REKLAMA
Przeczytałem temat o wyborze opon zimowych, ale dyskutujecie tu jaka marka i model, ja mam nieco inne pytania. Mam pierwszy samochód i po prostu się nie znam zupełnie na oponach.
1. Obecnie mam letnie DUNLOP 205/55 R16 na felgach aluminiowych. I tu problem jest taki że nie wiem jakie w zasadzie mam rozmiaru felgi, ale z tego jakie opony mam założone wynika że 16', mam konkretne pytanie, czy szukać zimówek w takim rozmiarze jak mam letnie? Chodzi o to że pewien człowiek powiedział mi że na zimę kupuje się opony o rozmiar mniejsze niż letnie - nie wiem czy to prawda czy głupota, czyli w moim przypadku R15 - jednak na 100% nie pamiętam czy miał na myśli felgi o rozmiar mniejszy bo przekonywał mnie że muszę kupić i stalówki.
2. Tak więc poczytałem że aluminiowe mogą być na cały rok i że stalowe felgi to raczej mit , o co tym sądzicie?
3. Tygodniowo robię tylko około 100km a w zimę będę jeździć z prędkością nie większą niż 70 km , także nie wiem czy ten samochód będę miał jeszcze na kolejną zimę, więc wybór opon jak dla mnie nie musi być chyba rewelacją Dlatego w tej sytuacji jak myślicie co by mi wystarczyło by było tanio?
4. Takie podstawowe pytanie, z jakim bieżnikiem kupować jeżeli myślę o 1 sezonie, ewentualnie dwóch?
5. Czy w moim przypadku jeżdżąc 70 km mogę myśleć o oponach bieżnikowanych - chodzi mi o to ze chcę zaoszczędzić, ale nie chcę by miało to wpływ na bezpieczeństwo.