Opony zimowe - czy warto zmienić?

09 Paź 2010, 17:05

Ja wyżej opowiadałem się za kupnem zimówek bo wydaje mi się, że w osobówkach to jedyne słuszne wyjście, wiem to z doświadczenia własnego i znanych mi kierowców, sam jednak w tym roku zamierzam zimę prześmigać na oponach AT. Co z tego wyjdzie zobaczymy. Tyle, że ja mam zawsze w odwodzie napędzane dwa dodatkowe koła.
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

09 Paź 2010, 19:37

Mam to samo zdanie co Brodaty w swoim pierwszym poście - opony wielosezonowe są dobre tylko wg desperatów i ryzykantów. Tak samo też zawsze twierdzę, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do d..y.
Kupując opony wielosezonowe zamiast letnich i zmowych, wiele nie zaoszczędzimy ani na pieniądzach ani na bezpieczeństwie - jak pisałem po trzech latach te opony bedą miały przejechane 6 sezonów. A letnie i zimowe dopiero 3 sezony. Inaczej będzie więc zużyty bieżnik a co za tym idzie całkiem inne będzie podejście od strony bezpieczeństwa.
Proponuje przeczytać ten artykuł. Dużo wyjaśni.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Paź 2010, 20:34

MotoAlbercik napisał(a): opony wielosezonowe są dobre tylko wg desperatów i ryzykantów. Tak samo też zawsze twierdzę, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do d..y.

Pozwole sobie przekopiować końcówke artykułu który Kolega polecił do przeczytania:

Opony całoroczne z pewnością nie są właściwym wyborem dla osób mieszkających w regionach, gdzie zimy są naprawdę srogie. Aby sprostać odmiennym oczekiwaniom stawianym oponom w różnych warunkach drogowych, konstruktorzy musieli zdecydować się na wiele kompromisów. Dlatego nie należy oczekiwać od opony całorocznej zbyt wiele. W specyficznych warunkach nigdy nie dorówna ona oponom wyspecjalizowanym. Jednak dla osób, które mają świadomość tych ograniczeń, mogą one stanowić korzystną i wystarczająco bezpieczną alternatywę.

Być może Kolega Dishman miał coś takiego na myśli .....................
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

09 Paź 2010, 20:44

Tak, tylko że u nas, w Polsce nigdy nie wiesz jaka będzie pogoda - czy dowali śniegiem, czy będzie deszcz, czy będzie suchy mróz. Nawet kładćc się wieczorem do łóżka, nie wiesz, jaka pogoda przywita cię za oknem. No i nawet teraz nie wiesz, czy ktoś nie zadzwoni za minutę, że musisz pojechac np. do Zakopanego. I nie wiesz, jaka teraz jest pogoda po drodze - miejscami może być mokro, może być przymrozek, może być sucho itd,itd. Klimat u nas niestety jest taki jaki jest i pogoda płata różne figle. I lepiej być na to przygotowanym.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Paź 2010, 22:29

bonifacy napisał(a):Pozwole sobie przekopiować końcówke artykułu który Kolega polecił do przeczytania:

Opony całoroczne z pewnością nie są właściwym wyborem dla osób mieszkających w regionach, gdzie zimy są naprawdę srogie. Aby sprostać odmiennym oczekiwaniom stawianym oponom w różnych warunkach drogowych, konstruktorzy musieli zdecydować się na wiele kompromisów. Dlatego nie należy oczekiwać od opony całorocznej zbyt wiele. W specyficznych warunkach nigdy nie dorówna ona oponom wyspecjalizowanym. Jednak dla osób, które mają świadomość tych ograniczeń, mogą one stanowić korzystną i wystarczająco bezpieczną alternatywę.

Być może Kolega Dishman miał coś takiego na myśli .....................

Ot i puenta.
Ostatnio edytowany przez Dishman, 10 Paź 2010, 10:33, edytowano w sumie 1 raz
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...