Opony zimowe 205/55/R16 - Octavia

01 Lis 2018, 15:38

Cześć,

czas już kupić opony. Opony głównie na miasto. Sporadycznie jakiś wyjazd.
Samochód Skoda Octavia 2 Kombi.

Które opony z poniższych byłyby najlepsze.

Dębica Frigo HP2
[link do Oponeo wygasł]

Kleber Krisalp HP3
[link do Oponeo wygasł]

BFGoodrich G-Force Winter 2
[link do Oponeo wygasł]

W poprzednim aucie Fabia 1 kombi miałem Dębicę Frigo 2. Ogólnie byłem zadowolony, ale nie miałem żadnych problematycznych sytuacji jak: zaspa, nagłe hamowanie czy coś w tym stylu.

Kleber i BFGoodrich niby klasa średnia, Dębica klasa ekonomiczna. Ceny praktycznie takie same.

Kleber i BFGoodrich wyglądają tak samo. Dębica niby w spalaniu i hamowaniu na deszczu wg. danych producenta ma lepsze parametry, ale jak to ma się do rzeczywistości?

Jak sądzicie, która z w/w byłaby najodpowiedniejsza. Ewentualnie może coś innego w podobnej cenie?

Pozdrawiam
lriuqs
Nowicjusz

Auto: Skoda Octavia II FL
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

01 Lis 2018, 15:58

lriuqs napisał(a):Kleber i BFGoodrich wyglądają tak samo. Dębica niby w spalaniu i hamowaniu na deszczu wg. danych producenta ma lepsze parametry, ale jak to ma się do rzeczywistości?

Miałem Dębice HP, teraz mam Klebery HP 3. Dębica w wyższych modelach(HP,HP2) aspiruje już do klasy średniej. BF Goodrich to ta sama opona co Kleber, różni się tylko nazwą, obie marki należą do Michelina-Dębica do Goodyeara. Myślę, że pod względem prowadzenia to porównywalne opony, Klebery bardziej komfortowe i cichsze.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

01 Lis 2018, 19:28

Dzięki za info.

A jak myślisz czy jakaś większa różnica będzie w spalaniu, czy to bardziej chwyt marketingowy?
lriuqs
Nowicjusz

01 Lis 2018, 19:35

Te różnice są naprawde znikome, niezauważalne praktycznie. Obliczane są na podstawie oporu toczenia, tabelkowo między A a G można zauważyć ok 7% oszczędności paliwowej więc jak masz przeskok z A do B to różnica jest niewielka. Większe znaczenie miałoby to w oponach dużej średnicy w autach o wysokim spalaniu a tak jak dla Ciebie to tak jak mówię nie ma większej różnicy
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

01 Lis 2018, 20:31

Iriuqs napisał(a):A jak myślisz czy jakaś większa różnica będzie w spalaniu, czy to bardziej chwyt marketingowy?

Różnice pewnie jakieś występują, ale zauważalna to może być między G i A, różnicy jednej czy dwu klas nie zauważysz. Opory toczenia to najmniejsze opory do pokonania przez auto, pewnie z 10% wszystkich oporów, a różnica między A i G to 7%. Ile to jest 7% z 10% :?: :lol:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Lis 2018, 17:23

Uaaa podrożało... Klebery HP3 205/55/R16 podczas wakacji kupiłem za 199zł :D Jednak nie warto czekać do zimy z pewnymi zakupami... 8)
ichris
Początkujący

Auto: VW Golf MK7,5

03 Lis 2018, 18:43

Wszystko w ''swoim'' sezonie jest droższe, czy to opony, motocykle, narty itp. normalna kolej rzeczy
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Lis 2018, 12:55

Z podanych trzech polecam wybrać:
lriuqs napisał(a):Kleber Krisalp HP3

lriuqs napisał(a):Kleber i BFGoodrich wyglądają tak samo
Bo to praktycznie jest to samo już wyżej masz taką informację od jednego z użytkowników. W takim budżecie można by się jeszcze zastanowić na Uniroyal które również sprawdzają się i są godne polecenia.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

11 Lis 2018, 10:35

Miałem zamawiać Kleber Krisalp HP3, niestety przekraczają mój budżet :no:.
Zamówiłem Dębica Frigo HP2 u lokalnego dostawcy. Parę złoty taniej niż na oponeo. Z Frigo 2 byłem zadowolony, więc mam nadzieję, że tu będzie tak samo.

Dzięki wszystkim za podpowiedzi.
lriuqs
Nowicjusz

04 Sty 2019, 11:38

lriuqs napisał(a):Zamówiłem Dębica Frigo HP2 u lokalnego dostawcy
Ogólnie Dębica nie jest zła ale mi się na takich oponach gorzej jakoś jeździło niż na Klebergach. Być może to tylko moje subiektywne odczucie.
Daj znać czy jesteś zadowolony?
Cichy77
Forumowicz VIP

04 Sty 2019, 12:06

Ja miałem Dębice HP i były OK. Myślę, że HP2 i Klebery 3 to porównywalne opony. Klebery jedynie bardziej komfortowe.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Sty 2019, 12:41

yeti65 napisał(a):Klebery jedynie bardziej komfortowe
Ja właśnie miałem wrażenie że są bardziej miękkie i lepiej tłumią wszelkie nierówności więc wychodziło by na to co napisałeś.
Cichy77
Forumowicz VIP

06 Sty 2019, 10:52

Ogólnie to wszystko z nimi ok. Jeździ się dobrze. Żadnych poślizgów itp. do tej pory nie miałem, ale staram się jeździć ostrożnie. Na śniegu który akurat mamy też dają radę.
lriuqs
Nowicjusz

12 Cze 2019, 12:04

A ja jednak musiałem zareklamować Klebery HP3... Biły od 120km/h... Ponowne wyważenie jednak niewiele pomogło. Biły od 125km/h... W zimie rzadko jeżdżę tak szybko ale czasem warunki są dobre i chcę mieć możliwość jechać te 140km/h jeśli tyle można. Autem trzęsło więc reklamowałem Klebery i reklamacja została uznana. Ja jednak zostałem bez opon. Teraz znowu będę musiał jakieś kupić ale Klebery odpuszczam. Zastanawiam się nad Dębicą HP2, Falken HS 01, Hankook RS2 oraz nowością Nokian WR Snowproof.
ichris
Początkujący

Auto: VW Golf MK7,5

13 Cze 2019, 11:43

ichris napisał(a):A ja jednak musiałem zareklamować Klebery HP3..
Rozumiem że zwrócili ci kasę bo nie zgodziłeś się na wymianę i dlatego szukasz kolejnych?
ichris napisał(a):Nokian WR Snowproof
Wybrałbym te :) mając na uwadze pozostałe które podałeś.
Cichy77
Forumowicz VIP