Światła dzienne w Renault Kangoo 2

30 Lis 2020, 11:22

Witam! Mam problem z rozpoznaniem czy w moim samochodzie są działające światła do jazdy dziennej.W kloszu żarówek postojowych znajdują się żarówki dwuwłóknowe ale nie ma żadnej kontrolki na liczniku,są tylko cztery (św. mijania,drogowe i dwie przeciwmgielne). Moje pytanie jak sprawdzić czy jest odpowiednia instalacja. Pragnę zaznaczyć, że jestem świeżo upieczonym posiadaczem takiego modelu z 2010r i nie posiadam instrukcji w języku polskim tego modelu. Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie informacje.
mutra
Nowicjusz

30 Lis 2020, 11:34

Na reflektorze powinieneś mieć oznaczenia. Zrób ich zdjęcie i wrzuć do postu jako załącznik lub sprawdź sobie tutaj co-nam-mowia-oznaczenia-reflektorow-przednich-i-tylnych-lamp-vt103818.htm

Światła do jazdy dzienne powinny być oznaczone jako DRL.

Zobacz też czy jak wyłączysz światła na OFF czy z przodu będą się jakieś świeciły. Jeżeli tak to znaczy że to są światła do jazdy dziennej. Takie światła powinny włączać się automatycznie przy włączeniu zapłonu lub po uruchomieniu silnika i gasnąc automatycznie po wyłączeniu zapłonu. Tak samo jak włączysz pozycje to światła do jazdy dzienne powinny zgasnąć. Zobacz jak to wygląda u Ciebie i daj znać :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Lis 2020, 16:22

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

. Co do sprawdzenia ,to jak włączę mijania to palą się razem ze światłami w oprawce pozycyjnych,a jak włączę same pozycyjne na włączniku to się palą w żarówkach pozycyjnych górne żarniki. Po wyłączeniu zapłonu światła gasną automatycznie i w jednej i drugiej pozycji.Pozdrawiam !!! :(
mutra
Nowicjusz

30 Lis 2020, 16:59

Wg oznaczeń na reflektorze to jest to reflektor halogenowy ze światłami mijania, drogowymi, pozycyjnymi oraz dziennymi. Dzienne to oznaczenie RL00. Dlatego w kloszu jest żarówka dwuwłóknowa 21/5W.
Światła dzienne trzeba aktywować w serwisie. Wcześniej trzeba sprawdzić, czy jest do nich instalacja, czyli czy ze złącza na wysokości tej żarówki świateł postojowych wychodzą dwa czy trzy przewody.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Gru 2020, 12:14

Witam serdecznie !!! Dziękuję bardzo za wszelkie informacje i porady,które są dla mnie bardzo przydatne i pouczające. Co do świateł a raczej instalacji to nie mam szczęścia,bo z wtyczki od świateł pozycyjnych wychodzą dwa przewody a wtyczka ma trzy wyjścia.Może orientujesz się jaki może być w przybliżeniu koszt przeprowadzenia takiej instalacji? Czy tą instalacje trzeba koniecznie przeprowadzić w Serwisie Renault Polska ( wysokie koszty wszelkich napraw),czy można to uczynić w warsztacie elektrycznym ( samochodowym). Jestem emerytem- rencistą i dlatego muszę się liczyć z każdym groszem,tym bardziej,że co chwila wychodzą jakieś koszty z tym samochodem a muszę jakoś się poruszać na rehabilitację. Pozdrawiam i z góry bardzo dziękuję.!!! :D :ok:
mutra
Nowicjusz

01 Gru 2020, 19:14

Nie musisz koniecznie korzystać z usług serwisu - auto nie jest już chyba na gwarancji?
Instalację świateł dziennych powinien ogarnąć spokojnie elektryk samochodowy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

01 Gru 2020, 19:22

Serdeczne Dzięki za wszystkie informacje ,które dały mi dużo nadziei na ogarnięcie tego tematu.Pozdrawiam serdecznie !!!!! :D
mutra
Nowicjusz

01 Gru 2020, 21:08

mutra napisał(a):jak włączę mijania to palą się razem ze światłami w oprawce pozycyjnych,a jak włączę same pozycyjne na włączniku to się palą w żarówkach pozycyjnych górne żarniki. Po wyłączeniu zapłonu światła gasną automatycznie i w jednej i drugiej pozycji.
Ok, a jak wyłączysz światła przełącznikiem na off ale silnik będzie włączony to czy wtedy jakieś światła świecą?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

11 Gru 2020, 10:53

Witam!! Do całej sprawy ze światłami do jazdy dziennej w Kangoo2 (2010r produkcji) ,poszukuję schematu podłączenia ich do oryginalnych lamp ( tam gdzie są światła pozycyjne z żarówką dwuwłóknową 21W5 ) Światła wszystkie gasną/zapalają się po wyłączeniu/włączeniu zapłonu.Wtyczka wychodząca z lampy posiada trzy wyjścia ale wychodzą z niej tylko dwa przewody.Bardzo mi zależy na wszelkich informacjach o tym schemacie.Pozdrawiam !!!!
mutra
Nowicjusz