Opróżnianie filtra paliwa - diesel

28 Lis 2010, 12:10

Witam - mam pytanie do specjalistów - czy opróżnianie filtra paliwa w dieslu, aby usunąć wodę z układu zasilania, wykonuje się przy uruchomionym silniku czy nie?
Szuszel
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

28 Lis 2010, 13:27

Szuszel napisał(a):czy opróżnianie filtra paliwa w dieslu, aby usunąć wodę z układu zasilania, wykonuje się przy uruchomionym silniku czy nie?

Nie,silnik nie moze pracować...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

28 Lis 2010, 15:35

Dzięki

[ Dodano: 28 Listopad 2010, 15:55 ]
Z filtra leci ropa - więc nie ma wody - a mimo to trochę ciężko pali... tzn jak jest ciepło, to praktycznie na dotyk, a teraz dopiero za drugim, trzecim razem i to trzeba dość długo go kręcić - może macie jakieś sugestie?
Szuszel
Nowicjusz

28 Lis 2010, 19:03

witam,
a świece grzeja ? rozrusznik dobrze kreci ?
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG

01 Gru 2010, 19:08

rozrusznik kręci - bo jeszcze się nie zdarzyło,żeby nie odpalił ... zeszłej zimy stał cztery dni na 10 stopniowym mrozie i odpalił, za 5 czy 6 razem, ale odpalił.
świece raczej grzeją skoro w końcowym efekcie odpala - martwi mnie tylko to, że tak ciężko mu to przychodzi jak jest zimno - nie chcę zarżnąć akumulatora i może warto by było coś zadziałać prewencyjnie??? a może to normalne??? Dziś na przykład stał cały dzień na dworze -10 stopni i odpalił za którymś tam razem - ale jak kręciłem, to mi się kontrolka zjazdu -HDC TA POMARAŃCZOWA Z WYKRZYKNIKIEM ZAPALAŁA- a jak odpalił, to już wszystko dobrze było... :shock:
Szuszel
Nowicjusz

01 Gru 2010, 23:09

witam ,
świece najbardziej są potrzebne własnie w żimie ,przy mrozach ,
i powinny dobrze grzać , raczej to za mało :???:
jak silnik ma troche przejechane , zimno i kompresja już nie najlepsza , wtryski były sprawdzane ?
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy polskie autostrady są warte swojej ceny?
    Jakość autostrad w Polsce to temat, który budzi w kierowcach wiele emocji. Polityka inwestycyjna w infrastrukturę drogową, w tym autostrady, jest jednym z kluczowych wyzwań dla polskiego rządu. Wysokie koszty przejazdu, ...
    Czy Honda Accord to dobra inwestycja?
    Decyzja o zakupie nowego auta dla wielu osób jest prawdziwą męczarnią. Bardzo duża oferta, bardzo dużo danych liczbowych, mnóstwo informacji. Jednak przyjrzyjmy się na przykładzie jednego z modeli Hondy jakie ...

03 Gru 2010, 18:16

Sprawdź koniecznie wszystkie świece czy działają i czy są takie jak trzeba to podstawa i od tego zaczynaj, to że ci się nazapalało kontrolek to aku zdychał przynajmniej u mnie tak było.
... byle do 15:00, byle do piątku ...
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: www

05 Gru 2010, 15:18

A jak mogę sprawdzić, czy wszystkie świece działają i czy są takie jak trzeba?
A w razie czego, to sam mogę je wymienić??? :razz: czy lepiej się nie brać za to jak tego nigdy nie robiłem??
Szuszel
Nowicjusz

05 Gru 2010, 17:49

Witam
Lepiej nie zabieraj się sam za wymianę bo łatwo świece ukręcić i dopiero wtedy będziesz miał problem, lepiej niech to zrobi fachowiec
LANDEK99
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Puławy
Prawo jazdy: 13 08 1986
Auto: freelek 99r
Silnik: 2.0 98KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 1999