Oszczędne Autko do 5500zł

18 Mar 2011, 22:14

Witam, planuje zakup oszczędnego auta w cenie do 5500zł. Jeszcze niedawno myślałem nad zakupem czegoś z silnikiem diesela, lecz przy ciągle drożejących cenach paliw, zdecyduje się na coś z benzyna+gaz. Samochód używany będzie głównie w mieście na krótkich odcinkach, czasem gdzieś na trasę, może być w miarę mały ale nie do przesady, najlepiej stara sprawdzona konstrukcja. Samochód rejestruje na siebie i cena ubezpieczenia z silnikiem do 1.3 będzie ok 1000zł, z silnikiem do 1.6 1200zł, a z silnkiem do 1.9 1500zł, więc chce też wziąć to pod uwagę. Co w tej cenie w dobrym stosunku cenowym czyli jak najniższe koszty eksploatacji będzie dobrym wyborem? zastanawiałem się nad VW Polo 1.4 b+g, bądź 1.9 d, lub golf ewentualnie seat ibiza.
leonidasek
Nowicjusz

Miejscowość: Wąchock

19 Mar 2011, 05:23

Tak Polo to dobra decyzja,ja dorzuce jeszcze Lanosa 1.5.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

22 Mar 2011, 19:19

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] , co sądzicie o tym? byłem dzisiaj oglądać i autko było całe malowane, ma wymienione siedzenia i w środku wygląda naprawdę elegancko, silniczek też chodzi i pali ładnie. Orientuje się ktoś jak wygląda procedura przerobienia go na osobowy i koszta? siedzenia jak już wspominałem są wymienione i w sumie tylko chyba trzeba zrobić jakiś przegląd?
d0m3l
Początkujący

Miejscowość: Radom

22 Mar 2011, 19:27

Takich szrotów "cięzarówek" unikaj, to zwykła dotyrana pofirmówka która będzie miała cofany blat kilka razy. A realny przebieg 400tys km
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

22 Mar 2011, 21:57

Z jednej strony są dobre bo zazwyczaj były serwisowane w ASO na oryginalnych częściach ale z drugiej strony to tak jak przedmówca napisał,takie ciężarówki prawie zawsze bywają już wytyrane.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

22 Mar 2011, 22:33

Nie wątpię, że rzeczywisty przebieg na spory, do tego auto typowo zrobione na handel, wymalowane, wypicowane, przed zakupem podjechał bym do znajomego mechanika/diagnosty i ocenił by co to warte, tylko interesuje mnie własnie jak to jest z tym przerobieniem na osobowy i kosztami z tym związanymi.
d0m3l
Początkujący

22 Mar 2011, 22:47

d0m3l napisał(a): Orientuje się ktoś jak wygląda procedura przerobienia go na osobowy i koszta? siedzenia jak już wspominałem są wymienione i w sumie tylko chyba trzeba zrobić jakiś przegląd?

Temat juz wałkowany na forum-troche checi a znajdziesz..... :wink:

[ Dodano: 22 Marzec 2011, 23:06 ]
Ps.Jak kupisz to napisz na PW a wtedy Ci dokładnie opiszę...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

23 Mar 2011, 09:31

Golfa do 5,5 tyś? Nie da rady,chyba że mówimy o rozjechanej III. O wiele lepszym rozwiązaniem byłby Polo,z Seatów też nie bardzo.. Gaz dobrze znoszą silniki Lanosa i właśnie nad tym bym się poważnie zastanowił.
AutoMisala
Początkujący

Miejscowość: RYBNIK

23 Mar 2011, 09:42

Owszem da rade,spokojnie kupi egzemplarz w db stanie ale będzie to już auto wiekowe.
Barol
Awatar użytkownika

23 Mar 2011, 09:50

Nawet nie pojawiło się tutaj nic o golfie III, ale co racja to racja, oglądałem za 5300 golfa i niby wszystko fajnie, ale pół samochodu szpachlowane i już na błotniku popękała. Bardziej skłaniam się ku polo, np: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] , może warto obejrzeć. Tego oglądałem ale niezbyt udolny: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
d0m3l
Początkujący

23 Mar 2011, 09:58

To niebieskie Polo odpicowane na sprzedaż że aż miło,pozatym ten silnik,przestarzała konstrukcja i marne osiągi.
Zielone Polo było puknięte w przód i też ten silnik.
Barol
Awatar użytkownika

23 Mar 2011, 10:13

Niebieskie jest od Autohandlu więc nic dziwnego, ten zielony też handlarzyk, eh ciężko dostać coś od normalnego właściciela w tych czasach. Silnik może i przestarzały ale TDI jakoś ciężko dostać w polo, ale 64km spokojnie mi wystarczy
d0m3l
Początkujący

23 Mar 2011, 10:17

A te??
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

23 Mar 2011, 10:26

Ten pierwszy to raczej trup, na przeglądzie pewnie wyszło, że pół samochodu do wymiany i chce się pozbyć. Drugi ładny, no ale to już większa cena i B+G.
d0m3l
Początkujący

23 Mar 2011, 11:20

No niby tak ale zauważ że cena 1l on na stacji zbliża sie do ceny pb a gaz sie dalej opłaca :wink:
Barol
Awatar użytkownika