Ostateczna decyzja Vectra czy Saab

11 Paź 2012, 20:29

Witam. Poszperałem trochę w sieci i tak.
Znalazłem Vectrę C w kombi.
No i takie ogłoszenie Saaba :

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Czy jest to za niska cena jak na tego Saaba. Druga rzecz czy ten diesel nadaje się do miasta. Trzecia czy osoba która ma 180 da radę podróżować z tyłu, a czwarta czy warto dopłacać do tego samochodu . Między tymi dwoma będę wybierał .Pozdrawiam
fizzy12
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Auto: Kia Ceed SW
Silnik: 1.6 GDI 135 km
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

11 Paź 2012, 21:14

http://moto.pl/Testy/1,126861,10033542, ... to_pl.html

Poczytaj.
Generalnie pewności nie mam ale sądząc po wyglądzie i mocach silnika diesla 1.9 to pokusiłbym się o stwierdzenie, że to jedna i ta sama jednostka w różną górę ubrana.
Czyli podsumowując - płyta Vectry C silnik też :) A więc to Vectra C w "nieco" ładniejszym "obiciu".
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

12 Paź 2012, 08:50

http://pl.wikipedia.org/wiki/Fiat_JTD

Wiecie co jest najlepsze? Że gdyby ktoś miał polecić JTD a CDTi/TiD to z pewnością wybrałby to pierwsze, a od wielu lat praktycznie nie ma żadnej różnicy pomiędzy tymi silnikami :)
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

12 Paź 2012, 10:07

Na tym forum w ogóle panuje pełne uwielbienie do JTD, wielokrotnie pisano, że są najlepsze :lol:
Saab to przebrandowana Vectra także wybór zależy od upodobań estetycznych, jest też nieco mniej przestronny.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Paź 2012, 10:56

Niby to samo, ale nie do końca. Saab ma lepsze wyniki w testach zderzeniowych, szczególnie pasażera. Poza tym nie oszukujmy się, Saab poprzez swe "szlachetne" korzenie i samą markę jest postrzegany jako auto o wiele bardziej prestiżowe. I wygląda też niebanalnie, lepiej niż Vectra z pewnością.
To subiektywna opinia, ale na miejscu autora tematu wybrałbym bez wahania Saaba. Takie zamiłowanie to szwedzkich aut.
Chociaż, ja do tego zestawienia dodałbym jeszcze Volvo S60, ale to już jak kto woli.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Paź 2012, 12:24

Tak. Saab to mój faworyt. Tylko jak poradzi sobie w mieście.. ( chodzi o awaryjnosc)..
fizzy12
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Auto: Kia Ceed SW
Silnik: 1.6 GDI 135 km
Typ: Kombi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Chroń środowisko! Nie wylewaj olejów gdzie bądź!
    Natknąłem się na artykuł który przedstawia kilka negatywnych aspektów wylewania olei gdzie popadnie. Wiadomo każdy z nich korzysta, ale nie każdy wie co z nimi potem robić. "Wiele ludzi, przede wszystkim właściciele ...
    Toyota AYGO 2018 po modernizacji
    Nowe AYGO zachowuje rozpoznawalny znak X z przodu, który teraz stanowi mocną, trójwymiarową strukturę. Nowy projekt przodu auta otrzymał przeprojektowane przednie reflektory w stylu Keen Look ze zintegrowanymi ...

12 Paź 2012, 12:56

[link do autocentrum.pl wygasł]

Tylko wybierz najpierw silnik, który Cię interesuje. Pamiętaj, że te opinie nie są obiektywne i w stu procentach nie odzwierciedlają rzeczywistości. Przede wszystkim awaryjność zależy od stanu, w jakim kupisz auto. A potem - jak będziesz o nie dbał.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika