Opony wielosezonowe 205/60/16 jakie wybrać?

12 Sty 2015, 22:08

Administrator się rozkręcił ;) Jaki esej ;) Pozdrowienia :)
Wracając jeszcze do tematu to ja wolę zmieniać opony na dany sezon bo już nie patrzę na ekonomię, a na bezpieczeństwo - lepsze są osiągi na zimowych w zimie i na letnich w lecie.
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3

02 Maj 2015, 11:53

"Zima" minęła ,można ocenić te moje Dębice Frigo HP.Opony śniegu nie widziały,ale lodu troszkę było i na lodzie spisywały się nieźle.Największe obawy miałem co do jazdy na mokrej nawierzchni,bo frigo 2 miały z tym problem.Ale obawy te się nie sprawdziły,zarówno na mokrym jak i na suchym spisywały się dobrze.Szkoda że nie mogłem sprawdzić ich na śniegu.Zużycie bieżnika po 5000 km niezauważalne ok 0,5mm.Podsumowując jestem zadowolony z zakupu tym bardziej że są cichsze od letnich advanów :ok:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

18 Maj 2015, 09:45

Mineła zima, wiosna i zaczyna się lato. Póki co na moich oponach jeździłem już chyba we wszystkich warunkach - po śniegu, po wodzie w niskich temperaturach ( zima, początek wiosny ) i teraz jeżdżę po suchym i mokrym w dodatnich temperaturach. Jeżdżę i po mieście i w trasy. No i muszę szczerze powiedzieć, że nie czuję róznicy między tymi wielosezonowymi jak i letnimi i zimowymi. Jeździ mi się tak samo. A muszę nawet powiedzieć, że mam wrażenie, jakby na mokrym, te wielosezeonowe spisywały się nieco lepiej i na zakrętach i podczas ruszania. Na letnich podczas deszczu zdarzało mi się podczas ruszania zabuksować kołami. Teraz tego nie mam. Dodatkowo powiem, że teraz autem jeździ moja córa, która niedawno zdała prawko i jeszcze ma tendencje do gazowania podczas ruszania ( boi się, że auto jej zgaśnie :) ).Tak więc chyba jednak między wielosezonowymi a letnimi czy zimowymi nie ma różnicy. Przynajmniej ja mam takie wrażenie. Zobaczymy jak na jesień będzie wyglądała głębokość bieznika.
Mam też w domu opony letnie, któe mają chyba 4 lata. Jak bedę miał czas w któryś dzień, to zrobię kilka testów na wielosezonowych, a potem przełożę opony na letnie i zrobię te same testy. Zoabczymy jak wyjdzie porównanie. Ale na to muszę mieć kilka godzin czasu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Maj 2015, 07:05

Czekam niecierpliwie na wynik testów, bo być może nie potrzebnie wielu z nas wydaje ciężkie pieniądze na opony letnie + zimowe.
Ale z drugiej strony jak się patrzy na ceny opon wielosezonowych ze średniej lub wyższej półki np takie Goodyear-y [link do oferty wygasł] to w cenie 500 zł można mieć prawie 2 komlety nowych opon. Także oszczędność wydaje się być pozorna.
tomczak78
Początkujący

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 04 04 1986
Auto: Mazda 6
Silnik: 2.0
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

25 Maj 2015, 12:11

Z wielosezonowych możesz też spróbować opon Nexen przykłądowo mają taki bieżnik NPRIZ ogólnie opona fajna bo koreańska a cenę ma też niższą masz linka
[link do oferty wygasł]
hurtoponypl1
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 08 1984
Auto: BMW x1
Silnik: 1.8
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2014

03 Lis 2015, 13:20

Czasy kiedy opony całoroczne widocznie ustępowały sezonowym moim zdaniem już dawno minęły. Jeżdżę na takich dwa lata, moja żona ma sezonowe i nie czuję w ogóle różnicy. Zużycie na podobnym poziomie, gdyby ktoś się zastanawiał to radzę przeczytać coś przed wyborem http://felgi.com/opony-caloroczne-czy-sezonowe/ bo jednak jeśli ktoś jeździ naprawdę dużo to może powinien zastanowić się nad zimówkami. Miasto=całoroczne i tyle
Tadeusz57
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 04 1970
Auto: Audi A3
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Glikometr - tester płynu chłodniczego - instrukcja
    Cześć, pokażę Wam jak działa glikometr przyrząd którym możemy przetestować temperaturę wrzenia i przemarzania płynu chłodniczego który znajduje się w układzie chłodzenia samochodu. Dlaczego warto kontrolować ...

03 Lis 2015, 13:25

MotoAlbercik napisał(a):Mineła zima, wiosna i zaczyna się lato.

Lato też minęło :mrgreen: , jak te wielosezonówki sprawowały się w upały :?:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Lis 2015, 13:39

tomczak78 napisał(a):Ale z drugiej strony jak się patrzy na ceny opon wielosezonowych ze średniej lub wyższej półki np takie Goodyear-y https://www.motointegrator.pl/produkty/ ... 560r16-92h to w cenie 500 zł można mieć prawie 2 komlety nowych opon. Także oszczędność wydaje się być pozorna.

Nie, nie będziesz miał 2 kompletów sezonowych za 1 komplet wielosezonowych.
Jeżeli porównujesz, to porównuj uczciwie-opony tej samej klasy :!: :!: :!:
Akurat mam ten rozmiar i dobrze orientuję się w cenach. Świeże(nie jakieś leżaki magazynowe) opony wielosezonowe, owszem są droższe, ale będą droższe jakieś 25%, a nie 100. Sam jestem zainteresowany wielosezonowymi, ale że nowe auta sprzedają na letnich, więc niejako zostałem skazany na sezonowe, ale w przyszłości pewnie spróbuję wielosezonowych.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika