Opony letnie zimą

09 Sty 2010, 16:54

1. ja mam takie pytanie czy jest duża różnica między jazdą na oponach letnich a zimowych zimą? słyszałem ze zimówki na lodzie i na śniegu zachowują sie jak letnie to po co je kupować? zawsze jezdziłem zimą na letnich i tak bardzo mi to nie przeszkadzało, nawet w największe mrozy i drogi ośnieżone auto jechało stabilnie i z taką samą prędkością jak inne auta, jedynie co mi przeszkadzało to na śniegu i błocie pośniegowym trudno było ruszyc do przodu bądź cofnąc bo koła kręciły sie w miejscu

2. jesli juz bym miał kupować zimówki to lepiej kupic nowe czy stare? zawsze kupowałem opony letnie używane a z zimowymi jak jest?

3. a co z felgami juz kilka lat przejezdzilem zimy na aluminiowych, jesli mial bym zimówki to musze jeszcze dokupic jakies felgi stalowe? dlaczego na zimę zaleca sie stalowe a nie aluminiowe?

pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez piotrauto, 17 Sty 2010, 17:58, edytowano w sumie 1 raz
piotrauto
Stały forumowicz

09 Sty 2010, 17:27

ad 1 różnica jest wielka, (bardzo łądnie widać to na zakopiance jak ludzie leżą po rowach na zakrętach :mrgreen: ) nie sztuka gazować sztuka zahamować
ad 2 powinno się kupować opony nowe (czytaj młode), wyprodukowane nie dawniej niż 2 lata temu, guma parcieje i traci właściwości nawet jak jej nikt nie używa, zimówki jeżdżone w lecie będą sie później tragicznie zachowywać w zimie
ad 3 jeśli masz porządne alusy to nie ma znaczenia czy zima czy lato, a jaka opona na nich, czy zimowa czy letnia, to nie ma znaczenia

pytania zakrawające na nagrodę darvina :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

09 Sty 2010, 17:44

no tak ale przeciez zimą nie jezdzimy po 120km/h i więcej tylko jezdzi sie bardzo wolno na letnich jade jak inni i jest ok, słyszałem kiedys taką opinię ze jak kierowca jest dobry to na letnich oponach zajedzie wszędzie a kierowca zły nawet na zimowych nie dojedzie
piotrauto
Stały forumowicz

09 Sty 2010, 18:34

a jak kierowca jest głupi trafia do kostnicy
pocieszny
Forumowicz VIP

09 Sty 2010, 20:05

piotrauto napisał(a):, słyszałem kiedys taką opinię ze jak kierowca jest dobry to na letnich oponach zajedzie wszędzie a kierowca zły nawet na zimowych nie dojedzie

To wytlumacz mi co oznacza dobry kierowca? To taki co ma prawko 30 lat? Czy taki co przejechał już milion kilometrów? A może jakiś inny?
JEśli chodzi o jazdę na letnich to życzę Ci abyś nie był nigdy w sytuacji zę jadąc te 50 km/h po zaśnieżonej drodze będziesz musiał nagle zahamować i Ci się nie uda bo nie założyłeś zimówek.
Mówisz że cale życie jeździsz na letnich zimą więc kup raz zimówki i wtedy zobaczysz jaka jest rożnica, bo żadne słowa na forum Ci tego nie wytłumaczą.
BMW- Biała Może Więcej
zbychu57
Aktywny

Miejscowość: Białystok

09 Sty 2010, 20:53

Kolego Piotrauto........podobne lub takie samo pytanie zadałeś w zeszłą zime ( leniwy jestem i nie chce mi się szukać , bo dałbym Ci linka do tematu ) zadam Ci pytanie : kiedy w końcu
nie będziesz zadawać głupich pytań ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Już 10 km/h mniej na liczniku może uratować życie
    Mniej zatłoczone ulice w czasie pandemii wielu kierowców traktuje jako zachętę do mocniejszego przyciśnięcia pedału gazu. Jednak szybsza jazda oznacza tragiczniejsze w skutkach wypadki drogowe. Nieznaczne przekroczenie ...

09 Sty 2010, 21:20

Piotrek to taki forumowy troll, którego z jakiegoś niewiadomego powodu (może dla śmiechu) administrator nie banuje :) Wszstkie jego tematy są na poziomie dziecka jeżdzącego wózkiem dziecięcym a nie samochodem ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2013

10 Sty 2010, 10:55

jesli juz bym mial kupować zimówki to czy warto kupować używane czy koniecznie nowe?
piotrauto
Stały forumowicz

10 Sty 2010, 11:22

Jak zgrabnie zignorował moją wypowiedź :)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2013

10 Sty 2010, 13:29

Kubuch napisał(a):Jak zgrabnie zignorował moją wypowiedź :)
nie, on po prostu nie czyta bo odpowiedź na to pytanie ma wyżej a jednak.... :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

11 Lis 2010, 16:29

jesli juz bym mial kupować zimówki to czy warto kupować używane czy koniecznie nowe?

Tylko i wyłącznie zimówki nowe. Letnie to jeszcze można kupić używki (choć ja tego nie praktykuje, nowe to nowe) bo latem nie stawia się oponom takich dużych wymagań jakościowych jak zimą.

Czyli:
Latem nowe ewentualnie dobre używki
Zimą tylko i wyłącznie nowe.
Maki
Początkujący

Miejscowość: z daleka

12 Lis 2010, 20:07

a czy zimowe firestone winterhavk2 evo to dobre opony czy najnizsza półka gorsze od dębicy?
piotrauto
Stały forumowicz

13 Lis 2010, 17:16

piotrauto napisał(a):a czy zimowe firestone winterhavk2 evo to dobre opony czy najnizsza półka gorsze od dębicy?
dla mnie różnica w możliwościach kilku procent to nie różnica. Najważniejsze są 3 lub 4 paski (rowki) biegnące do okoła opony - one chronią przed aquaplannigiem, guma też musi być tzw. miękka i mieć dużo małych nacięć tzw lamelek. Praktycznie każda nowa opona ma te cechy. Kształt klocka ma dla mnie znaczenie trzeciorzędne. Podsumowując, jeśli opona zimowa ma znak homologacji, to znaczy, że jest bezpieczna i jest dopuszczona do ruchu. Ja z niej będę zadowolony. Nie wiem, może jeszcze nie trafiłem na jakieś dziadowskie...
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk