Opony na zime

03 Lis 2010, 14:14

Witam,
pierwszy raz kupuje oponki na zimę i nie wiem za bardzo jakie wybrać lub czym się kierować przy wyborze. Trafiłem na stronę oponeo i tam sobie szukam, może znać jeszcze jakieś inne? Chodzi mi o to byście głównie mi pomogli w doborze marki opon bo jest tego tyle... tzn. w których marka można szukać. Głównie przeglądając wyżej wymienioną stroną kieruję się opiniami, opisem oraz rokiem produkcji (nie więcej niż 2009).
A może to się przyda że szukam oponek do fiest mk7 175/65 R14.
Proszę o pomoc
Mary$
Nowicjusz

Miejscowość: 3miasto

03 Lis 2010, 14:37

Ja proponuje spojrzeć na strony internetowe, w których są testy opon
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Lis 2010, 20:47

Polecam sąsiednią moją produkcję Dębica Frigo 2 - bardzo dobre opony.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

03 Lis 2010, 21:51

Też bym polecił Frigo (osobiście jestem zadowolony) ale zaraz będzie że to są opony do jazdy emeryckiej :roll:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

04 Lis 2010, 13:09

No ja bym sie zgodził, z tym co pisze kolega barol91. Ale to tylko z mojego własnego doświadczenia - miałem takowe założone w Polonezie i powiem szczerze, że nie zachowywały się najlepiej na drodze pokrytej śniegiem - jak się jechało na drodze szybkiego ruchu po białym puchu ( np. w nocy ) albo nawet po autostradzie jak sypał snieg i droga była biała, to strach było jechać więcej niż góra 70 km/h. Z początku myślełem, że to wina auta, bo Polonez to... Polonez. Ale później kupiłem też do Nubiry kombi i założyłem je na przód i było to samo. Po mieście, jak się jeździło 40, 50 km/h to było ok. Ale przy większych szybkościach, to troszkę strach był... W końcu do Nubiry założyłem opony Goodyera i od razu inaczej się jeździło. W Nexii miałem kiedyś letnie opony Dębicy i też na deszczy nie były najlepsze. Nie wiem jak inni, ale ja się już zraziłem do Dębicy. Może wielka firma, ale zaczyna robić chyba buble. Może dlatego, że firma wielka i z historia i myślą, że to im pomoże. A może to tylko takie moje spostrzeżenie. Muszą się jeszcze wypowiedzieć inni, którzy tych opon używają.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

04 Lis 2010, 14:54

Dębica straciła poziom kilka lat temu (albo to inne firmy zrobiły taki skok do przodu...). Ja też mam podobne doświadczenia z Frigo w daewoo :D 50 km po mieście jeszcze można polatać, ale jak się wyjedzie gdzieś za miasto, to każdy manewr inny niż jazda na wprost to wyczyn godny Kubicy... Teraz na zimę mam Fuldę Montero, a na lato czaję sie na nowe Hankooki, a od Dębicy będę się trzymał z dala.
bborowka
Nowicjusz

Miejscowość: Oleśnica
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    SKODA Citigo - nr 1 w segmencie aut mini!
    SKODA Citigo zajęła 1. miejsce pod względem sprzedaży w segmencie A na polskim rynku w styczniu 2013 roku. Model Citigo od momentu wprowadzenia na rynek cały czas zajmował bardzo wysokie pozycje, jednak pierwszy raz udało ...

04 Lis 2010, 15:19

firestone winterhavk 2 evo
co o nich sądzicie?
piotrauto
Stały forumowicz

04 Lis 2010, 15:55

Można sie tez porozglądać za czymś z wyższej półki np Continental Conti Winter Contact TS790 V lub Pirelli Sotto Zero 2.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

04 Lis 2010, 17:48

stasiowski121 napisał(a):Dębica Frigo 2 - bardzo dobre opony

Kupiłem, założyłem i dziś spotkał mnie zawód. Popadało i przy hamowaniu z niewielkiej prędkości od razu załącza się ABS :( Zobaczymy co się stanie jak spadnie śnieg ale teraz mam wątpliwości...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

04 Lis 2010, 17:52

U mnie przez zime spisują sie zazwyczaj dobrze,osobiście nie mam zastrzeżeń do nich.
Barol
Awatar użytkownika

05 Lis 2010, 12:40

A ja polecę Hankooki, opony mało jeszcze chyba u nas znane, ale zbierają dobre opinie. I co ciekawe Hankook jako jedyny producent daje gwarancje na swoje opony bezterminowo, do zdarcia bieżnika.
Ostatnio edytowany przez wojlub, 14 Gru 2010, 00:04, edytowano w sumie 1 raz
wojlub
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

05 Lis 2010, 22:30

Dobór opon to nie taka prosta sprawa jakby się wydawało. Wiele czynników ma wpływ na to jak się będzie zachowywało auto na nowych oponach, Miałem kiedyś założone na Palio weekend debicę frigo 2 i były całkiem dobre w rozrachunku koszt- korzyść ale te same opony w Pandzie wydawały się z innej bajki auto po prostu pływało po drodze a w deszczu wydawało się że auto w ogóle nie hamuje tylko wpada w poślizg, wiec wnioskuję iż masa samochodu a więc nacisk na oponę ma duże znaczenie. Przetestowałem także Fuldę i barum na jednym aucie i jednak zdecydowanie lepiej auto trzymało się drogi na fuldzie. barum jednak nie był jednak gorszy, troszkę głośniejszy i jakby dardziej podatny na poślizg. Opony chińskie są jak chińskie auta, jak ktoś nie wie o co chodzi niech sobie zobaczy crash test chińskich aut przeprowadzany przez ADAC - i sam wyciągnie wnioski, Jak ktoś chce naprawdę poszaleć i wywalić kupę forsy to polecam MICHELIN ALPIN a nie pożałuje.
-Kubuch nie stresuj się tym że opony się nie sprawdzają niech trochę pojeżdżą i się "dotrą" bo nowe mają bardzo wysoki protektor a miękka guma powoduję że opona po prostu ugina ,pojeździsz i będziesz mógł sam wyciągnąć wnioski czy dokonałeś właściwego wyboru, bo sądzę że frigo są relatywnie dobre w stosunku do ceny, trochę tak jak z autami jak kupisz czerwoną pandę to nie myśl że masz ferrari i zawsze lepsze polskie zimowe niż używki czy super dobre letnie.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

22 Lis 2010, 15:49

Ja już od jakiegoś czasu używam Dębica Frigo II i jestem z nich bardzo zadowolony. Po raz pierwszy w tym roku zdecydowałem się na kupno opon przez internet jak zobaczyłem ceny. W wulkanizacji mówili mi ceny od 150 do 190 zł więc poszukałem w internecie i znalazłem sklep http://www.1234opony.pl/ i tam za takie same opony zapłaciłem niecałe 130 zł + przekładka 10 zł i suma summarum i tak mnie taniej wyszło.
Benek22
Nowicjusz

Miejscowość: kraków

10 Gru 2010, 20:33

Tak się składa iż podobnie jak MotoAlbercik też miałem na Polonezie Dębcie Frigo z bieżnikiem bodajże K30 ( chyba tak się on nazywał ), i z opon byłem średnio zadowolony, wyjechałem a każdej zaspy. Co prawda podczas ruszania lub gwałtowniejszych manewrów kierownicą auto tańczyło na szosie jak baletnica, ale zawsze była wymówka " to przecież Polonez ". Niestety na mokrej nawierzchni tak różowo już nie było. Ostre hamowanie na mokrej nawierzchni sprawiało iż czułem się jakbym jechał po lodzie - kółka zablokowane a ja jaaaaadę i jaaaadęęęęęę nie mając żadnej kontroli nad pojazdem... Moje problemy skończyły się wraz z przesiadką z Frigo które musiałem wymienić z racji popękanego profilu na Vredestein SnowTrac 3...

PS. Poloneza mam do dziś, ale teraz używany jest raczej okazjonalnie gdyż mam również 2 auto :)
morientes
Nowicjusz

Miejscowość: Z mazur

08 Lis 2011, 13:54

Ja się podepnę pod temat, żeby nie zasmiecać, i nie zakładać nowych
Czy orientujecie się może czy zmienili jakoś przepisy odnośnie wymiany na zimówki? Coś w radiu słyszałem , że w tym sezonie jest obowiązek wymiany - to prawda? Od kiedy taka zmiana? Ostatnio taryfikator zmieniali i może już coś przyszykowali na ta okazję :\
Z góry dzięki za odpowiedzi
JGibała
Nowicjusz
Awatar użytkownika