Opony zimowe - kilka podstawowych pytań

27 Paź 2013, 10:37

Przeczytałem temat o wyborze opon zimowych, ale dyskutujecie tu jaka marka i model, ja mam nieco inne pytania. Mam pierwszy samochód i po prostu się nie znam zupełnie na oponach.

1. Obecnie mam letnie DUNLOP 205/55 R16 na felgach aluminiowych. I tu problem jest taki że nie wiem jakie w zasadzie mam rozmiaru felgi, ale z tego jakie opony mam założone wynika że 16', mam konkretne pytanie, czy szukać zimówek w takim rozmiarze jak mam letnie? Chodzi o to że pewien człowiek powiedział mi że na zimę kupuje się opony o rozmiar mniejsze niż letnie - nie wiem czy to prawda czy głupota, czyli w moim przypadku R15 - jednak na 100% nie pamiętam czy miał na myśli felgi o rozmiar mniejszy bo przekonywał mnie że muszę kupić i stalówki.

2. Tak więc poczytałem że aluminiowe mogą być na cały rok i że stalowe felgi to raczej mit , o co tym sądzicie?

3. Tygodniowo robię tylko około 100km a w zimę będę jeździć z prędkością nie większą niż 70 km , także nie wiem czy ten samochód będę miał jeszcze na kolejną zimę, więc wybór opon jak dla mnie nie musi być chyba rewelacją ;-) Dlatego w tej sytuacji jak myślicie co by mi wystarczyło by było tanio? :-)

4. Takie podstawowe pytanie, z jakim bieżnikiem kupować jeżeli myślę o 1 sezonie, ewentualnie dwóch?

5. Czy w moim przypadku jeżdżąc 70 km mogę myśleć o oponach bieżnikowanych - chodzi mi o to ze chcę zaoszczędzić, ale nie chcę by miało to wpływ na bezpieczeństwo.
takun
Początkujący

Auto: Audi B4
Silnik: 2.0 ABK
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

27 Paź 2013, 10:59

takun napisał(a):pewien człowiek powiedział mi że na zimę kupuje się opony o rozmiar mniejsze niż letnie

Czyli węższe, a nie mniejsze felgi.. Np. 195/60R16
Ale mozesz spokojnie kupić 205-ki np. Nokiana lub Fuldy.. u mnie dobrze sie spisują..
takun napisał(a):z jakim bieżnikiem kupować

nie wiem co masz na myśli - rodzaj ?? Na pewno bedzie dobry, zimowy.. a jesli byś brał używki - min 6mm musi być, bo od 4 mm zimówki się wyrzuca..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

27 Paź 2013, 11:25

silvo44 napisał(a):nie wiem co masz na myśli - rodzaj ?? Na pewno bedzie dobry, zimowy.. a jesli byś brał używki - min 6mm musi być, bo od 4 mm zimówki się wyrzuca..

Bieżnik chodzi mi o milimetry :)
Ok , myślałem tylko o używkach jak najtańszych ale powoli dochodzę do wniosku że się nie opłaca bo jak kupię nowe, to będę jeździł na nowych a po 1/2 sezonach sprzedam przy mojej jeździe pewnie w stanie jak NOWE , natomiast stare z bieżnikiem 5mm by były do wyrzucenia i zapłaciłbym z 400zł za jazdę na starych

Więc ewentualnie w grę wchodziłby opony z bieżnikiem 7mm jak nowe
takun
Początkujący

27 Paź 2013, 11:41

Czyli wszystko jasne już ??
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Paź 2013, 12:06

Czyli moje felgi aluminiowe mogą zostać?
takun
Początkujący

27 Paź 2013, 12:18

Oczywiscie.. Na zakup drugiego kompletu kół trzeba sobie odkładać kasę.. To nie jest tania rzecz.. :yes:
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak polskie miasta wspierają elektromobilność?
    Cisza i dobra jakość powietrza – tego brakuje mieszkańcom wielu polskich miast. W odpowiedzi na ten problem coraz więcej samorządów promuje elektromobilność, ponieważ pojazdy elektryczne zapewniają transport ...

27 Paź 2013, 13:01

A co sądzicie o tych, warto? Problem w tym że w poprzednich dwóch aukcjach sprzedawca sprzedał podobne opony za 400zł z bieżnikiem 6-7 , teraz podaje 7 i chce 500 (myślę ża za tyle da się dogadać)

[link do oferty na Allegro wygasł]

Ale czy ogólnie warto?
takun
Początkujący

27 Paź 2013, 13:34

Osobiście wolałbym zobaczyc jednak opony przed zakupem i od razu założyć.. Ale poza tym mogą być - mają cztery lata, jeszcze dwa mogą posłużyć..
Fajna cena - czemu taka "nieokrągła" ??
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Paź 2013, 13:58

Cenę zawsze można zaokrąglić widocznie dlatego :)

Brałbyś te czy nowe bieżnikowane?
takun
Początkujący

28 Paź 2013, 10:06

Jesli mam wybór to - nowe lub używane.. Żadne bieznikowane..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Lis 2013, 20:46

Hejka,

No to 70-100 km nie ma znaczenia bo droga jest droga! Bieżnikowane to masakra nie kupuj bo to zerowe bezpieczeństwo i nie wiesz co kupujesz. Karakasy opon nie są widoczne a mogą być ściachane i poniszczone. Lepiej już jakieś używki... Ale skoro jeździsz mało to kup jakieś słabsze oponki, ale nowsze tylko sobie sprawdź rozmiar jaki masz i czasami za małą kasę można kupić ok oponki :)
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3