Osadzenie felg ET ma znaczenie????

06 Lut 2009, 17:35

Chcę kupić felgi aluminiowe i znalazłem juz takie jak chce kupic rozmiar sie zgadza i rozstaw srub tez ylko jest jeszcze osadzenie felg ET czy to ma duże znaczenie? Czy obojętne z jakim osadzeniem felgi kupie ?
astarot20
Nowicjusz

• 06 Lut 2009, 21:10

pomoże ktośś
    astarot20
    Nowicjusz

07 Lut 2009, 18:12

Witam. ET to wartość wysunięcia felgi względem nadkola. Przeważnie nie ma dużego znaczenia, to zależy jakie masz możliwości w nadkolu. Poprostu zdażają się modele ze zbyt wysuniętym ET i wtedy nie zmieszczą się twoje koła w nadkolach, a wystające koła są zabronione, po zatym mogą obcierać to nadkole. Zobacz jakie masz ET na kołach obecnie założonych i porównaj do kupowanych.
    P.S. Nie każdy model felgi posiada takie oznaczenia.
    Najlepiej założyć przed zakupem i upewnić się.
    Dj
    Początkujący

Miejscowość: Wrocław

04 Mar 2011, 14:33

Witam, mam takie pytanie a mianowicie czy felgi aluminiowe ET28 7Jx15H2 będą pasować do Volkswagena Vento przy którym mam felgi stalowe ET45 6Jx14H2? Proszę o odpowiedz z góry dziękuję. Pozdrawiam
    gruda
    Nowicjusz

Miejscowość: Lubuskie

04 Mar 2011, 15:07

gruda napisał(a): czy felgi aluminiowe ET28 7Jx15H2 będą pasować do Volkswagena Vento przy którym mam felgi stalowe ET45 6Jx14H2

... felgi są o cal(25,4 mm) szersze i ET ,,wypycha'' felgę na zewnątrz o 17 mm - jesli do tego założysz szeroki kapeć może nie pasować ... zmierz teraz jaki masz odstęp gumy od brzegu nadkola ... policzymy ...

Dj - coś czytałeś, ale nadal nie wiesz w którym kościele dzwonią .... ET to odsadzenie - osadzenie może dotyczyć średnicy otworu montażowego felgi ... i nie jest to żadne ,,wysunięcie'' lecz odległość płaszczyzny montażu felgi od jej osi .... nie wymyslaj nowych definicji ... pozdro ...
    silvo44
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
    Prawo jazdy: 01 09 1983
    Auto: TOYOT YARIS III
    Silnik: 1,0
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2011

04 Mar 2011, 20:43

PrezesArtek
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Audi S8 i Wp11-144
    Silnik: AVP, QG18DE
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2001
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW X2 Edition GoldPlay - ekskluzywne i sportowe
      Nowa edycja specjalna kompaktowego Sports Activity Coupé łączy wyraźnie dynamiczny wygląd z ekstrawertycznymi akcentami zewnętrznymi i wnętrzem zaprojektowanym z myślą o maksymalnej radości z jazdy. Od marca 2022 r. ...
      Skoda Yeti i Octavia Scout we flocie TOPR-u
      SKODA Polska przekazała ratownikom Tatrzańskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego dwa kolejne modele - Yeti i Octavię Scout. 15 stycznia 2013 roku nastąpiło oficjalne przekazanie kluczyków do dwóch modeli ...

05 Mar 2011, 11:02

dzięki, dzisiaj postaram się zmierzyć.
    gruda
    Nowicjusz

Miejscowość: Lubuskie