Opony nowe sprzed czterech lat

20 Gru 2016, 07:47

Znany dystrybutor oferuje nowe opony z rocznikiem produkcji przed czterema laty. Cena o połowę niższa. Czy można je kupić ? Podobno w Polsce maksymalny czas przechowywania opon wynosi właśnie około czterech lat. Jakie to ma znaczenie techniczne. Czy guma zmienia swoje własności po takim czasie nawet jeśli opona nie jest używana ?
zlisiecki
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 0- 0-1976
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Mercedes GLK
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

20 Gru 2016, 09:09

Jakie to opony :?: Guma twardnieje z wiekiem. Jeżeli zimówki(które powinny być miękkie) to raczej nie ma sensu. A jak letnie, to czterolatki śmiało można brać.
Wrzuć link z tymi oponami, to się im przyjrzymy.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Skrzynia biegów: Manualna

20 Gru 2016, 09:43

To te opony:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Kosztują 3 i pół tysiąca, a zwykle siedem. Może sprzedawca pozbywa się ich z powodu jakiegoś wymagania formalnego o dopuszczalnej długości przetrzymywania, a opony są technicznie całkiem dobre ?
zlisiecki
Nowicjusz
Awatar użytkownika

20 Gru 2016, 10:18

Także ceneo podaje opony czteroletnie do 900 zł oraz te z 2016 od 1500 zł. http://www.ceneo.pl/13517164#pid=4171 Na czym dokładniej polega ta różnica ? Czy właściwości techniczne tych opon są istotnie różne, czy jak powiedział mi przed chwilą telefonicznie sprzedawca producent chce ich się po prostu już pozbyć i oferuje taniej coś co nie ma istotnych różnic technicznych ?
zlisiecki
Nowicjusz
Awatar użytkownika

20 Gru 2016, 12:51

Tak jak pisałem wyżej, guma z czasem twardnieje, o ile latem nie ma to takiego przełożenia na przyczepność, to już zimą, szczególnie w bardzo niskich temperaturach, właściwości takiej opony zdecydowanie się pogarszają.
Ale myślę, że na nasze zimy i do tego jeszcze na SUV-a to mogą być i takie starsze. Przy 30-tu stopniach mrozu trzeba bardziej uważać :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM

28 Gru 2016, 15:14

Teraz nie mamy aż tak strasznych i śnieżnych zim jak dawniej, wiec moim zdaniem jeżeli te opony faktycznie nie są używane i były przechowywane w odpowiednich warunkach ( nie na dworze) to czemu nie, cenowo wychodzi to bardzo korzystnie.
Bracks
Nowicjusz

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Citroen c5
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

CityMakers - mobilność miejska w Paryżu
    Grupa Renault nawiązuje współpracę z firmą NUMA, akceleratorem innowacyjnych projektów, aby z firmami AXA, Nissan, RCI Bank and Services i Merostwem Paryża rozpocząć program CityMakers. CityMakers to dziesięciomiesięczny ...

22 Sie 2017, 14:38

duże znaczenie ma przechowywanie. a pewnie wiecie, że różnie z tym bywa, zwłaszcza jak cena niska, dlatego lepiej kupować w sprawdzonych miejscach. Ja kupuję tylko poprzez sklep internetowy bo tam jest najpewniej. To jest europejska firma, mają ogromny wybór i obsługują bardzo wiele krajów. Mój tata tam zamawiał zawsze i zawsze było ok wiec nie musze się martwić. Ceny są nawet o 30% niższe niż w konkurencyjnych miejscach a jeszcze przesyłka jest darmowa. Dodatkowym plusem na pewno jest to, że bardzo chętnie służą pomocą i poradą. Ile razy bym nie pisała maila z pytaniami czy prośbą o wyjaśnienie to zawsze bardzo szybko otrzymuję wyczerpująca odpowiedź a to też bardzo fajnie świadczy o zaangażowaniu i przede wszystkim o profesjonalizmie firmy. Odpowiadając wiec na Twój pytanie moim zdaniem nie ttyle rocznik jest wazny co miejsce gdzie się zaopatrujesz. Możesz kupić z bieżącego roku a okażą się nieoryginalne, źle przechowane. A możesz kupić trochę starszy a z pewnego miejsca i cieszyć się nimi długo i bezpiecznie.
korolla1
Nowicjusz

Auto: Ford Ka