Światła dzienne w Renault Kangoo 2

30 Lis 2020, 11:22

Witam! Mam problem z rozpoznaniem czy w moim samochodzie są działające światła do jazdy dziennej.W kloszu żarówek postojowych znajdują się żarówki dwuwłóknowe ale nie ma żadnej kontrolki na liczniku,są tylko cztery (św. mijania,drogowe i dwie przeciwmgielne). Moje pytanie jak sprawdzić czy jest odpowiednia instalacja. Pragnę zaznaczyć, że jestem świeżo upieczonym posiadaczem takiego modelu z 2010r i nie posiadam instrukcji w języku polskim tego modelu. Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie informacje.
mutra
Nowicjusz

30 Lis 2020, 11:34

Na reflektorze powinieneś mieć oznaczenia. Zrób ich zdjęcie i wrzuć do postu jako załącznik lub sprawdź sobie tutaj co-nam-mowia-oznaczenia-reflektorow-przednich-i-tylnych-lamp-vt103818.htm

Światła do jazdy dzienne powinny być oznaczone jako DRL.

Zobacz też czy jak wyłączysz światła na OFF czy z przodu będą się jakieś świeciły. Jeżeli tak to znaczy że to są światła do jazdy dziennej. Takie światła powinny włączać się automatycznie przy włączeniu zapłonu lub po uruchomieniu silnika i gasnąc automatycznie po wyłączeniu zapłonu. Tak samo jak włączysz pozycje to światła do jazdy dzienne powinny zgasnąć. Zobacz jak to wygląda u Ciebie i daj znać :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Lis 2020, 16:22

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

. Co do sprawdzenia ,to jak włączę mijania to palą się razem ze światłami w oprawce pozycyjnych,a jak włączę same pozycyjne na włączniku to się palą w żarówkach pozycyjnych górne żarniki. Po wyłączeniu zapłonu światła gasną automatycznie i w jednej i drugiej pozycji.Pozdrawiam !!! :(
mutra
Nowicjusz

30 Lis 2020, 16:59

Wg oznaczeń na reflektorze to jest to reflektor halogenowy ze światłami mijania, drogowymi, pozycyjnymi oraz dziennymi. Dzienne to oznaczenie RL00. Dlatego w kloszu jest żarówka dwuwłóknowa 21/5W.
Światła dzienne trzeba aktywować w serwisie. Wcześniej trzeba sprawdzić, czy jest do nich instalacja, czyli czy ze złącza na wysokości tej żarówki świateł postojowych wychodzą dwa czy trzy przewody.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Gru 2020, 12:14

Witam serdecznie !!! Dziękuję bardzo za wszelkie informacje i porady,które są dla mnie bardzo przydatne i pouczające. Co do świateł a raczej instalacji to nie mam szczęścia,bo z wtyczki od świateł pozycyjnych wychodzą dwa przewody a wtyczka ma trzy wyjścia.Może orientujesz się jaki może być w przybliżeniu koszt przeprowadzenia takiej instalacji? Czy tą instalacje trzeba koniecznie przeprowadzić w Serwisie Renault Polska ( wysokie koszty wszelkich napraw),czy można to uczynić w warsztacie elektrycznym ( samochodowym). Jestem emerytem- rencistą i dlatego muszę się liczyć z każdym groszem,tym bardziej,że co chwila wychodzą jakieś koszty z tym samochodem a muszę jakoś się poruszać na rehabilitację. Pozdrawiam i z góry bardzo dziękuję.!!! :D :ok:
mutra
Nowicjusz

01 Gru 2020, 19:14

Nie musisz koniecznie korzystać z usług serwisu - auto nie jest już chyba na gwarancji?
Instalację świateł dziennych powinien ogarnąć spokojnie elektryk samochodowy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pakiet tuningowy TRD dla nowego Lexusa LS
    Japońska firma TRD, dostawca fabrycznych rozwiązań tuningowych dla Lexusa, przygotowała zestaw akcesoriów do tuningu najnowszej, piątej generacji flagowej limuzyny Lexus LS F SPORT. Zestaw TRD do tuningu aerodynamicznego ...
    SKYACTIV-D: rewolucyjne silniki Diesla Mazdy
    Docenione w Europie rewolucyjne silniki Diesla Mazdy zdobyły broniącą się przed olejem napędowym Japonię, a niebawem ruszają na podbój Ameryki. Unikatowe połączenie niezrównanych osiągów i oszczędności ...

01 Gru 2020, 19:22

Serdeczne Dzięki za wszystkie informacje ,które dały mi dużo nadziei na ogarnięcie tego tematu.Pozdrawiam serdecznie !!!!! :D
mutra
Nowicjusz

01 Gru 2020, 21:08

mutra napisał(a):jak włączę mijania to palą się razem ze światłami w oprawce pozycyjnych,a jak włączę same pozycyjne na włączniku to się palą w żarówkach pozycyjnych górne żarniki. Po wyłączeniu zapłonu światła gasną automatycznie i w jednej i drugiej pozycji.
Ok, a jak wyłączysz światła przełącznikiem na off ale silnik będzie włączony to czy wtedy jakieś światła świecą?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

11 Gru 2020, 10:53

Witam!! Do całej sprawy ze światłami do jazdy dziennej w Kangoo2 (2010r produkcji) ,poszukuję schematu podłączenia ich do oryginalnych lamp ( tam gdzie są światła pozycyjne z żarówką dwuwłóknową 21W5 ) Światła wszystkie gasną/zapalają się po wyłączeniu/włączeniu zapłonu.Wtyczka wychodząca z lampy posiada trzy wyjścia ale wychodzą z niej tylko dwa przewody.Bardzo mi zależy na wszelkich informacjach o tym schemacie.Pozdrawiam !!!!
mutra
Nowicjusz