Oświetlenie LED tablicy rejestracyjnej

25 Mar 2021, 02:12

Witam,
Miałem w aucie lampki LED tablicy rejestracyjnej, które musiałem ostatnio wymienić na nowe ponieważ stare już miały swoje lata- jedna z nich przestała działać, druga świeciła gorzej. Więc kupiłem nowe(EP 93) i zamontowałem, parę dni podziałaly jednak teraz po odpaleniu silnika lampki nagłe migają i gasną. Zaznacze, że przed odpaleniem silnika działają, tak samo gdy otwieram kluczykiem auto/otwieram bagażnik. Stare i nowe lampki były identyczne pod wzgledem podłączenia.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc. :D
Wuja20
Nowicjusz

25 Mar 2021, 09:30

1. ledy mogą być uszkodzone
2. nowe ledy nie mają canbus-a, a te stare miały
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Mar 2021, 09:43

Wuja20 napisał(a):kupiłem nowe(EP 93) i zamontowałem
One mają CAN Bus. Znalazłem gdzieś opis "Wbudowane specjalne rezystory - nie powoduje błędu na wyświetlaczu, system CAN BUS". Mogą być uszkodzone bo tu raczej innej przyczyny nie powinno być, tym bardziej że przez chwilę działały poprawnie.

Obie migają podobnie? Błąd przepalonej żarówki Ci się nie wyświetla?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Mar 2021, 10:01

Rokiko - czasami nawet jak jest canbus, to i tak nie świecą one jak powinny.
Jest tam pewna konkretna i zarazem ważna informacja - lampki LED zaprojektowane pod konkretny model samochodu. Nie mylić modelu z marką. Może na to nie została zwrócona uwaga?
Oprócz tego LED z canbusem i LED z canbusem, to nie raz różne LED-y. Założone w jednym aucie działa, założone w drugim już nie działa....
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

25 Mar 2021, 10:45

Coś an ten temat wiem ale jeszcze z ciekawości pogrzebałem w necie i ten zestaw jest uniwersalny więc dlatego pewnie pojawiają się problemy w tym modelu. Jest tak jak piszesz.

Autor powinien kupić taki zestaw dedykowany bezpośrednio do swojego samochodu, a teraz pewnie zostanie go zareklamować o ile się da.
Rokiko
Forumowicz VIP

25 Mar 2021, 14:54

Tak obie w równym momemcie migają i się wyłączają, raczej nie są uszkodzone bo dopóki nie włącze silnika działają perfekcyjnie

Błąd się nie wyświetla

[link do oferty na Allegro wygasł]
Tutaj link aukcji
Ostatnio edytowany przez Wuja20, 25 Mar 2021, 15:06, edytowano w sumie 1 raz
Wuja20
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Rejestracja samochodu z zagranicy krok po kroku
    Rejestracja samochodu z zagranicy ( Holandia ), bez tablic rejestracyjnych, kupiony w komisie. Przed kupnem samochodu robimy pierwszy przegląd techniczny w kraju. Po zakończonym badaniu ( bez znaczenia czy negatywnym czy ...

25 Mar 2021, 16:22

Rozumiem, że mrugają tylko wtedy kiedy masz odpalony silnik, tak?
A jak odepniesz lampki to błąd się wyświetli?

Jakie masz napięcie ładowania?
Czy jak dodasz trochę gazu tak na 2000 obr. to coś się zmienia w mruganiu tych lampek?
Rokiko
Forumowicz VIP

25 Mar 2021, 16:35

Lampki działają normalnie przed odpaleniem silnika, tzn jak otwieram auto świecą, jak otwieram bagażnik również. Odpalam silnik, mrugają w równym momencie z 3 sek i gasną. Więc nie zdążę dać silnikowi obrotów, ale raczej bez zmian bo gdy jeżdżę nie zapalają się
Wuja20
Nowicjusz

25 Mar 2021, 16:37

Nie błąd się nie wyświetla.
Wuja20
Nowicjusz

25 Mar 2021, 17:52

Pomogło odpięcie i podpięcie aku, zobaczymy na jak długo
Wuja20
Nowicjusz

26 Mar 2021, 09:21

Sprawdź jeszcze dla pewności napięcie ładowania. Jak będzie miało max 14,4V i min 14,2V bez włączonych żadnych odbiorników oraz min. 13,8V przy włączonych światłach mijania, to jest ok.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

26 Mar 2021, 20:29

Póki co nie mam jak sprawdzić napięcia ładowania aku, teraz światła po odpaleniu silnika i świateł pozycyjnych/mijania zapalają się, świecą, ale mrygają co jakiś czas a następnie po ok. 1 min gasną. Wcześniej było tak, że mrygały szybko i po 5 sek mrygania gasły.
Wuja20
Nowicjusz