Opony wielosezonowe 205/55R16

20 Sty 2021, 11:42

Cześć Wszystkim Forumowiczom,

szukam opon w przystępnej cenie, niestety nie mam dużego budżetu na opony. Znalazłam takie: Royal Black A/S https://oponymotor.pl/as-p-18603.html

Natomiast jedyne informacje jakie udało mi się znaleźć w internecie to to, że to chińska marka. Może ktoś z forumowiczów korzysta z takich i może mi powiedzieć o nich coś więcej?
Nie robię dużych przebiegów, jeżdżę jedynie ok 20 km dziennie, do pracy i sklepu.
keybee
Nowicjusz

20 Sty 2021, 12:09

To opony Royal Black A/S w rozmiarze 205/55R16 i niedostępne na stronie do której podałeś link. Opony produkowane są w Azji, a dokładnie w Chinach. Sam nie miałem okazji na nich jeździć ale widziałem całkiem niezłe opinie jeżeli chodzi o stosunek ceny do jakości tych opon.

Jaki masz maksymalny budżet na jedną oponę lub cały komplet opon w tym rozmiarze? Do jakiego one mają pójść samochodu?

Generalnie Ja nie polecam opon wielosezonowych z najniższej półki. Wielosezonówki powinny być marki premium, a jak chcesz najniższą półkę to kup po prostu zimowe.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Sty 2021, 10:59

Rokiko napisał(a):Generalnie Ja nie polecam opon wielosezonowych z najniższej półki. Wielosezonówki powinny być marki premium, a jak chcesz najniższą półkę to kup po prostu zimowe.

Dokładnie. Ja mam w dwóch autach wielosezonówki i spisują się dobrze, nawet na zaśnieżonej drodze i pod górkę ( wyjechałem i zjechałem w Szczyrku na Salmopol po białej drodze bez najmniejszych problemów. Kto zna tą drogę to wie o co chodzi ). Opony mam Nexen NBlue 4 Seasons. Na oponeo kosztują 252zł. W drugim mam Goodyear 4 Seasons. Obecnie kosztują 322 zł. Tak więc na 4 opony musisz mieć minimum 1000 zł. Opony wielosezonowej za 150 czy 200 zł nawet nie kupuj.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Sty 2021, 14:34

Dziękuję Wam serdecznie za rady. Szukam zatem czegoś do maksymalnie 1200 zł. Czy coś sensownego kupię w tej cenie? Jakie marki polecacie? No i pytanie, mniej więcej na ile sezonów przy małych przebiegach starczają takie wielosezonówki? Czytałam, że mają mniejszą żywotność niż typowe sezonowe oponY?
keybee
Nowicjusz

22 Sty 2021, 11:17

Nexen NBlue 4 Season
Kleber Qudraxer 2
Uniroyal All Season Expert 2
Te opony mam/miałem i są ok w rozsądnych cenach. Słyszałem też, że Hankook i Nokian są dobrymi oponami, ale nie jeździłem, więc się nie wypowiadam. Na pewno nie kupuj Dębicy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wiosenne pylenie to zmora nie tylko dla alergików
    Pyłki są zmorą nie tylko alergików, ale także kierowców bez względu na to, czy są na nie uczuleni czy nie. Dlaczego? Pyłki osadzające się na szybach samochodu potrafią ograniczać pole widzenia, a jazda w takich ...
    Pakiet tuningowy TRD dla nowego Lexusa CT F SPORT
    Japońska firma TRD, dostawca fabrycznych rozwiązań tuningowych dla Lexusa, przygotowała zestaw akcesoriów do tuningu nowej wersji hybrydowego kompaktowego hatchbacka Lexus CT F SPORT. TRD oferuje elementy zestawu aerodynamicznego ...