Opony zimowe - różne rozmiary?

08 Maj 2011, 15:31

Witam :grin:
Ostatnio robiąc porządki natrafiłem na jedną parę prawie nowiutkich opon zimowych, które zostały jeszcze chyba po mojej ciotce lecz jej się już nie przydadzą i zostają dla mnie. Opony te mają wymiary 155/70R13. I teraz nie wiem czy będę mógł je wrzucić na jedną oś a na drugiej mieć swoje stare o wymiarach 155/80R13 (dokładniej czy można mieć jednocześnie opony o różnych wymiarach)? a jak tak to na którą oś daje się nowsze opony zimowe? Bo słyszałem różne opinie, jedni mówią, że na tył, żeby d..a nie uciekała, inni zaś, że na przód żeby lepiej zbierały jak się ma przedni napęd a tył lepiej kontrować niż jakby przód uciekał na zakręcie i tak szczerze to już nie wiem jaki wybór jest bardziej sensowny...

Za odpowiedź z góry dziękuję pomimo zbliżającego się lata :cool:
qdlaty6
Nowicjusz

Miejscowość: Bielsko-Biała

11 Maj 2011, 21:37

moim zdaniem możesz mieć jedne takie jedne takie opony.jest tylko przepis że na jednej osi opony muszą mieć ten sam bieznik.
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

29 Cze 2011, 12:46

Należy stosować rozmiary zgodnie z zaleceniami producenta auta. Bardzo rzadko stosuje się różne rozmiary opon na osiach - dotyczy to przede wszystkim aut z segmentu premium - sportowych. W tym przypadku przypuszczam iż producent auta dokładnie podaje jaki rozmiar opon powinien być stosowany. Jeżeli zaleca stosowanie różnych rozmiarów takie informacje powinny znaleźć się w wyciągu z homologacji. Radzę sprawdzić dokumenty pojazdu ew. wklejki z rozmiarami zalecanymi. W przypadku tak małego rozmiaru na 99% należy stosować w aucie taki sam rozmiar na obu osiach. Pozdrawiam
netcarmil
Nowicjusz

Auto: Cordoba

09 Wrz 2011, 09:29

Opona zimowa, to opona zimowa. Wydaje mi się, że należy stosować się do zaleceń producenta jak i stosować jeden typ opony na wszystkich osiach. W końcu opona to jedyny kontakt Twojego auta z nawierzchnią i nie warto dla oszczędności kilkuset złotych narażać swojego życia, pasażerów jak i innych uczestników ruchu drogowego.
infinity
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław
Auto: SEAT EXEO 2.0 TDI