Opóźniona reakcja na gaz - Opel Corsa B 1.0 12V (X10E 99r.)

09 Mar 2009, 22:34

Witam forumowiczów.
Bylem już w dwóch warsztatach i każdy na mnie dziwnie patrzy i rozkładają ręce. Jacyś amatorzy czy co... Z tego co czytam, takie usterki zdarzają się innym i w rożnych modelach, więc nie wiem jakim cudem nie mogą dojść co i jak. Samochód ma ograniczona ilość części, a ich działanie powinno im być znane perfect, tym bardziej, że Corsa do skomplikowanych nie należy. Jedyne co potrafią Ci wyspecjalizowani mechanicy to stwierdzić z pewną dozą prawdopodobieństwa usterkę i strzelać, a Ty płacisz za części i potem dowiadujesz się, że to jednak nie to... Jako programista akurat nie wyobrażam sobie takiego scenariusza, żebym powiedział klientowi, sorryy pomyliłem się, to jednak nie ten program pan zamówił. Może powinno się spisywać jakąś umowę o dzieło? Ale do sedna...

Samochód po rozgrzaniu się ok. 25-35 min. zaczyna mieć problem z ruszaniem, mianowicie reaguje na gaz z ok. 2 sek. opóźnieniem. Jest to strasznie denerwujące i niebezpieczne, jeśli chcesz uciec ze skrzyżowania, a samochód ruszy na chwilkę, żeby potem toczyć się bezwiednie nie reagując na gaz w ciągu tylko paru sekund.
Wymieniono mi filtr oleju, stwierdzono, ze był strasznie zabrudzony, ale niewiele to pomogło. Sprawdzali testerem błędy, także nic. Mechanik stwierdził, że jeśli jest usterka to mechaniczna, bo komputer nic nie wykrywa.
Na zdrowy rozum, jest to coś z czujnikiem temp. bo dziwne, ze na zimnym silniku wszystko jest ok. Silnik nie gaśnie, nigdy nie ma problemu z zapalaniem, na niskich obrotach ma wibracje, ale tłumaczyłem sobie to jednostką 3-cylindrową, może źle...
Z mechaniki jestem zielony, także ew. porady będą wskazane wraz z opisem położenia danych elementów, wymagających wymiany/naprawy/regulacji. Dzięki za ew. porady.
KontoUsunięte

• 10 Mar 2009, 22:58

Czy w aucie ostatnio było coś grzebane. Może był przegrzany?
    Po przegrzaniu zdaża się że auto na zimnym chodzi dobrze a na ciepłym robi się ciasno na tłokach i jest problem. A dokładnie to jak to wygląda. Przez dwie sekundy co robi? Dławi się, gaśnie, buczy, mruczy, jaki dżwięk wydaje? a po 2 sekundach ma moc? jedzie jak powinien?
    Miałem tak kiedyć w moim Vecterku. Broblem tkwił w ustawieniu przepustnicy i w ciśnieniu paliwa w układzie.
    Dj
    Początkujący

Miejscowość: Wrocław
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

10 używanych funcarów za nieduże pieniądze
      Samochody sportowe kojarzą się zwykle z drogimi konstrukcjami z Włoch, Niemiec i Japonii. Ale wcale nie trzeba mieć pękającego w szwach portfela, żeby móc cieszyć się przyjemnymi emocjami za kierownicą. Oto 10 używanych ...
      Skoda Octavia Green E Line - CEZ ją przetestuje
      Dwa modele SKODY Octavii Green E Line pierwszych całkowicie elektrycznych samochodów, zostaną poddane testom przez przedsiębiorstwo energetyczne. SKODA, w celu sprawdzenia możliwości flotowych na swoim nowym, elektrycznym ...