Osobówka plus laweta plus autko na niej???

11 Kwi 2011, 22:49

Zakupilem dzisiaj opla astre I za 500zł (2 lata stoi w stodole z bagatelnym przebiegiem :D 41 tyś km :D do wymiany szyba przednia i lampy plus troszkę maska do wyprostowania i malnięcia :D ) i chciałbym ją przyprowadzić do domu (niecałe 10km) ale z racji tego że jest po małej stłuczce i nie ma OC muszę wrzucić ją na lawete... Teraz mam pytanie bo mam znajomego który ma lawetkę na tandemie i za flachę mi ją pożyczy :) tylko pojawia się mały problem czy ja będę mógł podczepić ją np. do golfa ojca bądź berlingo wrzucić na nią opla i jechać legalnie po drodze ??? Czy lepiej wykupić OC i wziąć ją na hol?? Auto normalnie odpala jeździ itd ...

Jeszcze jedno pytanko:

Ta astra nie ma ubezpieczenia od 2 lat .... Jak wygląda sprawa ponownego ubezpieczenia tego pojazdu??? Rozmawiając z właścicielem powiedział mi że zawiesił ubezpieczenie ....
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

11 Kwi 2011, 23:16

Luke16 napisał(a):Rozmawiając z właścicielem powiedział mi że zawiesił ubezpieczenie ....

To jakaś nowość...Nigdy nie słyszałem teraz ze mozna ot tak sobie zawiesić-nie płacic OC...
Luke16 napisał(a): tylko pojawia się mały problem czy ja będę mógł podczepić ją np. do golfa ojca bądź berlingo wrzucić na nią opla i jechać legalnie po drodze ??

Podaj mi wartości O1 tych pojazdow to Ci odpowiem...
A przy okazji DMC tej lawety oraz masę własną Astry...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014

12 Kwi 2011, 08:49

ubezpieczasz auto w dniu kupna (przez telefon na przykład) a składki niezapłacone interesują poprzedniego właściciela, nie ma czegoś takiego jak zawieszenie ubezpieczenia,

co do lawety to trudno będzie znaleźć taką której DMC nie będzie przekraczać DMC Golfa, prędzej berlingo choć tu też szału nie ma,
no i 2 sprawa jeśli masa całkowita zestawu wyjdzie poza 3,5t (a na 90% tak będzie) to musisz mieć B+E
jeśli auto jeździ to go ubezpiecz i normalnie przyjedź do domu
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

13 Kwi 2011, 08:38

Tak na marginesie, DMC przyczepy musi być mniejsze - równe masie WŁASNEJ pojazdu będącego holownikiem, jeżeli chcemy prowadzić taki zestaw na kategorię B. Samochody terenowe, które czasami mogą ciągnąć przyczepy o DMC nawet 3,5t wymagają w takim przypadku od drivera B+E (DMC przyczepy większa niż masa własna holownika a holownik do 3,5t). Ale można jechać zestawem powyżej 3,5t na samo B - Holownik DMC 3,5t i przyczepa DMC 750kg = 4,25t.
Więc w opisywanym przypadku żadne z wymienionych aut nie może ciągnąć tej Astry na lawecie (masa własna Berligo w zależności od wersji to max 1200 -1300 kg) Bo raczej nie ma lawet o DMC 1200kg i ładowności 1100kg.

[ Dodano: 13 Kwiecień 2011, 08:40 ]
A no i jeszcze fakt, że każde auto ma wpisane ile może ciągnąć na hamowanej przyczepie i jest to często mniej niż masa własna pojazdu (np. Nexia sedan - masa własna 1100kg a ciągnąc może przyczepę do 900kg - hamowaną).
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia

13 Kwi 2011, 09:46

nie dokładnie masa własna a dopuszczalna masa całkowita :wink:
to czasem jest duża różnica
terenówki mogą ciagać 150% swojego DMC (ale nie więcej niż 3,5t) pod warunkiem że element sprzęgający jest homologowany do takiego obciążenia,
pocieszny
Forumowicz VIP

13 Kwi 2011, 15:40

mstrucz napisał(a): można jechać zestawem powyżej 3,5t na samo B - Holownik DMC 3,5t i przyczepa DMC 750kg = 4,25t.

... oczywiście, że nie można ... jest to nadinterpretacja przepisów ... kat B prawa jazdy jest tylko do 3,5 tony DMC ...

PoRD art 88 ust 3 pkt b
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Rok produkcji: 2011

14 Kwi 2011, 07:38

Oj Panowie ....
http://kodeks-drogowy.org/ustawa-o-kier ... -pojazdami - art. 6 ust. 1 pkt 2, 3,4

No i http://www.slaska.policja.gov.pl/czesto ... e-pytania/ - tam sobie poszukajcie pytanie dotyczące przyczep (są odnośniki do przepisów i nawet do załącznika rozporządzenia o którym pisał pocieszny - te 150%).

Fakt że ludzie uważają, że DMC przyczepy nie może być większe od DMC samochodu to jeden z najbardziej popularnych błędów.
mstrucz
Aktywny

14 Kwi 2011, 16:52

http://kodeks-drogowy.org/kierujacy/upr ... kierowania

... tutaj jest co innego napisane ... stan prawny na styczeń 2011 ...

http://kodeks-drogowy.org/ruch-drogowy/zasady-ogolne

art 6 mówi o kontroli ... Twój link jest sprzed kilkunastu lat chyba - nie może być takich rozbieżności w prawie ...
... odpowiedź na stronie śląskiej policji to bzdura ... jedno zdanie wyklucza drugie ...
... już piszę dlaczego - na początku ,,ekspert'' napisał ,,prawo jazdy kat B uprawnia do poruszania się czymś tam do 3,5 tony ... a potem pisze, że 4,25 bo tak jest napisane w 88. artykule - niestety nie ma tam tego co sugeruje ten ,,ekspert'' ...
... zadawałem to pytanie na forum prawniczym - prawnik twierdzi, że obowiązuje PoRD a nie wikipedia czy wypociny śląskiego gliniarza ... róbta co chceta, ale będziecie zdziwieni ... pozdro ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Rok produkcji: 2011

14 Kwi 2011, 17:04

na B można tylko i wyłącznie zestawem do 3,5T
dawniej na B rzeczywście można było ciągać przyczepy lekkie czyli do 750 kg bez względu na DMC holownika, stan ten zmienił się jakieś 5-6 lat temu,
teraz jeśli DMC zestawu jest powyżej 3,5T to potrzeba B+E, niezależnie od rodzaju holowanej przyczepy,
nie znam lawety która by miała DMC poniżej 2 ton
pocieszny
Forumowicz VIP

20 Kwi 2011, 13:51

http://www.kodeksdrogowy.com.pl/dodatki ... n2011.html

coś mnie koledzy zawiedliście. To ja zwykły user mam wiedzę większą niż jakieś tam forum prawników? To Wy nie wiedzieliście że w styczniu weszła w życie nowa ustawa, doprecyzowująca Kodeks Drogowy? Pamiętajcie, że KD to nie jest jedyna prawda objawiona, bo tak jak szereg innych ustaw w Polsce ma odnośniki mówiące co można również gdzie indziej. Pocieszny np. wie, że fakt że nie może do lasu wjeżdżać nie jest opisany w KD tylko w Ustawie o Lasach. Tak samo jak fakt że samochód terenowy (jest to o ile pamiętam jedyne w ogóle sformułowanie w przepisach o takim typie samochodu - ale mogę się mylić) może ciągnąć 150% swojej masy własnej.
Poza tym poza KD funkcjonuje coś takiego jak konwencja genewska określająca zasady ruchu drogowego - Polska ją ratyfikowała - i ona również zawiera zasady ogólne które chociaż nieopisane w KD powinny funkcjonować. Tam było napisane o ciągnieciu przypeki lekkiej nawet jak ten zapis wycofali z KD (bo chyba tak zrobili), więc nadal było można. A że nasi "legaliści" instruktorzy zapatrzeni jedynie w KD tego nie wiedzą, to chociażby widać po kwestii włączania kierunkowskazu przy ruszaniu bez zmiany pasa (np. przystanek autobusowy bez zatoczki). KD nic nie mówi o tym (czyli nie trzeba, można nawet powiedzieć - nie można), a konwencja nakazuje włączenie kierunkowskazu w przypadku takiego manewru.
Trzeba czytać wszystko - nie tylko jeden dokument.

[ Dodano: 20 Kwiecień 2011, 13:53 ]
To o 150% to w rozporządzeniu oczywiście, bo nie dopisałem - to tez nie KD.

[ Dodano: 20 Kwiecień 2011, 14:22 ]
Chyba dzisiaj nadmiar słońca - konwencja wiedeńska oczywiście.
mstrucz
Aktywny

08 Cze 2024, 15:49

Cześć!

Transport Astry na lawecie:

Sprawdź DMC (dopuszczalną masę całkowitą) lawety i porównaj ją z dopuszczalną masą ciągnięcia dla Golfa ojca lub Berlingo.
Golf i Berlingo mają ograniczenia co do masy, jaką mogą ciągnąć, więc ważne jest, aby upewnić się, że nie przekroczysz tych limitów.
Upewnij się, że laweta i Astra razem nie przekraczają maksymalnej dopuszczalnej masy zestawu pojazd + laweta dla pojazdu ciągnącego.
Jeśli nie jesteś pewien, skontaktuj się z ubezpieczycielem lub specjalistą, aby upewnić się, że wszystko jest zgodne z przepisami.
Alternatywa – holowanie:

W przypadku holowania, pojazd musi mieć aktualne ubezpieczenie OC, więc nie jest to opcja, jeśli Astra nie jest ubezpieczona.
Ponadto, pojazd po małej stłuczce i bez przedniej szyby może być niebezpieczny do holowania.
Ubezpieczenie OC:

Aby ponownie ubezpieczyć pojazd, musisz udać się do dowolnego ubezpieczyciela i wykupić polisę OC.
Brak ubezpieczenia przez 2 lata może skutkować karami, więc warto jak najszybciej zająć się ubezpieczeniem.
Sprawdź z właścicielem, co dokładnie oznaczało „zawieszenie” ubezpieczenia, ponieważ polisa OC nie powinna być zawieszana – może być konieczne uregulowanie zaległości.
Podsumowując, aby przewieźć Astrę na lawecie, upewnij się, że cały zestaw spełnia wymagania prawne i techniczne. W kwestii ubezpieczenia, jak najszybciej wykup polisę OC, aby uniknąć problemów prawnych.

Mam nadzieję, że te informacje pomogą. Powodzenia!
laweta247
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa