Opony zimowe - kilka podstawowych pytań

27 Paź 2013, 10:37

Przeczytałem temat o wyborze opon zimowych, ale dyskutujecie tu jaka marka i model, ja mam nieco inne pytania. Mam pierwszy samochód i po prostu się nie znam zupełnie na oponach.

1. Obecnie mam letnie DUNLOP 205/55 R16 na felgach aluminiowych. I tu problem jest taki że nie wiem jakie w zasadzie mam rozmiaru felgi, ale z tego jakie opony mam założone wynika że 16', mam konkretne pytanie, czy szukać zimówek w takim rozmiarze jak mam letnie? Chodzi o to że pewien człowiek powiedział mi że na zimę kupuje się opony o rozmiar mniejsze niż letnie - nie wiem czy to prawda czy głupota, czyli w moim przypadku R15 - jednak na 100% nie pamiętam czy miał na myśli felgi o rozmiar mniejszy bo przekonywał mnie że muszę kupić i stalówki.

2. Tak więc poczytałem że aluminiowe mogą być na cały rok i że stalowe felgi to raczej mit , o co tym sądzicie?

3. Tygodniowo robię tylko około 100km a w zimę będę jeździć z prędkością nie większą niż 70 km , także nie wiem czy ten samochód będę miał jeszcze na kolejną zimę, więc wybór opon jak dla mnie nie musi być chyba rewelacją ;-) Dlatego w tej sytuacji jak myślicie co by mi wystarczyło by było tanio? :-)

4. Takie podstawowe pytanie, z jakim bieżnikiem kupować jeżeli myślę o 1 sezonie, ewentualnie dwóch?

5. Czy w moim przypadku jeżdżąc 70 km mogę myśleć o oponach bieżnikowanych - chodzi mi o to ze chcę zaoszczędzić, ale nie chcę by miało to wpływ na bezpieczeństwo.
takun
Początkujący

Auto: Audi B4
Silnik: 2.0 ABK
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

27 Paź 2013, 10:59

takun napisał(a):pewien człowiek powiedział mi że na zimę kupuje się opony o rozmiar mniejsze niż letnie

Czyli węższe, a nie mniejsze felgi.. Np. 195/60R16
Ale mozesz spokojnie kupić 205-ki np. Nokiana lub Fuldy.. u mnie dobrze sie spisują..
takun napisał(a):z jakim bieżnikiem kupować

nie wiem co masz na myśli - rodzaj ?? Na pewno bedzie dobry, zimowy.. a jesli byś brał używki - min 6mm musi być, bo od 4 mm zimówki się wyrzuca..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

27 Paź 2013, 11:25

silvo44 napisał(a):nie wiem co masz na myśli - rodzaj ?? Na pewno bedzie dobry, zimowy.. a jesli byś brał używki - min 6mm musi być, bo od 4 mm zimówki się wyrzuca..

Bieżnik chodzi mi o milimetry :)
Ok , myślałem tylko o używkach jak najtańszych ale powoli dochodzę do wniosku że się nie opłaca bo jak kupię nowe, to będę jeździł na nowych a po 1/2 sezonach sprzedam przy mojej jeździe pewnie w stanie jak NOWE , natomiast stare z bieżnikiem 5mm by były do wyrzucenia i zapłaciłbym z 400zł za jazdę na starych

Więc ewentualnie w grę wchodziłby opony z bieżnikiem 7mm jak nowe
takun
Początkujący

27 Paź 2013, 11:41

Czyli wszystko jasne już ??
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Paź 2013, 12:06

Czyli moje felgi aluminiowe mogą zostać?
takun
Początkujący

27 Paź 2013, 12:18

Oczywiscie.. Na zakup drugiego kompletu kół trzeba sobie odkładać kasę.. To nie jest tania rzecz.. :yes:
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Peugeot 508
    Peugeot pokazał swoje najnowsze dziecko - 508. Po bezpłciowym poprzedniku w końcu mamy dawkę zadziorności. Nie wiem jak Wam ale mi bardzo podoba się kokpit mimo, że nie jestem fanem dotykowych ekranów oraz piękny tył. ...
    Tablica rejestracyjna przypisana do samochodu
    Na początku roku czyli dokładnie 31 stycznia 2022 zaczęły obowiązywać przepisy pozwalające na pozostawienie aktualnych tablic rejestracyjnych samochodu przy zmianie właściciela i niezależnie od regionu polski. Aktualnie kupując ...

27 Paź 2013, 13:01

A co sądzicie o tych, warto? Problem w tym że w poprzednich dwóch aukcjach sprzedawca sprzedał podobne opony za 400zł z bieżnikiem 6-7 , teraz podaje 7 i chce 500 (myślę ża za tyle da się dogadać)

[link do oferty na Allegro wygasł]

Ale czy ogólnie warto?
takun
Początkujący

27 Paź 2013, 13:34

Osobiście wolałbym zobaczyc jednak opony przed zakupem i od razu założyć.. Ale poza tym mogą być - mają cztery lata, jeszcze dwa mogą posłużyć..
Fajna cena - czemu taka "nieokrągła" ??
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Paź 2013, 13:58

Cenę zawsze można zaokrąglić widocznie dlatego :)

Brałbyś te czy nowe bieżnikowane?
takun
Początkujący

28 Paź 2013, 10:06

Jesli mam wybór to - nowe lub używane.. Żadne bieznikowane..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Lis 2013, 20:46

Hejka,

No to 70-100 km nie ma znaczenia bo droga jest droga! Bieżnikowane to masakra nie kupuj bo to zerowe bezpieczeństwo i nie wiesz co kupujesz. Karakasy opon nie są widoczne a mogą być ściachane i poniszczone. Lepiej już jakieś używki... Ale skoro jeździsz mało to kup jakieś słabsze oponki, ale nowsze tylko sobie sprawdź rozmiar jaki masz i czasami za małą kasę można kupić ok oponki :)
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3