Opony zimowe 19" godne polecenia do 500zł/szt.

26 Paź 2021, 15:56

Witam. Szukam opon zimowych ~ 500 zł/szt.
Profil to 255/35R19
Czy macie może coś godnego polecenia?
Pozdrawiam :)
Turok112
Nowicjusz

26 Paź 2021, 16:34

Tylko w tym budżecie to zostają same chińczyki nie ma nic konkretnego chyba że poszukać jakiś leżaków magazynowych 2-3 letnich.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

26 Paź 2021, 17:17

A w jakiej cenie są już sztuki godne uwagi?
Turok112
Nowicjusz

26 Paź 2021, 17:39

Do jakiego to auta, będziesz jeździł gdzieś w trasy, góry czy bardziej tylko miasto? Napęd na 4 koła ma?
Rokiko
Forumowicz VIP

26 Paź 2021, 19:00

Audi A5 2012. Trasy to tylko miasto. Napęd na przód
Turok112
Nowicjusz

26 Paź 2021, 20:15

Opony w tym rozmiarze są strasznie drogie i jak chcesz coś ze średniej półki to trzeba się liczyć z kosztami około 650zł za sztukę.

Zerknij sobie na opony:
- Uniroyal MS Plus 77 (takie miałem w mniejszym rozmiarze i u mnie się sprawdzały bardzo dobrze)
- Kleber Krisalp HP3

Możesz też pomyśleć o czymś takim jak tu [link do oferty na Allegro wygasł] masz opony zdjęcie z samochodu zaraz po zakupie Continental Winter Contact TS830P tylko tu trzeba je traktować jako używki i dobrze sprawdzić.
Tu też leżaki [link do oferty na Allegro wygasł] tylko już 4 lata no i nie wiadomo jak były składowane.

Nexeny będą lepsze niż jakieś chińskie wynalazki np. [link do oferty na Allegro wygasł] tu masz dwu letnie nowe prawie mieszczące się w twoim budżecie.
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Akcesoria zimowe – wyposaż swoje auto!
    Mróz potrafi naprawdę narobić sporo szkód, jeżeli chodzi o wygodę i komfort jazdy zimą. Na pewno nieraz musiałeś rano wstawać wcześniej tylko po to, by odpowiednio przygotować Twoje auto do jazdy. Na szczęście ...
    Ekojzada zaczyna się, zanim wsiądziesz do samochodu
    Ekojazda to nowoczesny i oszczędny styl prowadzenia auta. Świadomy użytkownik samochodu mądrych wyborów dokonuje jeszcze przed ruszeniem z miejsca, m.in. poprzez dbałość o stan techniczny pojazdu. Warto być ekokierowcą, ...

26 Paź 2021, 20:29

Nie muszą być koniecznie 35. Może też być nieco większy profil. Cenowo wychodzi wtedy tak samo
?
Turok112
Nowicjusz

26 Paź 2021, 21:51

Stać na konia to i na owies powinno.

Kombinujesz chłopie. Rozmiary opon są ustalone przez producenta i takowych musisz się trzymać, nie mozesz sam sobie ustalać jaki rozmiar założysz bo cena Ci pasuje lub nie.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

26 Paź 2021, 22:04

Turok112 napisał(a):Nie muszą być koniecznie 35. Może też być nieco większy profil. Cenowo wychodzi wtedy tak samo
?
Rozmiar który masz aktualnie i szukasz jest opcjonalny. Moim zdaniem na lato ok ale na zimę powinieneś pomyśleć o rozmiarze oryginalnym 225/50R17 tu i felgi potrzebne inne 17 calowe. W zimie na węższych kapciach i z wyższym profilem lepiej się jeździ. Może warto zerknąć na taki używany komplet opon z felgami?
Rokiko
Forumowicz VIP

27 Paź 2021, 02:50

Wiem, że zimówki na 19 nie będą tak dobre jak 17. Chciałem na ten sezon kupić tylko opony do alumów które mam, a alumy do zimówek dokupić za rok. Teraz myślę że to jednak głupi pomysł i lepiej jednak od razu kupić mniejsze opony z felgami.
Turok112
Nowicjusz

27 Paź 2021, 08:41

Turok112 napisał(a):Teraz myślę że to jednak głupi pomysł i lepiej jednak od razu kupić mniejsze opony z felgami
No i to będzie najlepsze wyjście i same plusy nie tylko jeżeli chodzi o mniejszy koszt zakupu opon ale i większy komfort jazdy w zimie.

Masz czujniki ciśnienia w kołach? Jeżeli tak to musisz kupić felgi + czujniki + opony lub cały komplet od razu. Tu masz używki [link do oferty na Allegro wygasł] nie wiem w jakim stanie są opony ale na zdjęciu wygląd że w niezłym więc mógłbyś przejeździć całą zimę lub nawet więcej niż jedną. Koszt nawet niższy niż nowych zimowych opon 19".
Rokiko
Forumowicz VIP

27 Paź 2021, 18:09

Nie mam czujników ciśnienia w kołach
Turok112
Nowicjusz

28 Paź 2021, 06:15

Szukając innych kompletów natrafiłem na dwie aukcje, które wydają się ciekawe.
1. [link do oferty na Olx wygasł]
2. [link do oferty na Olx wygasł]

Czy któryś z tych zestawów jest warty polecenia?
Dodam, że mieszkam blisko gościa nr.1, więc mógłbym bez problemu obejrzeć stan opon na żywo.
Turok112
Nowicjusz

28 Paź 2021, 10:36

Turok112 napisał(a):Nie mam czujników ciśnienia w kołach
No to plus dla Ciebie bo nie będziesz miał dodatkowych kosztów :)

Po zdjęciach ciężko powiedzieć najlepiej takie koła wrzucić na wyważarkę i wtedy będzie widać. Nawet podjechać ze sprzedającym do jakiejś wulkanizacji niech je sprawdzą i będziesz pewny. Widać że felgi będą wymagały odświeżenia ale może to sobie zrobić w przyszłym roku zdjąć opony i oddać komplet do piaskowania i malowania będą jak nowe. Masz blisko to podjedź i zerknij na żywo jak wyglądają. Czy felgi nie mają gdzieś pozaginanych rantów i nie wyglądają na naprawiane, spawane itd.

Ten drugi link ma jakieś szerokie felgi 8,5J a do opon 225/55R17 zalecana szerokość to 7J zobacz sobie tu kalkulator/dobor-szerokosci-felgi-do-opony/1/225/55/17/
Rokiko
Forumowicz VIP