Oświadczenie sprawcy kolizji

19 Paź 2010, 10:33

Witam!

Ostatnio na skrzyżowaniu w tył auta mojego kolegi uderzyła jakaś babka nissanem micra. Wysiedliśmy z auta, podchodzimy do szlochającej kobiety, a ta mówi żeby nie wzywać policji tylko że napisze oświadczenie sprawcy kolizji. Mój kolega spytał jej czy ma gotowy druk, powiedziała, że nie i że napisze odręcznie, na co kolega się nie zgodził, argumentując, że często ubezpieczyciele odrzucają wnioski napisane odręcznie i wezwał policję.

Pomyślałem, że teraz taka pogoda i warto by mieć takie oświadczenie "na wszelki wypadek"
Znalazłem coś takiego tutaj:

Orzeczenie sprawcy kolizji

Wspólne oświadczenie o zdarzeniu drogowym

Jest tutaj orzeczenie sprawcy kolizji i wspólne orzeczenie o zdarzeniu drogowym

Czy waszym zdaniem takie dokumenty są poprawne?
Ostatnio edytowany przez mass221, 19 Paź 2010, 21:24, edytowano w sumie 1 raz
mass221
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

21 Paź 2010, 12:34

mass221 napisał(a):często ubezpieczyciele odrzucają wnioski napisane odręcznie

Nigdy nic takiego mi się nie zdarzyło. W erze telefonów komórkowych z aparatami dobrze jest zrobić fotki, tak żeby było mniej więcej widać co i jak oraz numery rejestracyjne i wszystko.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

22 Paź 2010, 20:49

mass221 napisał(a): często ubezpieczyciele odrzucają wnioski napisane odręcznie i wezwał policję.

Też nie miałem z takim czymś do czynienia. Natomiast posiadanie wniosku jest o tyle poręczne, że są tam wymienione wszystkie okoliczności wypadku i "namiary" sprawcy, a są to rzeczy które można łatwo przeoczyć jeśli jest się tuż po stłuczce.
GB
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

22 Paź 2010, 22:42

tak czy siak najlepiej wezwać policję.
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań

24 Paź 2010, 15:53

Zwykle każdy ubezpieczyciel dajac polisę OC daje takie oświadczenie i wystarczy je tylko wypełnić. Można je też napisac odręcznie. Oczywiście warto zrobić fotki i to w taki sposób, żeby było widać tablice rejestracyjne . Policji nie trzeba wzywać jeżeli nie ma rannych ani ofiar. Można również zadzwonić z miejsca zdarzenia do ubezpieczyciela i zapytać co zrobić.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Mar 2017, 20:08

Jeśli towarzystwo zaniży odszkodowanie zawsze można napisać odwołanie od decyzji.
autokult
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 19 01 1972
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Audi A4
Silnik: 2,0
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna