Problem z szybą w tylnich drzwiach

05 Gru 2010, 15:03

Witam,
Wczoraj wyjąłem aku celem ładowania i po podłączeniu go z powrotem opadła mi szyba w drzwiach bagażnika. Co próbuję ją podnieść przyciskiem to się podnosi i opada na wciśniętym przycisku wydając sygnał. Żeby móc jeździć musiałem ją podnieś na maksa i wyjąć bezpiecznik.

Proszę o porady

Freelander 99 1,8 benz.

pozdrawiam
metik
Nowicjusz

Miejscowość: Jelenia Góra

05 Gru 2010, 16:11

witaj, spróbuj podnięś kluczykiem w klapie ,
i zsynchronizuj pilota , było o tym
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

05 Gru 2010, 18:55

Sprawdź czy szyba opuszcza sie do końca,u mnie wiązka przewodów w drzwiach blokowała całkowite opuszczenie się szyby i efekt był taki jak opisywałeś.
sleza
Nowicjusz

Miejscowość: sobótka

05 Gru 2010, 21:17

po odłączeniu aku i ponownym jego wpięciu opada tylna szyba, aby to naprawić trzymamy wyłącznik tej szyby i czekamy aż dojdzie ona do góry i jeszcze prze kilka sek. nie puszczamy go.
pozdr.
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Rok produkcji: 2005

06 Gru 2010, 15:50

friluś1 napisał(a):po odłączeniu aku i ponownym jego wpięciu opada tylna szyba, aby to naprawić trzymamy wyłącznik tej szyby i czekamy aż dojdzie ona do góry i jeszcze prze kilka sek. nie puszczamy go.
pozdr.
az td4

Witam

próbowałem , ale ona idzie do góry i mimo trzymanego przycisku opada na dół i pozostaje... i mogę tak w kółko...
a co z tą synchronizacją ?? jak się to robi ?
metik
Nowicjusz

06 Gru 2010, 20:20

rozumię że przed odłączeniem aku. wszystko było OK i że nic nie grzebałeś w instalacji. wygląda na to, że musisz ją sprawdzić. możesz mieć poluzowany kabel masowy mechanizmu opuszczania /podnoszenia tylnej szyby, ew. zaśniedziałe połączenia.
w ostateczności ponowna kalibracja tylnej szyby do tego potrzebny jest serwisowy komputer
pozdr.
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Rok produkcji: 2005

07 Gru 2010, 09:04

friluś1 napisał(a):rozumię że przed odłączeniem aku. wszystko było OK i że nic nie grzebałeś w instalacji. wygląda na to, że musisz ją sprawdzić. możesz mieć poluzowany kabel masowy mechanizmu opuszczania /podnoszenia tylnej szyby, ew. zaśniedziałe połączenia.
w ostateczności ponowna kalibracja tylnej szyby do tego potrzebny jest serwisowy komputer
pozdr.
az td4

kurcze , oprócz tego , że nie mogę zamknąć szyby to nie działa jeszcze wycieraczka i ogrzewanie ....
metik
Nowicjusz

07 Gru 2010, 10:47

Ogrzewanie i wycieraczka działają dopiero jak szyba jest zamknięta. jeżeli szyba ci zjeżdża w dol to odłącza ci te dwie rzeczy. sprawdź czy nie ma gdzieś jakiejś krańcówki
paul-88
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Oleśnica

07 Gru 2010, 12:51

Miałem ten sam problem jak rozładował mi się aku. Też po zamknięciu szyba opadała spowrotem. Ale po kilku razach przytrzymując przycisk jeszcze przez chwile po zamknięciu szyba skalibrowała się.

W instrukcji ang. tez to wyczytałem że może tak się dziać.Tak leci kalibracja.
była moja mała bestia - Freelander 2002 1.8 petrol
teraz jest Ford S-MAX Titanium
kaskaderr
Początkujący

Miejscowość: Śląskie
Auto: Ford eS-MAks
Silnik: 2.0 145KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Rok produkcji: 2009

07 Gru 2010, 16:34

moj problem jest niestety troszke inny, gdy otworzylem tylna klape bagaznika szyba oczywiscie naturalnie sie uchilila.. ale gdy zamykalem drzwi z lewej strony nie domknela sie tak jak powinna, jest szpara szerokosci ok3cm

zdemontowalem gume i plastik, patrzylem czy linka nie zerwana itd jak tu koledzy wyzej pisza, popsikalem wd 40, pozniej sprobiwalem zamknac dzrwi, otworzyc i zamknac szybe przyciskiem i nic dalej to samo

jakies porady? :???:
kyka
Nowicjusz

Miejscowość: Krosno

07 Gru 2010, 22:24

Witam. Miałem podobny problem po wymianie akumulatora. Gdy próbowałem zamknąć szybę słyszałem jakiś dźwięk z komputera, po którego tonie można było stwierdzić, że coś jest nie tak i czynność ta nie może zostać wykonana. Włączam ogrzewanie tylniej szyby i znowu ten dźwięk. Problem rozwiązał się sam po przejechaniu kilku km. Po prostu spróbowałem zamknąć ją po pewnym czasie podczas jazdy.
elnegro
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin