Opony wielosezonowe 205/55R16

20 Sty 2021, 11:42

Cześć Wszystkim Forumowiczom,

szukam opon w przystępnej cenie, niestety nie mam dużego budżetu na opony. Znalazłam takie: Royal Black A/S https://oponymotor.pl/as-p-18603.html

Natomiast jedyne informacje jakie udało mi się znaleźć w internecie to to, że to chińska marka. Może ktoś z forumowiczów korzysta z takich i może mi powiedzieć o nich coś więcej?
Nie robię dużych przebiegów, jeżdżę jedynie ok 20 km dziennie, do pracy i sklepu.
keybee
Nowicjusz

20 Sty 2021, 12:09

To opony Royal Black A/S w rozmiarze 205/55R16 i niedostępne na stronie do której podałeś link. Opony produkowane są w Azji, a dokładnie w Chinach. Sam nie miałem okazji na nich jeździć ale widziałem całkiem niezłe opinie jeżeli chodzi o stosunek ceny do jakości tych opon.

Jaki masz maksymalny budżet na jedną oponę lub cały komplet opon w tym rozmiarze? Do jakiego one mają pójść samochodu?

Generalnie Ja nie polecam opon wielosezonowych z najniższej półki. Wielosezonówki powinny być marki premium, a jak chcesz najniższą półkę to kup po prostu zimowe.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Sty 2021, 10:59

Rokiko napisał(a):Generalnie Ja nie polecam opon wielosezonowych z najniższej półki. Wielosezonówki powinny być marki premium, a jak chcesz najniższą półkę to kup po prostu zimowe.

Dokładnie. Ja mam w dwóch autach wielosezonówki i spisują się dobrze, nawet na zaśnieżonej drodze i pod górkę ( wyjechałem i zjechałem w Szczyrku na Salmopol po białej drodze bez najmniejszych problemów. Kto zna tą drogę to wie o co chodzi ). Opony mam Nexen NBlue 4 Seasons. Na oponeo kosztują 252zł. W drugim mam Goodyear 4 Seasons. Obecnie kosztują 322 zł. Tak więc na 4 opony musisz mieć minimum 1000 zł. Opony wielosezonowej za 150 czy 200 zł nawet nie kupuj.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Sty 2021, 14:34

Dziękuję Wam serdecznie za rady. Szukam zatem czegoś do maksymalnie 1200 zł. Czy coś sensownego kupię w tej cenie? Jakie marki polecacie? No i pytanie, mniej więcej na ile sezonów przy małych przebiegach starczają takie wielosezonówki? Czytałam, że mają mniejszą żywotność niż typowe sezonowe oponY?
keybee
Nowicjusz

22 Sty 2021, 11:17

Nexen NBlue 4 Season
Kleber Qudraxer 2
Uniroyal All Season Expert 2
Te opony mam/miałem i są ok w rozsądnych cenach. Słyszałem też, że Hankook i Nokian są dobrymi oponami, ale nie jeździłem, więc się nie wypowiadam. Na pewno nie kupuj Dębicy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000