Oświetlenie wnętrza oraz pozycyjne - Seat Ibiza II FL

18 Kwi 2019, 19:37

Witam, chciałbym zapytać Was czy ktoś z Was miał taki sam problem ze światłami pozycyjnymi w Ibizie ii fl? Nie mogę ich wyciągnąć, plastiki wyglądają jakby się zapiekły, nie chcą wyjść. Kolejna sprawa to oświetlenie wnętrza w podsufitce, czy ktoś wie jak je rozebrać żeby nie połamać? Dziś rozbierałem taką samą lampkę, a raczej ten plastik w innym starszym modelu Ibizy z 99 i wystarczyło podważyć, natomiast w tym modelu (ii to 2k2) lampka ma 3 sposoby przekręcenia, nie jest nieruchoma i tu pojawia się moje pytanie jak ją zdemontować, ponieważ podważałem ją do granic możliwości w moich wyobrażeniach, a nie chce jej połamać. Pozdrawiam

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

D3n5e4
Nowicjusz

18 Kwi 2019, 21:40

D3n5e4 napisał(a):Nie mogę ich wyciągnąć, plastiki wyglądają jakby się zapiekły, nie chcą wyjść
Te plastiki w których siedzą pozycje trzeba przekręcić i dopiero wyciągnąć, przynajmniej tak to wygląda w większości samochodów. Czasem jak długo się ich nie wyjmuje to może być faktycznie problem z przekręceniem. Możesz użyć niewielkiej ilości np. WD40 ja kiedyś miałem podobny problem w tylnej lampie i nie mogłem przekręcić żeby wyciągnąć ten plastik z żarówką wystarczyła niewielka ilość tego płynu i po około 5 sekundach przekręciłem bez większego problemu.
D3n5e4 napisał(a):Kolejna sprawa to oświetlenie wnętrza w podsufitce, czy ktoś wie jak je rozebrać żeby nie połamać?
Klosz jest ruchomy w obie strony więc zawiasy ma po środku :) żeby go zdjęć najprawdopodobniej trzeba użyć płaskiego śrubokręta lub cienkiego noża który będzie szerszy na końcu co pozwoli lepiej rozłożyć siłę nacisku i delikatnie podważamy lampkę na środku czyli na wysokości rysunku auta z otwartymi drzwiami i na przeciwnym jej brzegu. Klosz powinien zejść bez większego problemu.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus RX L 450h - test spalania
    Ten bogato wyposażony, luksusowy SUV imponuje niskim zużyciem paliwa. Zwłaszcza gdy weźmiemy pod uwagę, że testom poddano największego SUV-a w gamie japońskiej marki na europejskim rynku – do tego w dłuższej i wyższej ...