Opony zimowe - używane

24 Lis 2007, 13:34

Panowie, musze kupić zimówki do swojego auta - 185/60 14"

Chodzi o opony używane, byłem dziś w takim miejscu i tych opon trochę pooglądałem, prawda jest jednak taka że nie specjalnie się na tym znam i nie chce wydać 350-370 zł na opony które będą do kitu.

Stąd moje pytanie czym powinienem się sugerować przy kupnie opony? na co zwrócić uwagę? Czy da się ocenić czy opony są zleżałe?

Wiem, że najważniejszy jest bieżnik, oglądane przeze mnie opony miały go 4-6 mm, w większości były to koreańskie opony. Trafiłem nawet na opon z 2006 roku, ale sam już nie wiem.
superges
Początkujący

Miejscowość: Śląsk
0

24 Lis 2007, 16:36

Witam:)

Minimalna głębokość bieżnika opon zimowych pozwalająca na ich dobre zachowanie jest wyższa niż opon letnich i wynosi 4 mm (letnich około 2 mm). Bieżnik o wysokości poniżej 4 mm nie daje gwarancji bezpieczeństwa zimą.

Zwracaj uwagę na rok produkcji opony, na wielkość bieżnika i napewno nie kieruj ceną:)

.::Pozdrawiam::.
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań
0

24 Lis 2007, 18:53

4mm to minimalna grubośc bierznika także jeśli już zdecydowaleś się na używane to szukaj takich które mają minimum 6mm tego bierznika bo po co kupować opony które na przyszły sezon będą nadawały się do wyrzucenia ?
Pekińczyk
Początkujący

0

24 Lis 2007, 20:54

Myśle że kupno używanych opon jest dość ryzykowne nigdy nie zobaczysz środka. Opony po samym bieżniku nie rozpoznasz stanu opony.
tomss20
tomss20
Początkujący

Miejscowość: kraków
0

25 Lis 2007, 11:28

Myślę,ze temat został całkowicie wyczerpany.Podsumowując - opony zimowe powinny mieć minimalną głębokość bieżnika 4 mm.Poniżej opona nadaje się do wyrzucenia.Czyli nie opłaca się kupować opony,która ma głębokość bieżnika mniejsza niż 5mm,ponieważ po jednym sezonie bedzie praktycznie do wyrzucenia.Należy też sprawdzić datę produkcji - jest z boku opony.Dodam,że max. czas 'żywotności opony" to 5 lat.Po tym okresie nawet jak opona ma bieżnik 6mm,jest nie do użytku.Należt też posprawdzać,czy opona nie pęknięć po bokach(a o tym można przekonać się jak opona jest napompowana do prawidłowego ciśnienia),oraz czy nie ma odkształceń(często odkształcenia można wykryć dopiero podczas wyważania).
Tak więc kupowanie opon używanych nie jest dobrym pomysłem.Tym bardziej,że nowe opony zimowe i to dobre opony,w tym rozmiarze kosztuja około 150 - 180 zł.
Temat uważam za wyczerpany i zamykam.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
1
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi przedstawia krzesło R18 Ultra Chair
    Na targach Design Miami/, Audi przedstawia krzesło R18 Ultra Chair, zaprojektowane przez Clemensa Weisshaara i Reeda Krama, przedstawicieli nowego pokolenia projektantów. Prototyp skonstruowano we współpracy ...