Usterka opon - duża wyrwa w oponie

08 Sty 2021, 22:44

Witam

Załączam zdjęcia usterki opony premium (celowo jeszcze nie podaję marki) w rozmiarze 235/50 R15 przebieg 17 000km, wiek 13miesięcy (użytkowana 8m-cy, bo to opona letnia) . W oponie została wyrwana część bieżnika, czy to normalne, czy ktoś miał podobną usterkę. Czy jest możliwe, że opona była wadliwa, czy to normalne zużycie przy najechaniu na kamyk czy coś podobnego. Co mogło spowodować taki ubytek.
Nigdy nie uszkodziłem w ten sposób opony, choć przejechałem setki tysięcy kilometrów, w tym część na oponach klasy ekonomicznej.
Nigdzie w sieci nie mogę znaleźć nawet podobnego uszkodzenia.
Proszę o opinie szanownych forumowiczów.
Usterka opon - duża wyrwa w oponieUsterka opon - duża wyrwa w oponie
sebooow
Nowicjusz

Zdjęcia: 2

09 Sty 2021, 06:59

Opona sama z siebie raczej nie ulega takim uszkodzeniom.
Mogło być tak, że miałeś jakiś pręt w oponie i przy hamowaniu, na zblokowanym kole ten pręt zahaczył o coś na drodze i wyrwał kawał gumy.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

09 Sty 2021, 10:00

Muszę dodać, że nie doszło do perforacji opony. Ciśnienie w oponie cały czas było na odpowiednim poziomie. Brak jakichkolwiek ostrych krawędzi wyrwania, które świadczyłyby o najechaniu na jakiś ostry przedmiot.
sebooow
Nowicjusz

09 Sty 2021, 10:52

Na zdjęciu widać że opasanie opony nie zostało uszkodzone. Dlatego też nie było problemów z ciśnieniem. Generalnie widać, że jest to wyrwany kawałek gumy i tu raczej najechanie na śrubę lub jakiś gwóźdź nie spowodowało by takiego spustoszenia. Moim zdaniem musiało to być coś ostrego o jakimś nieregularnym kształcie i nie wysokiego coś co nie było wstanie przebić opasania.

Może najechałeś na coś i w miejscu skręcałeś kierownica przez co opona ucierpiała i po pewnym czasie kawałek opony został po prostu wyrwany przy hamowaniu jak już wspomniał [email widoczny po zalogowaniu] />
Napisz jeszcze co to jest ten biały taki punkt po lewej od tej dziury? Wygląda jak by coś było wbite w gumę. Może to będzie jakiś trop :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

09 Sty 2021, 12:23

Biały punkt to kawałek ściereczki którą czyściłem oponę.
Czyli najeżdżam na coś , niezbyt wystającego skręcam kierownicą odrywam gumę. To musiała by był jakaś żyletka- wbija się w oponę, tylko bardzo wytrzymała żeby przy obrocie wyrwać gumę a nie pokrzywić się.
Możliwe ale wydaje się jakoś mało prawdopodobne, albo jakiś splot okoliczności.
sebooow
Nowicjusz

09 Sty 2021, 12:37

To tylko domysły :) Nie wiem tez gdzie samochód i na jakich drogach jest głównie eksploatowany.

A jak dowiedziałeś się że masz taką wyrwę w oponie? Poczułeś że podczas jazdy jest coś nie tak czy zauważyłeś na parkingu patrząc na oponę?
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

MINI Clubman Bond Street - jakość klasy premium
    MINI prezentuje specjalną edycję modelu Clubman z bogatym wyposażeniem i ekskluzywną kolorystyką. Światowa premiera odbędzie się w marcu 2013 roku na Międzynarodowym Salonie Samochodowym w Genewie. Kolejne nowości to MINI ...
    Legalizacja gaśnicy potrzebna czy nie?
    Wprowadzono mi pewien mętlik w głowie. Niedawno zostałem zatrzymany do rutynowej kontroli drogowej. Policjant kazał mi pokazać gaśnice. Oczywiście na gaśnice nie mam legalizacji bo się skończyła, a zapomniałem zrobić. Policjant ...

09 Sty 2021, 13:14

Samochód użytkowany w mieście i na trasach. Dowiedziałem się jak zobaczyłem po zaparkowaniu w garażu. Dojeżdżam pod ścianę i zostawiam lekko skręcone koła, a to opona przednia od strony kierowcy. W trakcie jazdy nie dawało to żadnych odczuć. Od razu zamówiłem nowe opony, a te reklamowałem u producenta.
sebooow
Nowicjusz

09 Sty 2021, 13:37

sebooow napisał(a):a te reklamowałem u producenta.

Nie rób sobie wielkich nadziei, na "oko" :mrgreen: widać, że to uszkodzenie mechaniczne.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

09 Sty 2021, 15:04

Dokładnie - ewidentnie widać, że to nie wina samej opony, tylko uszkodzenie mechaniczne. Guma została przez coś wyrwana. Niestety opona oczywiście do wymiany.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Sty 2021, 15:52

Nadziei sobie mie robię. Chciałem poznać oponie. Nigdy nie miałem takiej usterki.
Ponadto nie mogę skojarzyć tej dziury z rzadną sytuacją na drodze.
Wiadomo jak najeżdżam na krawężnik czy wjeżdżam w dziurę to rozwalam oponę i zdaję sobie sprawę co do przyczyny. Tutaj nic.
sebooow
Nowicjusz

13 Sty 2021, 13:43

sebooow napisał(a):te reklamowałem u producenta
Daj znać co z tego wyjdzie bo jestem ciekaw.
Rokiko
Forumowicz VIP