Renault - wymiana opon poza ASO i proponowane opony

12 Lis 2010, 22:27

Mam takie pytanko jako początkujący kierowca i właścicel nowej Thalii - czy mogę wymienić opony na zimowe w dowolnym warsztacie oponiarskim nie tracąc gwarancji?
Stanowisko Renault jest dosyć enigmatyczne - opony muszą być zgodne z tymi stosowanymi przez Renault i wymienione przy użyciu technologii Renault (lub z technologią zgodną) - zbyt dużo mi to nie mówi, a prawdę mówiąc dopłacać 10-20 PLN do każdej opony + 120 za wymianę średnio mi się widzi gdy w porządnych warsztatach przy kupnie opon wymiana jest za darmo.
O ile temat napraw i przeglądów gwarancyjnych poza aso jest wałkowany na forach i w prasie motoryzacyjnej to kwestii samej wymiany opon nikt nie porusza.
Czy są jakieś godne polecenia modele zimowe (lub pewne, warte uwagi) marki opon np. Debica, Sava, Goodyear czy inne (rozmiar 175/65r14) w przystępnej cenie (ale nie jakieś wynalazki made in china jak ping-pongi, bejingi, cing-ciangi czy inne firmy kunta-kinte)?
Goon
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

13 Lis 2010, 20:22

Jeśli nie zależy ci na gwarancji na opony to śmiało wymieniaj. Zresztą zastanów się jak oni mieli by sprawdzić czy wymieniałeś opony u nich czy nie.

A gwarancji na samochód nie mają prawa ci zabrać. Bo z jakiej racji.
Maki
Początkujący

Miejscowość: z daleka
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wymiana oleju w automatycznej i manualnej skrzyni biegów
    Większość kierowców doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak ważną funkcję pełni olej w samochodzie. Niestety, choć zazwyczaj pamiętamy o konieczności jego wymiany w silniku, zapominamy o skrzyni biegów. Wciąż ...