Opony zimowe do lanosa.

18 Paź 2019, 13:53

Witam. Muszę już powoli myśleć o oponach do mojego nowego nabytki. Jest to Lanos FSO 1.5 100km. Obecnie mam założone jakieś letnie. Jako że jestem nowym kierowcom to wolę podpytać. Jakie opony kupić żeby się nie wykosztowac i żeby w miarę sensownie jeździć. Do pracy 20km dziennie i raz w tygodniu trasa 150km w jedną stronę po autostradzie. Czytałem o różnych oponach, ale dużo tego i wolę podpytać specjalistów :)
Na zdjęciu obecne opony
Xylizkb
Początkujący

Zdjęcia: 2

18 Paź 2019, 14:03

Xylizkb napisał(a):Jakie opony kupić żeby się nie wykosztowac i żeby w miarę sensownie jeździć.
Możesz podać jaki masz budżet na takie opony?
Mając 600zł ja bym celował w Dębicę Frigo 2.
Jak masz trochę więcej tak do około 800zł to już kupisz bardzo dobre opony marki Nokian WR D3 lub Uniroyal MS Plus 77.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

18 Paź 2019, 14:07

Wogole zapomniałem i
O kwocie. Mam do wydania 600zl. Może do 650zl z dostawą. I jeszcze jedno pytanie bo tu jest dużo spekulacji w necie. Kiedy je zmieniać? Koło zera stopni czy koło 6/7?
Xylizkb
Początkujący

18 Paź 2019, 16:51

Xylizkb napisał(a):Obecnie mam założone jakieś letnie.

A te letnie w jakim są stanie :?: Bo może lepiej kupić wielosezonowe.
I nie napisałeś nic o warunkach zimowych w Twoim regionie, bo w górach to jednak lepiej mieć zimówki, ale tam gdzie śniegu nie ma za wiele, sprawdzą się też opony wielosezonowe.
Zimówki to bym proponował te
[link do Oponeo wygasł]
A jeżeli byś się decydował na całoroczne, to te
[link do Oponeo wygasł]
A kiedy zakładać zimówki? To kwestia indywidualna, ale myślę, że chłodne poranki mogą pojawić się w każdej chwili, więc zbyt długo bym nie zwlekał-ja już jeżdżę na zimówkach :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

18 Paź 2019, 19:36

Opony letnie mam chyba w dobrym stanie. Z tego co mówił Mechanik jeszcze na pewno cały sezon bez problemu przejada. Zdecyduje się na te zimowki i gdzieś za tydzień będę wymieniał bo póki co ciepło jest.
Mieszkam we Wrocławiu, głównie jazda opiera się na wjeździe na obwodnicę i 15 min jestem w robocie. 3/4 przebiegu jaki robię jest po obwodnicy bo nią się dostanę tam gdzie zwykle jeżdżę.

Chcę tylko by było bezpiecznie. A te sezonówki są spoko? Czy raczej jak mam dobre letnie to brać zimowe
Xylizkb
Początkujący

18 Paź 2019, 20:13

Można kupić całoroczne i traktować je jako zimówki, do puki letnie się nie skończą, a potem już nie trzeba letnich kupować.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Elektryfikacja według Toyoty
    Toyota pracuje nad zelektryfikowanymi samochodami od 25 lat. Pierwszym efektem tych prac była hybrydowa Toyota Prius, która trafiła do seryjnej produkcji 22 lata temu. Japończycy zajmowali się samochodami elektrycznymi, ...

23 Paź 2019, 07:06

A myślicie, że warto wchodzić w opony całoroczne? Jeżeli tak, to jakie?
Instat
Początkujący

Prawo jazdy: 17 02 1987
Auto: Citrone C2
Silnik: 1,6
Rok produkcji: 2001

23 Paź 2019, 20:45

Instat napisał(a):A myślicie, że warto wchodzić w opony całoroczne? Jeżeli tak, to jakie?

To zależy do jakiego auta i jaki styl jazdy preferuje właściciel.
Do jakiegoś mocnego auta to chyba bym nie założył, ale do spokojnej jazdy z całą pewnością tak.
A jakie, to już zależy od budżetu, ale ja bym raczej nie schodził poniżej klasy średniej.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Paź 2019, 14:06

yeti65 napisał(a):To zależy do jakiego auta i jaki styl jazdy preferuje właściciel.
No i w jakiej lokalizacji jeździ bo to też ma znaczenie inaczej będzie w dużym mieście na nizinach a inaczej w małej miejscowości w górach :)
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

25 Paź 2019, 14:59

Cichy77 napisał(a):No i w jakiej lokalizacji jeździ bo to też ma znaczenie inaczej będzie w dużym mieście na nizinach a inaczej w małej miejscowości w górach

Oczywiście masz rację :ok:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika