OPONY ZIMOWE - NA ALU CZY NA STALI?

28 Sie 2012, 18:23

Witam koncza mi sie opony letnie a itak idzie zima wiec nie bede juz kupowal letnich tylko zaloze zimowe i teraz mam pytanie zalozyc je na stalowe felgi?(bo mam takowe ) czy zalozyc na alusy bo itak gumy sa do wyrzutu? Jest jakas roznica w jezdzie czy czymkolwiek innym??
RomualdPLN
Początkujący

Prawo jazdy: 09 06 2009
Auto: OPEL ASTRA ll CABRIO BERTONE:)

28 Sie 2012, 18:45

Różnica jest tylko jedna - sól drogowa źle działa na alusy - po prostu ich szkoda .. Jeśli masz drugi komplet felg to załóż zimówki a na alu letnie wiosną ..
Pozdro ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

04 Wrz 2012, 18:53

silvo ma rację, lepiej założyć opony zimowe na felgi stalowe, bo najzwyczajniej w świecie szkoda alusów na zimę, sól delikatnie mówiąc nie działa na nie zbyt dobrze, poza tym w zimie łatwiej dojechać w sposób nie do końca kontrolowany do krawężnika. Inną kwestią jest samo złożenie opon, z doświadczenia wiem, że w czasie sezonu ceny idą w górę, więc ja będziesz miał alusy w garażu, to zimą jak już minie boom będziesz mógł je taniej założyć i wyważyć, a wiosną tylko klucz w dłoń i
wymiana :)
pozdrawiam
na wszelkie pytania dotyczące opon i felg chętnie odpowiem również na pw :)
Opona
Nowicjusz

07 Wrz 2012, 17:11

Hej
Oczywiście, że lepiej na feldze, niż niszczyć alufelgi. Aluminium jest bardzo wrażliwe na warunki atmosferyczne, a zwłaszcza na nasze zimowe syberyjskie mrozy -30. Do tego należy dodać jeszcze sól i inne środki chemiczne. Decyzja prosta :D
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3

09 Wrz 2012, 07:59

decyzja prosta przy obecnych cenach oryginalnych felg alu (używka org w cenie średnio dobrej stalówki) nie ma sensu bawić się w felgi stalowe tylko kupić dodatkowe alusy w orginale i śmigać wygodnie :wink:
-30 nie ma wpływu na aluminium większego niż na stal
przed solą i innymi czynnikami felgi są zabezpieczone powłoką lakierniczą (przynajmniej powinny być :mrgreen: )
od nastu lat pomykam na alusach nie ma większego zużycia tych zimowych ani tych letnich, nawet te letnie bardziej domęczone bywają
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Kiedy nie powinniśmy wrzucać na luz
    Kierowcy często nadużywają sprzęgła, na przykład dotaczając się kilkadziesiąt, a czasami nawet kilkaset metrów do świateł. Jest to nieekonomiczne i niebezpieczne. "Jazda na biegu jałowym i wciśniętym sprzęgle powoduje ...