Opony Nowe czy używane

12 Lis 2015, 08:04

Ja też odradzam zakup używanych opon. Nie wiadomo co się z nimi może stać. Lepiej zainwestować w nowe. Ja zawsze kupuję nowe zarówno do auta prywatnego jak i firmowych tirów. Ostatnio udało mi się trafić na mobilnego wulkanizatora, który może wymienić opony w siedzibie firmy lub w trasie jeśli coś się stanie. Wystarczy do nich zadzwonic. Dla mnie to duży plus bo nie zawsze da się szybko samodzielne wymienić opony w razie awarii.
limonka87
Nowicjusz

Auto: Peugeot

18 Gru 2015, 08:45

Zdecydowanie nowe opony bez dwóch zdań
AleCzesci
Nowicjusz

Auto: AleCzesci

19 Gru 2015, 10:44

tomek412 napisał(a):Przeglądnąłem wszystkie testy jakie znalazłem dotyczące opon viking i fulda i zdecydowanie na śniegu lepiej wypada viking no ale znowu mokra nawierzchnia czy sucha już znacząco gorzej dodatkowy minus opon viking jest niska trwałość ciężko będzie się zdecydować no ale dziękuje wszystkim za pomoc:)

Każda dobra śniegówka musi być miękka, więc to normalne że szybciej się zużywa, ale i tak na 3 sezony powinna wystarczyć. Napisz na co się zdecydowałeś.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

03 Paź 2016, 08:52

W tamtym roku trafiłem na opony zimowe Paxaro. Przekonał mnie przede wszystkim krótki czas hamowania opon na mocno oblodzonych drogach. Teraz spodziewam się deszczowej zimy, a u mnie w okolicy drogi to praktycznie sam lód. Wyraźnie również czuć efekt wycierających krawędzi, opona dobrze radzi sobie z błotem, ogólnie mokrą ziemią. Wgryzanie w śnieg opony jest optymalne. Jak na budżetową konstrukcję ogumienia to absolutnie nie zamierzam w kolejnym sezonie niczego zmieniać.
krawczyk90909
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 11 1989
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: audi A4

24 Paź 2016, 01:59

Mam dylemat między używkami a nówkami, ale bardziej zmierzam jednak ku nowym. Budżet mam okrojony stąd na celownik wziąłem Dębicę Frigo 2, Savę Eskimo S3+, Baruma Polaris 3 i Firestone Winterhawk 3. Ogólnie wszystkie są raczej podobne bo i ta sama półka cenowa. Tylko martwi mnie z przeczytanych opinii i testów słabe zachowanie tychże opon na mokrym, a większość zimy w Wielkopolsce raczej jest deszczowa niż śnieżna. Serio jest aż taka tragedia na tych oponach przy deszczu?
warzywo
Aktywny

Miejscowość: PZN

24 Paź 2016, 04:05

warzywo napisał(a): Serio jest aż taka tragedia na tych oponach przy deszczu?

Tragedia to trochę za mocne słowo, ale odstają wyraźnie od opon z wyższej półki. Jaki masz rozmiar opon i budżet :?:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Audi "królem wyścigów długodystansowych"
    Audi zorganizowało spotkanie pięciu zespołów mających na swoim koncie zwycięstwa w wyścigach na długich dystansach. Po raz pierwszy, podczas sesji fotograficznej spotkały się zespoły, które w sezonie 2012, od ...

24 Paź 2016, 13:54

No tego się spodziewam, w końcu opona budżetowa też nie ma co wymagać cudów. Ale jak się czyta opowieści, że na mokrym gorzej niż na łysych kapciach czy że przy 40 km/h się ląduje w rowie no to można poddać wątpliwość kupno takich opon. Tak do 180 zł za sztukę chciałem dać co do nowych, a rozmiar mam 195/65/15"
warzywo
Aktywny

24 Paź 2016, 14:36

Ja na Twoim miejscu spróbowałbym którejś z tych nowości Michelina
[link do Oponeo wygasł]
[link do Oponeo wygasł]
Albo brał sprawdzone uniroyale
[link do Oponeo wygasł]
Niestety wszystkie minimalnie ponad budżet.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Paź 2016, 20:13

Tyle jeszcze można dołożyć :) I jakieś szczególnie byś polecał? Będzie skok jakościowy w porównaniu do Dębic?
warzywo
Aktywny

25 Paź 2016, 06:03

warzywo napisał(a): Będzie skok jakościowy w porównaniu do Dębic?

Na mokrym będzie to spora różnica. Ja brałbym Klebery Krisalp HP3, albo Goodrichy G-Force Winter 2 :ok: W sumie to można rzucić monetą, bo to taka sama opona :lol:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika