Zatyczki do świateł pozycyjnych

26 Mar 2021, 08:21

Witam,

Poszukuje zatyczek do świateł pozycyjnych, które nie świecą i które nie będą powodować wyświetlania się błędu spalonej żarówki. Szukałem czegoś takiego na znanych portalach aukcyjnych, ale niczego nie mogłem znaleźć, może to ma jakaś specjalną nazwę. Ktoś coś wie na ten temat? Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za pomoc
rakietax
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

26 Mar 2021, 08:55

rakietax napisał(a):które nie świecą i które nie będą powodować wyświetlania się błędu spalonej żarówki
Hm... nie wiem czy coś takiego w ogóle istnieje. Światła pozycyjne powinny świecić po włączeniu a żeby nie wyświetlał się bląd spalonej żarówki powinny współpracować z CANBUS i tu uwaga najlepiej jak są dedykowane do danego modelu samochodu.

W przypadku kiedy nie chcesz żeby świeciły to chyba wystarczy założyć odpowiedni rezystor taki który zakłada się pod LEDy lub samemu zrobić :), ale powiem szczerze że nie testowałem tego nigdy w taki sposób.

Możesz wyjaśnić dlaczego chcesz coś takiego zrobić i jakie to auto?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

26 Mar 2021, 09:22

rakietax napisał(a):Poszukuje zatyczek do świateł pozycyjnych, które nie świecą

A dlaczego nie świecą? Światła pozycyjne jest obowiązek posiadania....
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Mar 2021, 09:23

Jest to Fiat Grande Punto 2007r.
Wiem, że światła postojowe powinny być sprawne, ale już tłumaczę dlaczego chce to zrobić. Jest to auto mojej dziewczyny, i ona bardzo chce mieć białe światła, ale żeby to nie były ledy, bo ktoś jej tam kiedyś coś powiedział, że nie i koniec i nie przetłumaczysz. Okupiłem się milion żarówek w poszukiwaniu białej barwy i nic, "dalej są żółte". Zrobiłem tak, że wyjałem je i nie świeciły, i nie przebijały tą żółtą barwą to też źle, bo jest błąd spalonej żarówki. I pomyślałem własnie, że moze cos takiego istnieć.
rakietax
Nowicjusz

26 Mar 2021, 09:34

rakietax napisał(a):Zrobiłem tak, że wyjałem je i nie świeciły, i nie przebijały tą żółtą barwą to też źle

Nawet bardzo źle...Dziewczyna mogła mieć zabrany dowód rejestracyjny za niekompletne/niesprawne oświetlenie. A gdyby trafiła na ITD albo jakiegoś "mądrzejszego" policjanta, to mogła mieć nawet zakaz dalszej jazdy....
Jak chce mieć białe światło, to pozostają tylko żarówki LED-owe. Muszą mieć tzw. CanBus-a i jak pisał kolega wyżej, dobrze by było, jakby były dedykowane pod konkretny model auta, czyli pod Grande Punto.
Inaczej się nie da.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

26 Mar 2021, 09:41

Kupowałeś takie żarówki z niebieską bańką? One bardzo fajnie świeca na praktycznie biały kolor i nie są to ledy. Ja miałem takie chyba Philipsa i świeciły ładnie nie było żółtej poświaty.
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus Landau
    Koncepcyjny Lexus Landau zadebiutował w 1994 roku. Auto wywołało spore zainteresowanie. W ofertach marek klasy premium trudno było wtedy znaleźć hatchbacka segmentu C, królowały natomiast klasyczne sedany. Koncept ...

26 Mar 2021, 10:40

Rokiko napisał(a):Kupowałeś takie żarówki z niebieską bańką? One bardzo fajnie świeca na praktycznie biały kolor i nie są to ledy. Ja miałem takie chyba Philipsa i świeciły ładnie nie było żółtej poświaty.

Właśnie nie, bo bałem się, że będą świecić na niebiesko, ale kupię parę sztuk i przepatrze efekty. Dzięki wielkie za poradę. Jak już to nie da rady, to zrobię te ledy bez jej wiedzy :D
rakietax
Nowicjusz

26 Mar 2021, 11:08

One są całe niebieskie ale świecą na biało. Tylko nie kupuj tych najtańszych bo z nimi może być różnie. Te które Ci poleciłem na pewno świeciły światłem praktycznie białym, a jak nie to bardzo żblizonym do niego i jak były założone razem z ksenonami nie powodowały żółtej poświaty w reflektorze.
Rokiko
Forumowicz VIP

26 Mar 2021, 15:17

Musisz szukać żarówek W5W ( nie ledów ) i musisz patrzeć, żeby miały nie mniej niż 4200K. Na pewno są takie z Pchilipsa.
Tutaj masz jak one wyglądają.
Są też Osram. Ale generalnie szukaj żeby miały nie mniej niż 4200K.I nie kupuj takich niebieskich żarówek no name, bo one mają bańkę białą, pomalowaną na niebiesko i ta farba z czasem się wypala. A te Pchilipsy, Osramki mają bańkę barwioną.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika