Opony letnie z przodu a z tyłu wielosezonowe

12 Paź 2020, 11:02

Dzień dobry wszystkim forumowiczom

Tydzień temu w Niemczech w salonie Hondy kupiłem używaną Hondę CRV 2.0 benzyna 4WD z 2014 roku i moje pytanie dotyczy opon.

Honda stała tam z nowymi letnimi oponami z przodu i wielosezonowymi oponami z tyłu. Poniżej dokładna specyfikacja:

PRZÓD: Goodyear Efficient Grip SUV 4x4 225/65/R17 102H M+S
TYŁ: Hankook 4seasons kinergy 4s 225/65/R17 102 H

I teraz moje pytanie jest takie: Co zrobić przed zimą ? Wcześniej jeździłem Ibizą z 2011 roku i miałem komplet letnich i zimowych opon, więc nie było dylematu a teraz się zastanawiam:

1. Kupić 2 nowe zimówki na przód ?
2. Kupić 2 nowe wielosezonowe na przód ?
3. Kupić 4 nowe zimówki a na lato dokupić 2 nowe letnie ?

Co radzicie ?

Jeżdżę głównie w mieście i pod miastem. W zimie zdarzy mi się podjechać gdzieś po śniegu wyżej do schroniska np (1000 m. npm max).

Liczę na pomocne rady doświadczonych użytkowników :)

Pozdrawiam
sneer
Nowicjusz

12 Paź 2020, 11:36

sneer napisał(a):Jeżdżę głównie w mieście i pod miastem. W zimie zdarzy mi się podjechać gdzieś po śniegu wyżej do schroniska np (1000 m. npm max).
Jeżeli nie miałbyś wypadów do tego schroniska to jak najbardziej mógłbyś zostać przy tych Hankookach ale mając na uwadze takie wyjazdy ja bym kupił cztery zimówki nowe. Na lato dokupił dwie Goodyear, a te Hankooki dwa które masz sprzedał.

W górach jak będzie zimno i śnieg to wielosezonówki będą miały problem. Można by się ratować łańcuchami ale tak czy inaczej takie opony nie nadają się do takiej jazdy :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Paź 2020, 13:22

Dzięki Rokiko. Kupię te zimowe: [link do Oponeo wygasł]

Są o 100 zł tańsze od tych wielosezonowych, więc nie będzie tak wielkiej tragiedii. Na lato dokupię 2 nowe GoodYeary i z głowy
sneer
Nowicjusz

12 Paź 2020, 18:00

Yokohama BluEarth Winter V905 to bardzo dobre opony premium które widzę że są teraz w promocji. Moim zdaniem bardzo dobre wyjście :ok:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Paź 2020, 07:10

Już zamówione. Śnieg nie będzie mi straszny :)
sneer
Nowicjusz

13 Paź 2020, 07:55

Ja miałem Volvo xc70, zostały zakupione wielosezony jeździłem na nich we francuskich Alpach i ani razu nie miałem przygody że nie mogłem gdzieś wjechać czy wyjechać à bywało różnie.
Opony letnie z przodu a z tyłu wielosezonowe
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto szukać taniego ubezpieczenia OC?
    Galopujące stopy procentowe, a wraz z nimi drastycznie rosnące koszty życia sprawiają, że szukamy oszczędności na wielu polach. Czy ubezpieczenie samochodu powinno być jednym z nich, czy niekoniecznie? Sprawdźmy! Czy tanie ...

13 Paź 2020, 07:59

Kao może dobrze jeździsz i miałeś dobre auto :) Ja już kupiłem zimówki, ale temat niech żyje, bo może ktoś wybierze sobie wielosezonówki tak jak Ty. Tylko napisz jakie to były opony, bo jedne drugim nierówne
sneer
Nowicjusz

13 Paź 2020, 10:03

No właśnie, opony oponom nie równe, skoro dobrze się sprawdzały to możesz napisać co to za opony, na pewno ktoś skorzysta.
malmon3
Aktywny

13 Paź 2020, 13:12

Firestone multiseason
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

13 Paź 2020, 16:37

Ja też już pisałem na forum o oponach wielosezonowych i gdzieś nawet foty wstawiłem z wypadu na nich na Salmopol jak był śnieg. Nawet pod górkę ruszałem na nich. Dobra opona wielosezonowa nie jest zła. A teraz tak naprawdę te wielosezonówki robią bardziej pod kątem zimówek jak letnich.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000