
Tylko pytanie dlaczego tak się stało? Bo moim zdaniem jeśli mam mniej powietrza to powinno to być bardziej miękkie.
Kolejna sprawa czy w przypadku wyjazdu urlopowego całej rodziny ( 3 dorosłe osoby) i pełen bagażnik ciśnienie ma być takie jak teraz czy zmienić na 2,6 na wszystkie opony?
pozdrawiam
dan123
Nowicjusz

18 Cze 2021, 11:24

dan123 napisał(a):Rozmiar poprzednich opon 245/40/18
Czyli identyczny z nowymi oponami.
dan123 napisał(a):Ciśnienie w nowych oponach zgodne z naklejką na progu auta czyli 2,5 bar i "pływał'
zmieniłam według wskazówek przód 2,5 tył 2,2 i jest dobrze, wydaje mi się że jest twardszy, inaczej hamuje - jakby szybciej reagował na hamowanie, jest sztywniejszy na dziurach i leżących policjantach.
Czy to jest prawidłowe odczucie czy tylko w mojej głowie?
Możliwe że tak jest jak opisujesz. Jak jedziesz sama to tył jest lżejszy i często w samochodach z silnikiem z przodu jak się jeździ w pojedynkę zalecane jest trochę niższe ciśnienie z tyłu. Opony wielosezonowe mogły być bardziej miękkie i tam wyższe ciśnienie nie powodowało w warunkach letnich takiego problemu.
dan123 napisał(a):Tylko pytanie dlaczego tak się stało? Bo moim zdaniem jeśli mam mniej powietrza to powinno to być bardziej miękkie.
Tak ale poniżej pewniej granicy ciśnienia. Tu masz opony dosyć szerokie w których z racji niskiego profilu bok opony będzie dosyć sztywny.
dan123 napisał(a):Kolejna sprawa czy w przypadku wyjazdu urlopowego całej rodziny ( 3 dorosłe osoby) i pełen bagażnik ciśnienie ma być takie jak teraz czy zmienić na 2,6 na wszystkie opony?
Zrób tak jak masz na tabliczce lub dopompuj tylko tył do wartości takiej jak masz z przodu i powinno być ok. Zresztą zobaczysz jak ci się będzie wtedy jechało. Moim zdaniem 2,5 bar z tyłu powinno wystarczyć do takiego załadowania samochodu o którym wspomniałaś.
Rokiko
Forumowicz VIP

18 Cze 2021, 12:42

dziękuję bardzo za pomoc, wyjazd mam zaplanowany na drugą połowę sierpnia, wiec po powrocie napiszę co i jak.
pozdrawiam :D
dan123
Nowicjusz

18 Cze 2021, 12:48

Pamiętaj, że ciśnienie zawsze można podczas podróży zmienić na trasie na stacji jak by ci się źle prowadziło.
Rokiko
Forumowicz VIP

18 Cze 2021, 16:39

ok, dziękuję
dan123
Nowicjusz