Oświetlenie kabiny Nissan Interstar

01 Gru 2020, 12:31

Witam. Piszę do Was z dość nietypowym problemem. Konkretnie chodzi o oświetlenie kabiny i przestrzeni ładunkowej w Nissanie Interstar 2006r. Kiedy drzwi są otwarte, to nie świeci mi się na desce żadna kontrolka o tym informująca natomiast światło w kabinie i przestrzeni ładunkowej świeci się cały czas. Trochę dziwna sytuacja, bo jeśli byłby uszkodzony jakiś czujnik od drzwi to kontrolka powinna się świecić. Ewentualnie jakby ktoś mógł podpowiedzieć jak wyciągnąć i sprawdzić te czujniki. Dzięki i pozdro :)
mario2857
Nowicjusz

01 Gru 2020, 20:08

Problem nie będzie raczej w czujnikach, bo te działają prawidłowo - jak otworzysz drzwi, to lampki się zaświecają. I tak ma przecież być, bo do tego są te czujniki. Czyż nie?
Ja bym tu zastanawiał się, dlaczego nie świeci się kontrolka otwartych drzwi.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Gru 2020, 20:51

Źle mnie zrozumiałeś. Oświetlenie kabiny i paki świeci się cały czas. Ale nie ma kontrolki otwartych drzwi.
mario2857
Nowicjusz

02 Gru 2020, 10:38

Ja chyba zrozumiałem dobrze, a ty źle to napisałeś
mario2857 napisał(a): Kiedy drzwi są otwarte, to nie świeci mi się na desce żadna kontrolka o tym informująca natomiast światło w kabinie i przestrzeni ładunkowej świeci się cały czas.

Skoro więc drzwi są otwarte, to światło właśnie się powinno świecić.
Nie wspomniałeś nigdzie, że światło świeci się cały czas. Rozumiem, że nawet przy drzwiach zamkniętych? Jak tak, to problem będzie zapewne w którymś z włączników przy którejś lampce lampce - zazwyczaj mają one trzy położenia - środkowe to wyłączona na stałe, jedno skrajne to świeci się po otwarciu drzwi, czy na czujnik, a drugie skrajne położenia to świeci cały czas. I przy tym położeniu kontrolki otwartych drzwi się nie świecą. Pytanie jeszcze, czy wszystkie lampki są ze sobą połączone - jak otworzysz drzwi kabiny, to ta lampka na pace też się zaświecała?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

02 Gru 2020, 11:14

We fragmencie, który zacytowałeś pojawiło się stwierdzenie że świeci się cały czas. A świeci się cały czas niezależnie od tego, czy drzwi są otwarte, czy zamknięte. Sprawdzałem wszystkie pozycje na lampce w kabinie. Na 2 z 3 pozycjach się świeci.
mario2857
Nowicjusz

02 Gru 2020, 18:12

mario2857 napisał(a):We fragmencie, który zacytowałeś pojawiło się stwierdzenie że świeci się cały czas.

Zgadza się. Ale kluczowe było
mario2857 napisał(a):(...) Kiedy drzwi są otwarte (...)

Ale ok, nieistotne.
Masz w takim razie zwarcie w lampce w kabinie albo na pace. Ewentualnie zwarcie na jednym z czujników. Nie wiem, jak jest u ciebie, ale zazwyczaj , w starszych modelach aut było tak, że kontrolka otwarcia drzwi jest tylko jedna - od drzwi kierowcy. I tam jest podwójny "czujnik". Jeden przewód do kontrolki, a drugi do lampki. Natomiast w pozostałych drzwiach jest tylko "czujnik" od światła. Oprócz tego była jeszcze kontrolka otwarcia bagażnika ( u ciebie paka ) i tam też był podwójny "czujnik". Może to być też problem z modułem komfortu, jeżeli działa u ciebie to tak, że po zamknięciu drzwi, lampki nie gasły od razu, tylko powoli przygasały.
Proponuję zacząć od odłączania przewodów w czujnikach zamknięcia drzwi.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Akumulator w naszym samochodzie
    W tym temacie nie dyskutujemy o problemach z akumulatorami i ładowaniem. Jak odłączać/podłączać akumulator? Przy odłączaniu klem od akumulatora najpierw należy odłączyć przewód minusowy – pozwoli to uniknąć zwarcia ...